donderdag, juni 20

Offside & Onside – Union als lichtend voorbeeld

Pinterest LinkedIn Tumblr +

OFFSIDE

 • Van de Azië Cup liggen weinig mensen wakker, behalve Hein Vanhaezebrouck, die Hong moest afstaan. Dat we zowat het enige beschaafde voetballand zijn dat niets te zien krijgt van de Afrika Cup is godgeklaagd. Hallo Eleven, hallo Playsports? Een competitie met vijftien spelers uit onze competitie en een Belgische bondscoach.
 • Er hangen 777 Partners (onder andere eigenaar van Standard) verschillende rechtszaken boven het hoofd. Twee belangrijke bronnen van inkomsten worden onderzocht. Het bedrijf zou ook geld geleend hebben tegen een interestvoet van 52,5 %.
 • Een Spaanse onderzoeksrechter vraagt twaalf jaar cel voor Gino Pozzo, onder andere eigenaar van Watford. Hij wordt ervan beschuldigd het meesterbrein te zijn achter een ‘langetermijn crimineel plan’ om miljoenen aan belastingen te ontduiken.
 • Stuart Andrew, de Engelse minister van Sport, gaat optreden tegen ex-voetballer Joey Barton naar aanleiding van zijn vrouwonvriendelijke tweets over voetbalcommentatoren van het andere geslacht.
 • Sporting Hasselt, de club van acteur Rik Verheye en ondernemer Sam Kerkhofs, wordt nu gesponsord door het gokbedrijf Betcenter. Foute boel. De lagere afdelingen zijn ideaal om de kluit te belazeren. Weten ze veel in China en dergelijke landen over ons amateurvoetbal. Deze ongein krijgen we wel op onze betaalzenders te zien.
 • Beetje vreemd dat Antwerp uitleg wil van FIFA over de schorsing van Marc Overmars. Daarvoor moet de Great Old bij de KNVB zijn. FIFA heeft alleen de sanctie wereldwijd overgenomen, zoals steeds gebeurt bij langdurige schorsingen.
 • Zou men nu eens niet eindelijk die formule van de Gouden Schoen herdenken? De inflatie aan schoenen neemt toe, want je hebt er nu al twee. Dat houdt zelfs in dat één en dezelfde speler twee gouden schoenen kan winnen.
  Puur hypothetisch: een speler speelt de eerste ronde in België en krijgt daar zoveel punten voor dat hij niet meer kan worden ingehaald. Daarna versiert hij een transfer naar het buitenland en doet daar hetzelfde trucje. Toch te gek voor woorden?
 • Zou men nu eens niet eindelijk die formule van de Gouden Schoen herdenken (bis)? Het blijft een belachelijke formule dat de twee stemmingsronden over twee seizoenen worden gespreid. Een voetballiefhebber wil toch de beste voetballer van één seizoen en niet van twee halve seizoenen? Of hebben wij het verkeerd voor?
 • De VAR geeft zijn fout toe. Moeilijke situatie. Maar dan. Riemer en Vrancken hebben over het al dan niet herspelen van de wedstrijd meningen die diametraal tegenover elkaar staan. Wat moeten we daarvan denken? Beneden alle peil?

ONSIDE

 • De petrodollar begint te vallen. Jordan Henderson (ex-Liverpool) keert als eerste speler uit Saudi-Arabië terug. Hij gaat weer voor een echte voetbalclub spelen. Hoewel, het huidige Ajax? Ook Karim Benzema zou alweer weg willen uit de woestijn. In tegenstelling tot Qatar en China zou het voetbal in Saudi-Arabië een blijvertje zijn vanwege het vele geld. Lijkt niet meer zo zeker.
 • José Mourinho is ontslagen bij AS Roma. De enige coach die we een ontslag toewensen. Doodgraver van aanvallend voetbal.
 • Naar aanleiding van het overlijden van Franz Beckenbauer opende L’Equipe met tien pagina’s over de Duitser.
 • De Ligue Un lokte in het voorbije halfjaar een recordaantal toeschouwers: gemiddeld 26.742. Volgens Guillaume Bodet, de marketingspecialist van de universiteit van Lyon, is dat te danken aan covid. Of beter gezegd post-covid. De mensen zouden weer op zoek zijn naar collectieve interactie die geruime tijd onmogelijk was.
 • De uitslag van de gouden schoen(en) is de laatste jaren al even voorspelbaar als het verketteren van de VAR. Stel je eens voor dat Toby die schoen niet had gekregen. De weken en dagen voorafgaand aan de verkiezing was niets meer of minder dan heldenverering binnen scorebordjournalistiek. Zelfs het zetten van een tattoo is een hoofditem geworden.
  Maar laten we wel wezen, dat doet niks af aan de verdienste van Toby Alderweireld, die gouden schoen is wel degelijk verdiend.
 • Ook de vierde schoen van Tessa Wullaert kunnen we alleen maar toejuichen. Dubbel en dik verdiend.
  Bij de vrouwen is er overigens – zoals het hoort – maar één trofee.
 • Voor de voetbalhistorici onder ons: is het inderdaad uniek dat gouden schoen, mooiste doelpunt, beste jongere, beste keeper en beste trainer naar dezelfde ploeg gaan?
 • In een aantal andere sporten werd tijdens deze voetbalarme weken nog maar eens bewezen hoe je wel op een serene manier met de VAR kan omgaan. In het voetbal lijkt dat maar niet te lukken.
 • Royale Union Saint-Gilloise is een B Corporation. Union hanteert en behaalt strenge sociale en milieunormen in zijn clubbeleid. Dat steunt op vijf belangrijke pijlers: bestuur, werknemers, gemeenschap, milieu en klanten. Het is een strenge procedure, maar de Brusselse club komt met 88 punten boven de benchmark van 80 uit.
  Sociale en ecologische duurzaamheid op het gebied van energievoorziening, afval en waterverbruik, beloning van werknemers, diversiteit en transparantie worden tegen het licht gehouden.
  Dit duurzaam pionierswerk is een lichtend voorbeeld voor de andere ploegen in België, Union is meer dan alleen maar voetbal.

Paul Catteeuw & François Colin

Share.

About Author

Paul Catteeuw (1956) bekijkt voetbal vanuit de tribune achter het doel. Hij houdt zo de vinger aan de pols voor wat naast de zijlijn gebeurt en probeert om er dwars doorheen te kijken. Soms vol nostalgie, soms vol verwondering, maar meestal met een vleugje ironie.

Leave A Reply