dinsdag, januari 21

Onze Twee Wijzen over graffiti

Pinterest LinkedIn Tumblr +

Frank en Peter kijken al hun hele leven lang naar voetbal en zeker naar WK’s. Lees en geniet van hun fraaie columns en speciale aandacht voor de bijzondere foto die Peter deze keer meestuurde.

Wat een ophef over de graffiti. De Muur is prachtig verfraaid!

contra

Frank (tegen de stelling): Laat ik beginnen met de mededeling dat ik de Rotterdamse voetbalclub die daden boven woorden verkiest een warm hart toedraag. Vooraf een beetje indekken kan tegenwoordig geen kwaad, want als de wind een beetje gunstig staat is de afstand naar Den Haag makkelijk te overbruggen met een molotovcocktail. Maar om deze bekladding met dat ene woord als waardevermeerdering te betitelen voor dit stuk vastgoed gaat mij echt wel een brug te ver. Ik kan me geheel en al vinden in de uitspraken van de wereldkampioen der burgemeesters Ahmed Aboutaleb die deze daad onverbloemd veroordeelde: ‘blijf met je poten van andermans spullen af’.

Net als destijds de Trevifontein in Rome – ca 10 miljoen schade – is ook dit vergrijp aan een iconisch monument een klap in het gezicht van de stadsbewoners. Voordat het malle verschijnsel haar intrede deed op de voetbalvelden, had Berlijn al kennisgemaakt met het fenomeen ‘muurligger’, maar dan vanuit een wachttoren doorzeefd met kogels in een ultieme poging een misdadig regime te ontvluchten. De jonge gastjes hadden meer dan voldoende verfbussen, maar nul komma nul historisch besef. De kans is groot dat Feyenoord ruimhartig haar ‘verantwoordelijkheid’ neemt en ook nu weer voor de kosten van het herstel zal opdraaien.  Jammer, een verkeerd signaal naar – toekomstige – raddraaiers.

Dus laten we het vooral niet te lichtzinnig opnemen. Draai het zaakje maar eens om: stel dat Duitse supporters De Kuip hadden bezoedeld of tot de rand toe volgezeken met gerecycled Berliner Weisse, dan was het legioen te klein geweest. De coach die Feyenoord ooit de wereldcup bezorgde hanteerde slechts één slogan, dat ook nu van stal kan worden gehaald: ‘kein geloel, Fussball spielen’. Er zijn meer dan genoeg manieren om op een sportieve wijze de Duitsers op hun nummer te zetten: Ajax tikte Borussia Dortmund in eigen huis van het kastje naar de (?) muur. Van Hooijdonk liet de doelman Lehmann van diezelfde club 2x grabbelen tijdens de gewonnen UEFA-cup finale in 2002. En nog verder terug in de tijd ging FC Kaiserslautern – ooit een Europese topploeg, nu afgezakt naar de 3e Liga – diep door het Rotterdamse stof en werd met 5-0 naar huis gestuurd. Maar zoals cryptobeleggers inmiddels weten bieden resultaten uit het verleden geen garantie voor de toekomst en daarom is het handig om Cyriel Dessers achter de hand te hebben, die als geen ander in staat is om een wedstrijd ‘op zijn Duits’ te beslissen… Union Berlin in één woord ausgeloeld.

Peter (vóór de stelling): De stelling kostte mij deze keer heel wat hoofdbrekens. Hoe valt goed te praten dat een stelletje hooligans een kunstwerk beschadigt? Positief reageren op deze stelling lijkt een ‘mission impossible’!

Ofschoon ik geen ‘veelreiziger’ ben, heb ik in de loop der jaren wel de vier grootste Duitse steden (Berlijn, Hamburg, München en Keulen) bezocht. Elke stad heeft zijn bijzondere plekjes en bezienswaardigheden. Het bezoek aan Berlijn maakte echter de meeste indruk. Het is een stad die na de val van de Muur mooi opgeknapt is. Dat geldt vooral voor het voormalige OostBerlijn. Historische gebouwen zijn fraai gerestaureerd. Daarnaast zijn de Brandenburger Tor, de Reichstag met zijn glazen koepel, Checkpoint Charlie en ook de East Side Gallery plekken die je gezien moet hebben. Ik kan iedereen ook een bezoek aan de voormalige Stasi-gevangenis Hohenschönhausen aanbevelen. Je ziet daar dat de film ‘Das Leben der Anderen’ een reëel beeld geeft van de manier waarop in een dictatuur, zoals de DDR, werd omgegaan met burgers die niet naar de pijpen van de leiding dansten. Mensen die tegenwoordig roepen dat we in Nederland in een dictatuur leven, weten niet waarover ze praten.

De Feyenoord-fans hebben de laatste jaren een slechte naam opgebouwd. Een historische fontein in Rome werd vernield, de directeur van de club werd bedreigd en vertrok en bestuurders van Union Berlin werden belaagd in een Rotterdams restaurant. De club heeft duidelijk een probleem met een deel van zijn aanhangers. Natuurlijk is het een minderheid, maar de impact van het gedrag van die kleine groep is enorm. Het kan er zelfs toe leiden dat sponsors afhaken. Dat is heel jammer voor de trouwe fans die Feyenoord in het hele land heeft. Zelfs ons dorp telt diverse fans die regelmatig wedstrijden in Rotterdam bezoeken. Dat zijn de echte fans.

Share.

About Author

Peter Verkooijen Panellid rubriek ‘De Twee Wijzen’ in de Pingelieër, het digizine van RIOS ’31. Voetballiefhebber met een onbevangen kijk op zaken die in de voetbalwereld spelen. Frank Bukkems was als speler actief bij RIOS31, voormalig landskampioen waar hij part noch deel aan had en stortte zich daarna in Den Haag met evenveel succes op tal van andere carrières. Hij maakt sinds 2001 deel uit van dit tweekoppige panel waar hij ongehinderd door enige kennis van zaken reageert op stellingen die direct of zijdelings met de voetbalactualiteit te maken hebben.

Comments are closed.