zondag, mei 28

On side/offside: voor het eerst zonder Peter Bossaert

Pinterest LinkedIn Tumblr +

Off side

*KV Oostende voert gesprekken met de Chinese eigenaar van Wolverhampton Wanderers over een overname. KVO is nog niet lang in Amerikaanse handen, maar degradatie wenkt. Hoe dan ook, van de regen in de drop?

*Aleksander Mitrovic (ex-Anderlecht) wacht een zware schorsing nadat hij in het bekerduel met Fulham tegen Manchester United de referee uitschold en bij de arm greep. Keith Hackett, de ex-nummer één van de Engelse scheidsrechters, eiste in The Telegraph een schorsing van minstens tien wedstrijden en kreeg veel bijval.

*Engelse fans die in Napels het duel tussen Italië en Engeland willen bijwonen, kregen het advies geen riem in hun broek te dragen. De kans is groot dat die als een wapen wordt beschouwd en in beslag wordt genomen.

*Voor het eerst sinds 2006 telt Italië drie ploegen in de kwartfinales van de Champions League. Goed nieuws zou je denken, maar dat is niet de mening van bondscoach Mancini. Bij die drie teams staan nauwelijks Italianen aan de aftrap: bij Napoli is er doelman Alex Meret en rechtsback Giovanni Di Lorenzo, bij Milan middenvelder Sandro Tonali en rechtsback Davide Calabria, bij Inter krijgen Matteo Darmian, Francesco Acerbi, Federico Dimarco, Allesandro Bastoni (allemaal verdedigers) en middenvelder Nicolo Barella veel speelminuten. Dimarco en Bastoni zijn geblesseerd en vooral: er zit niet een spits bij. In de competitie tussen de O19-teams van de Serie A-clubs zijn er geregeld wedstrijden zonder een Italiaan op het veld. Mancini selecteerde dan maar Mateo Retegui, een 23-jarige Argentijn van Tigre. Retegui heeft een Siciliaanse grootvader en mag daarom aantreden voor de squadra azzurra.

*Het zijn niet alleen politici die nooit genoeg hebben. De voetbalwereld kent er ook wat van. Peter Bossaert, de CEO van de voetbalbond, streek een half miljoen euro per jaar op, liet dat bedrag aanpassen aan de index en verzekerde zichzelf ook nog eens van een bonus van 100.000 euro per jaar die hij gewoon niet kon mislopen. De arrogantie van Bossaert werd eindelijk afgestraft door voorzitter Paul Van den Bulck, nochtans iemand die hij zelf had binnengehaald.

Bossaert was er verantwoordelijk voor dat Roberto Martinez de dubbelfunctie van bondscoach en technisch directeur kreeg en was totaal niet voorbereid op diens vertrek. Bossaerts is ook de man die de bond naar de ‘blet’ verhuisde. Van het centrum van Brussel (vlak bij de Ring) naar Tubeke. Met dagelijkse files voor het personeel voor gevolg.

On side

*Peter Bossaert werd op staande voet ontslagen bij de KBVB.

*Zlatan Ibrahimovic werd vorig weekeinde de oudste speler (41) die scoorde in de Serie A. Zijn eerste goal dateert van 1999. 24 jaar geleden. De excentrieke Zweed nam op Euro 2016 een eerste keer afscheid van de nationale ploeg, maar is er vrijdag tegen de Rode Duivels weer bij.

*Loïs Openda is de man in vorm: vijf goals in zijn twee laatste wedstrijden. Volgens L’Equipe dankt hij zijn bloedvorm aan zijn Belgische ‘préparateur’ Siebe Hannosset, een neuroloog.

*Roberto Martinez gaat Portugees leren. Klinkt bekend in de oren. José Pereira, het hoofd van de Portugese trainersvereniging, heeft laten weten het te betreuren dat er een buitenlander aan het hoofd staat van de Selecao. Roberto laat de oudjes niet vallen. Zo kennen we hem ook. Cristiano Ronaldo (38) behoort tot de selectie. CR7 kan zijn 197ste cap versieren en de eerste speler worden die de kaap van de 200 interlands haalt.

*Roy Hodgson (75) keert terug als manager van Crystal Palace. Tot het einde van het seizoen, heet het. Geweldig man. De dag voor Malmö-Anderlecht was ik te lang met hem blijven kletsen. De persbus was al weg, maar Hodgson bracht me naar het hotel terug.

*Kylian Mbappé (24) wordt wellicht de nieuwe aanvoerder van Les Bleus. Volgens bondscoach Didier Deschamps is hij de beste voetballer van de wereld en is dit een logische stap. Maar niet volgens Antoine Griezmann (32, 117 caps). Hij loopt te mokken volgens de Franse media.

 

 

 

 

 

Share.

About Author

François Colin (1948) was achtereenvolgens rubriekleider voetbal en chef-sport van Het Nieuwsblad en senior writer van De Standaard. Na zijn pensioen in 2014 was hij tot 2021 columnist van SportVoetbalmagazine. Hij bracht verslag uit van twee Olympische Spelen, tien EK's en negen WK's voetbal en was aanwezig bij ruim driehonderd interlands van de Rode Duivels. Hij is auteur of co-auteur van een vijftiental boeken over de mooiste sport op aarde.

Leave A Reply