dinsdag, januari 21

Noa Lang, Weghorst en de hiërarchie binnen Oranje

Pinterest LinkedIn Tumblr +

Hoelang moet het nog duren voordat Noa Lang in eigen land in een bredere kring serieus wordt genomen, wánneer Wout Weghorst zijn scoredrift in Oranje kwijt kan? In het zicht van het eerste blok met drie WK-interlands, eind volgende  maand, is de discussie al begonnen.

Zoals gewoonlijk roert ook Aad de Mos zijn grote mond. ,,Voor Noa Lang is het zeker nog te vroeg. Hij moet eerst echt wel twee seizoenen uitblinken. Bovendien moet je ook kijken naar hoe er bij Oranje wordt gespeeld. Bij Club Brugge speelt Lang met drie middenvelders in zijn rug. Hans Vanaken, Mats Rits en Ruud Vormer spelen allemaal in dienst van hem. Dat gaan ze bij het Nederlands elftal echt niet doen. Laten we eerst die hype maar eens afwachten. Bovendien was Lang  nog wisselspeler bij Jong Oranje. Laten we eerst maar even geduld met hem hebben.”

De uitgesproken mening van Aad de Mos (in De Telegraaf) sluit aan bij de terughoudendheid waarmee de ex-spelers Dirk Kuijt en Ibrahim Afellay als tv-analisten over een Oranje-kandidatuur van Noa Lang spreken. In hun woorden klinken ook hun opvattingen over de Belgische Pro League door. Van zijn elf goals en zeven assists in twaalf wedstrijden zijn ze nog niet onder de indruk.

,,Te vroeg. Het Nederlands elftal heeft aan status gewonnen en dan wordt er meer gevraagd”, oordeelde Kuijt. ,,Ik zou eerder Gakpo kiezen”, zei Afellay over Gakpo, zijn vroegere medespeler die ook nog wacht op zijn debuut in Oranje. ,,Ruud Vormer speelde toch ook niet bij Feyenoord.”

GROEPSDYNAMIEK

De discussie over Noa Lang, maar ook over Wout Weghorst, raakt de hiërarchie binnen Oranje. Wie zal bereid zijn zich op te offeren voor hem, zoals Hans Vanaken en Ruud Vormer daartoe bereid zijn?  En wat voor gevolgen voor de groepsdynamiek heeft een mogelijke keuze van Weghorst. Journalisten die Oranje van nabij volgen, zijn er van overtuigd dat Memphis Depay zich niet zomaar uit de spits van de aanval laat verdringen.

Wout Weghorst (28) staat momenteel in zijn derde seizoen bij VfL Wolfsburg met veertien goals derde op de topscorerslijst van de Duitse Bundesliga. In 2018 en 2019 kwam hi onder Ronald Koeman tot vier interlands: drie oefenduels en een verplicht nummer tegen Estland (5-0). Steeds als invaller, bij elkaar nog geen uur aan speelminuten.

DRIVE

Sindsdien verscheen zijn naam nog wel doorlopend in voorlopige selecties. Zodra er geschift moest worden, kreeg telkens Luuk de Jong de voorkeur als pinchhitter. Wout Weghorst wil geen genoegen nemen met een rol als supersub, als breekijzer om een gesloten defensie open te beuken. Hij wil eerste spits zijn; zo groot is zijn drive, altijd al zijn belangrijkste kwaliteit.

Wout Weghorst, 1.97 meter lang, is geen technisch geslepen aanvaller. Hij beschikt lang niet altijd over het vereiste inzicht, hij mist wel eens de gewenste snelheid. De clubs in zijn omgeving (FC Twente en Heracles) zagen geen kind van de Hollandse School in hem. Bij DETO in Vriezenveen pikte Willem II hem wel op. Ver van huis ging hij journalistiek studeren in Tilburg,  maar bij Willem II was hij op zijn negentiende vaak niet goed genoeg voor het beloftenteam.

PETER BOSZ

Maar Weghorst bleef geloven in zichzelf. Hij klampte zich vast aan wat Peter Bosz als coach van Heracles hem had voorgehouden na een testwedstrijd in Almelo. ‘Hoe ver je komt, wordt bepaald door de snelheid waarmee je je aanpast aan een hoger niveau’, aldus Bosz. Bij FC Emmen lukte het Weghorst wel de lat te verhogen. Zo kwam hij dan toch hogerop, bij Heracles, en volgde na twee jaar een nog mooiere transfer naar AZ.

Als spits van AZ schroefde Weghorst zijn productie flink omhoog, zo indrukwekkend dat Arsenal, Newcastle United en Tottenham Hotspur belangstelling toonden. Hij koos voor de Bundesliga, dichter bij Borne waar Niels Oude Kamphuis vroeger als speler van Schalke 04 zijn dorpsidool was geweest. Voor 11 miljoen euro strikte VfL Wolfsburg hem, twee jaar nadat Bas Dost (afkomstig uit dezelfde regio als Weghorst) de Volkswagen-stad had verlaten.

WACHTKAMER

Na 86 Bundesliga-wedstrijden staat Weghorst op 47 goals. De stijgende lijn brengt Oranje dichter bij voor hem, zeker nu Luuk de Jong steeds vaker slechts wisselspeler is bij FC Sevilla.

Luuk de Jong is niet de enige Oranje-kandidaat die zijn bij zijn club in de wachtkamer zit. Donny van de Beek (Manchester United),  Steven Bergwijn (Tottenham Hotspur), Davy Pröpper (Brighton), Ryan Babel (Galatasaray) zijn  momenteel geen van allen eerste keus bij hun club. Doelman Jasper Cillissen (Valencia) en Hans Hateboer (Atalanta Bergamo) zijn geblesseerd. Bij AZ zoeken de veelgeprezen talenten Stengs en Boadu voortdurend naar hun oude vorm. Zo komt de noodzaak tot vernieuwingen bij Oranje vanzelf dichterbij.

TWITTER @hmees

20 Toppers van Oranje 2020 | Jan-Willem Spaans

Share.

About Author

Henk Mees (1948) was 25 jaar actief in de sportverslaggeving voor het Brabants Dagblad met als standplaats 's-Hertogenbosch. In die periode was hij twintig jaar lang vaste verslaggever van Oranje voor regionale krantencombinaties en deed hij ook verslag van Europa Cup-wedstrijden van Ajax, Feyenoord, PSV en AZ. Ook was Henk Mees actief op de EK's en WK-toernooien in de periode 1984-2000. Daarnaast versloeg hij twee keer de Tour de France (1980 en 1981), andere grote wielerwedstrijden en de Olympische Spelen van 2000 in Sydney, waarna hij verder ging in andere functies bij het Brabants Dagblad. Henk Mees schreef of werkte mee aan diverse voetbalboeken, onder meer over de geschiedenis van het Nederlands elftal en diverse Nederlandse clubs.

Comments are closed.