donderdag, juni 20

Offside & onside – 15 december 2023 – De Super League zeker?

Pinterest LinkedIn Tumblr +

Offside

 • Na het interview met Thibaut Courtois heeft het woord respect plots een andere invulling gekregen. Als je niet doet wat ik zeg, heb je geen respect.
 • Voetbal wordt niet enkel op het veld en bij financiële instellingen gespeeld, maar nu ook bij de rechtbank. Elke voormiddag, namiddag en avond voetbal op tv. Tot geen kat meer (op)kijkt. Het voetbal lijkt aan zelfvernietigingsdrang te lijden.
 • De deur staat ondertussen open voor nog meer derderangs voetballers in de pintjesliga. Begin alvast maar moeilijke namen en het cyrillische alfabet in te oefenen. Voor Janssens en Peeters is het vet van de soep.
 • Zeverin vindt de Super League maar zever. Hoe zou je zelf zijn als je portemonnee in gevaar is? Ook Elefantino is ongerust.
 • De speeldag van deze week is gespreid over vier dagen. Waar is de tijd dat alle matchen in de winter op zondagmiddag om halfdrie begonnen?
 • Wat is er toch met het eens zo roemruchte Ajax aan de gang? In de competitie kruipen ze langzaam uit het dal, maar verliezen tegen vierdeklasser Hercules in de beker stuurt hen helemaal naar af. Het rood-witte schip is helemaal op drift, zo lijkt wel.
 • In de Engelse pers werden trainers en analisten opgeroepen om wat meer respect voor de scheidsrechters te tonen. Aanleiding was een tweet van ex-speler Jermaine Jenas, die deze stichtende boodschap had over ref Robert Jones: ‘he was a complete s***hole’.
 • Het is zo erg gesteld met het gedrag ten opzichte van scheidsrechters dat er over het Kanaal een goed doel opgericht werd met de veelzeggende naam ‘Ref Support UK’. Arbiters kunnen er via de hotline terecht voor professionele en mentale steun.
 • In Engeland wordt nu ook gepleit voor het invoeren van de VAVAR: de video assistent VAR, om de fouten van de VAR te corrigeren. Een idee voor Hein Vanhaezebrouck als hij straks inderdaad beslist om als coach te stoppen?
 • Ian Wright is gestopt als pundit (analist) bij Match of the Day. ‘Misschien heeft mijn 60e verjaardag er iets mee te maken, maar het is tijd dat ik mijn zaterdagen anders ga invullen’, zei de ex-Arsenal coryfee.

Onside

 • Niet alle grote ploegen stappen mee in het Super League verhaal. Manchester United en Bayern München zijn pertinent tegen. Gelukkig maar.
 • Onafhankelijk bestuurslid Bart De Smet werd verkozen tot CEO van de Pro League. Ongebonden, dat klinkt goed, we krijgen hopelijk een frisse wind in de Pro League.
 • Mary Earps is de nieuwe Sports Personality of the Year van de BBC. De doelvrouw van Manchester United en de Lionesses kreeg zelfs kledingsponsor Nike op de knieën. Na het WK weigerde Nike een keepersreplicashirt op de markt te brengen. Earps voerde actie tot Nike door de knieën ging. En wie was uiteindelijk de grote winnaar: Nike, dat het keepersshirt over de toonbanken zag vliegen.
 • De Duitse voetbalfans zijn verenigd in hun protest over de onderhandelingen van de Bundesligaclubs met private participatiemaatschappijen over de verkoop van de internationale tv-rechten. Het bleef twaalf minuten stil in alle stadions. Die moesten de rol van de 12e man vertolken. Er werden ook tennisballen en chocolade munten gegooid.
 • Een opmerkelijke lezersbrief in The Independent van ene Dave Lloyd. ‘Als fan van Union SG neem ik aanstoot aan uw omschrijving van onze zege tegen Liverpool als even betekenisvol als een kerstkaartje van je breedband provider’.

(Paul Catteeuw & François Colin)

Share.

About Author

Paul Catteeuw (1956) bekijkt voetbal vanuit de tribune achter het doel. Hij houdt zo de vinger aan de pols voor wat naast de zijlijn gebeurt en probeert om er dwars doorheen te kijken. Soms vol nostalgie, soms vol verwondering, maar meestal met een vleugje ironie.

Leave A Reply