maandag, april 22

Onze Twee Wijzen over het EK Voetbal

Pinterest LinkedIn Tumblr +

Onze Twee Wijzen hebben een duidelijke mening over het al dan niet doorgaan van het EK Vvoetbal.

Het EK Voetbal (2020) 2021 moet gewoon doorgaan!

contra

Peter (tegen de stelling):

Veel mensen noemen voetbal nog altijd de belangrijkste bijzaak in het leven. Zelfs een jaar nadat COVID-19 zijn intrede deed, hebben velen blijkbaar nog niet door, welke zaken echt belangrijk zijn in het leven. Nee, voetbal hoort daar niet bij en is ook niet de belangrijkste bijzaak in het leven. Waarom het EK Voetbal door móet gaan is daarom een vraagteken, of eigenlijk ook weer niet.

Omdat het EK Voetbal in 2020 zijn zestigjarig jubileum vierde, kwam de UEFA op het idee om het EK 2020 (nu het EK 2021) plaats te laten vinden in twaalf verschillende Europese landen en steden. Een kolderiek idee. De eindronde van een EK dient gespeeld te worden in één land. Desnoods in twee naast elkaar gelegen kleine landen als dit financieel of organisatorisch (bijvoorbeeld te weinig geschikte stadions) niet anders mogelijk is. Het geplande EK 2021 heeft door de nieuwe opzet zijn charme verloren en is daarom geen echt EK. Daarnaast zitten we ook nog in een pandemie. Hierdoor zullen er wellicht geen toeschouwers aanwezig kunnen zijn. Bij individuele wedstrijden is dit al troosteloos, maar bij een eindtoernooi is het helemaal funest voor de sfeer. Ik wil mooi uitgedoste supporters zien die samen feesten, naar het stadion trekken en dan het volkslied meezingen. Dát is de sfeer van een eindtoernooi. Genoeg redenen dus om het EK 2021 niet door te laten gaan.

Gaat het toernooi ondanks alles toch door, dan was het juist in deze tijd goed geweest om het eindtoernooi in één land te laten plaatsvinden. Niet van hot naar her vliegen met alle gevolgen van dien. Omdat er wellicht wordt gespeeld zonder toeschouwers zou het ook geen probleem zijn om geschikte stadions te vinden. In elk Europees land vind je wel twaalf voetbalvelden waar gespeeld kan worden.

De bedenker destijds van het plan om het EK in zo veel landen te laten spelen was Platini. Ja, dan weet je het wel. Er was maar één reden voor dit ridicuul plan: geld! En dat laatste is ook de reden dat het toernooi dit jaar, ondanks dat de pandemie nog niet onder controle is, per se door moet gaan als het aan de UEFA ligt. Het zou ook eens een keertje niet om geld draaien bij de voetbalbonden UEFA en FIFA. Wat te denken van het WK 2022 in Qatar? Zelfs zonder pandemie een lachertje!

Frank (voor de stelling): Het doorgaan van het EK zal de doorsnee Hagenees aan ze hol klonterûh nu het doek is gevallen voor de Golden Earring. Dit trieste nieuws houdt hier op dit moment de gemoederen hevig bezig, weer of geen winterweer. Zolang Jack Poels nog mooie liedjes blijft maken, hoeven jullie je gelukkig nog geen zorgen te maken.

Ter zake dan maar over de stelling: tijdens deze strenge lockdown breng ik net als doodnormale stervelingen veel tijd door voor de kwelbuis. Nu had ik wel vaker het gevoel dat de bedenkers te Hilversum het idee hebben dat de meeste tv-kijkers zijn weggelopen uit paviljoen 11, maar sommige programma’s zijn wel van een dermate stuitende stupiditeit dat je je terecht mag afvragen of ons na de medische, economische en sociaal-emotionele crisis niet ook een ernstige mentale ramp boven het hoofd hangt. De wappies komen immers niet zo maar uit de lucht vallen, evenmin als de vlagen van verstandsverbijstering bij onze gerenommeerde club uit Amsterdam, hetgeen toch nog voor een tikkie troost zorgt alhier.

We hadden al de prijswinnende Meilandjes, maar nu vergapen miljoenen landgenoten zich, serieus waar, aan voorbij rollende knikkers, om nog maar niet te spreken over professionele zangers in mallotige mommengezichten en kantklossende nieuwe boeren –  terwijl de oude boeren nog lang niet zijn uitgemolken. De programma’s waar wij vroeger ons licht bij opstaken, zoals De Fabeltjeskrant, Het Kleine Huis en Klimbim mag je hiermee vergeleken gerust als ‘academisch’ betitelen. Sportwedstrijden vormen een aangename uitzondering op deze treurnis en over de afwezigheid van toeschouwers hoor je niemand meer klagen. Je moet er toch niet aan denken dat we weer een sportloze zomer tegemoet gaan en zijn veroordeeld tot herhalingen herhalingen herhalingen herhalingen. Maak van die aanstaande RIOS-documentaire over het landskampioenschap 1965 maar meteen een Netflixserie van minimaal vijftien seizoenen.

U zult het met mij eens zijn dat het EK hoe dan ook móet doorgaan: spelen & brood hebben we nodig…..meer moet dat niet zijn, hooguit nog een zak chips erbij. En er zijn meer redenen, want nu Griekenland zich niet heeft geplaatst, hoeft geen enkele deelnemer te vrezen voor Giakoumakis en wie weet is zelfs Arjen Robben rond juni fit genoeg om te laten zien dat hij langer dan 20 minuten kan schitteren.  Mocht de logistiek een probleem zijn, dan wil ik ook hier gerust een oplossing voor aandragen: geef Australië, net als bij het Eurovisiesongfestival, een wildcard en verhuis het hele circus Down Under. Zij hebben daar plek zat en weten hoe het is om grote toernooien mét publiek te organiseren. Onvoorstelbaar!….maar liefst 30.000 per dag bij de Australian Open. Last but not least: mocht de FIFA toch nog tot inkeer komen, dan is dit meteen een prima generale repetitie voor het WK 2022.

20 Toppers van Oranje 2020 | Jan-Willem Spaans

Share.

About Author

Peter Verkooijen Panellid rubriek ‘De Twee Wijzen’ in de Pingelieër, het digizine van RIOS ’31. Voetballiefhebber met een onbevangen kijk op zaken die in de voetbalwereld spelen. Frank Bukkems was als speler actief bij RIOS31, voormalig landskampioen waar hij part noch deel aan had en stortte zich daarna in Den Haag met evenveel succes op tal van andere carrières. Hij maakt sinds 2001 deel uit van dit tweekoppige panel waar hij ongehinderd door enige kennis van zaken reageert op stellingen die direct of zijdelings met de voetbalactualiteit te maken hebben.

Comments are closed.