woensdag, juni 19

Noa Lang, ook bij PSV de smaakmaker

Pinterest LinkedIn Tumblr +

Onweerstaanbaar in de Eredivisie, maar in de Champions League, gelden andere wetten, zo ontdekte PSV dinsdag tegen Sevilla FC. De defensie blijkt nog steeds kwetsbaar, zowel op de flanken als in het centrum. Dankzij de 2-2 in de laatste minuut van de extra tijd bleef de schade nog enigszins beperkt, maar de laatste plaats in de poule dempte de euforie die dit seizoen in eigen land over de Eindhovense ploeg wordt uitgestort. .

Tegen Sevilla FC, momenteel de nummer 15 van Spanje, kwam het gelijke spel PSV ten volle toe, maar het mocht ook van geluk  spreken zo ver nog te kunnen reiken. De VAR hielp mee door een Spaanse treffer wegens een pinkje hands af te keuren en niet in te grijpen toen PSV nogal makkelijk een strafschop kreeg toegekend waaruit Luuk de Jong de eerste gelijkmaker produceerde. Op het eind liet routinier Sergio Ramos zich verleiden tot een overtreding die de inleiding was van de tweede PSV-treffer, binnengejaagd door verdediger Jordan Teze.

LIEVELING VAN DE FANS

PSV had het vooral aan Noa Lang te danken dat het Sevilla voortdurend in het nauw kon brengen. De lieveling van de fans in Brugge én in Eindhoven zorgde met zijn rushes en acties doorlopend voor dreiging. ‘Noa was geweldig, hij zocht de kansen op, dank zij de individuele acties van hem en van Johan Bakayoko konden we Sevilla onder druk houden’, zei PSV-coach Peter Bosz.

Noa Lang heeft zich snel populair gemaakt bij het PSV-publiek. Zijn plekje op links is onomstreden. Zijn gedrag en flair spreken de harde kern in Eindhoven aan, zijn acties brengen tegenstanders uit balans, zodat routinier Jesús Navas dinsdag al na een half uur naar een ‘gele’ overtreding moest grijpen.

‘Kom maar op tegenstanders, denk ik als ik aan de bal ben. Ik doe alles op gevoel, op intuïtie. Dan komen er vanzelf kansen, ook voor mij, en die had ik vanavond moeten pakken. Nu hebben we onszelf in de voet geschoten’,  zei de 24-jarige linksbuiten, die verkozen werd tot ‘Man of the Match’.

Ook in Eindhoven draagt Noa Lang het hart op de tong, bijvoorbeeld door er streng op te wijzen dat het in de laatste seconde zelfs nog 2-3 had kunnen worden. Jordan Teze, nog in de roes van zijn late gelijkmaker, verzuimde in te grijpen wat nog maar net goed afliep.

WANKELE DEFENSIE

Die laatste kans voor Sevilla symboliseerde de wankele staat van de PSV-defensie die bloot komt te liggen wanneer het op sterkere tegenstanders stuit dan in  de Eredivisie. In twee gevallen gebeurde dat tegen Sevilla zelfs pal na een PSV-treffer, telkens door gebrek aan concentratie bij achtereenvolgens linksback Serginho Dest (1-2) en rechtsback Teze (bijna 2-3). Eerder ging  centrumverdediger Ramalho twee keer opzichtig in de fout wat schadevrij  afliep dankzij het veto van de VAR en een gemiste Spaanse kans die eindigde op de lat.

‘Zulke momenten worden op het niveau van de Champions League vaak afgestraft en in de Eredivisie  kunnen we dan ontsnappen. Het zal toch uit ons spel moeten’, zei Bosz, die de Duitse WK-ganger Bella-Kotchap  pas laat inzette als vervanger van twee keer flaterende Ramalho.

ALLE ZEVEN GEWONNEN

In de Eredivisie liep PSV nog geen averij op, mede omdat het in alle zeven gewonnen wedstrijden tot nu toe uitsluitend tegenstanders trof uit het zogeheten rechter rijtje van de ranglijst, de tweede garnituur. PSV kon daarin steeds excelleren met een offensieve geest, verbeeld vooral door de gangmakers Luuk de Jong , Noa Lang en Joey Veerman.

PSV is  de enige ploeg die nog alles heeft gewonnen in de Eredivisie. Bosz trekt met PSV de lijn door die begin 2023 onder zijn voorganger Ruud van Nistelrooij werd ingezet na de komst van linksback Patrick van Aanholt als aandrijfmotor op de flank. Vorig seizoen stuurde Van Aanholt vandaar Xavi Simons aan, dit seizoen Noa Lang.

Sinds Van Aanholt in januari naar PSV kwam is de Eindhovense ploeg in de Eredivisie ongeslagen en hoefde het in die serie slechts twee keer met een gelijk spel  genoegen te nemen. PSV eindigde daardoor op de tweede plaats, Feyenoord inhalen zat er niet meer in .

Opmerkelijk is het dan dat Bosz dit seizoen in de Champions League nog geen gebruik heeft gemaakt van routinier Van Aanholt (33), die in de Eredivisie wel een vaste plaats heeft. In diens plaats kreeg Dest op Europees niveau de voorkeur. Zowel bij de 4-0 nederlaag tegen Arsenal als dinsdag tegen Sevilla ging Dest nadrukkelijk in de fout.

Tegen opponenten van zwaarder kaliber kon Van Nistelrooij de defensieve onzekerheid vorig seizoen opvangen met het inzetten van twee defensieve middenvelders. Dat offer heeft Bosz dit seizoen nog niet willen brengen aan zijn aanvallende speelstijl,  maar zes tegentreffers in twee Champions League-duels moeten voor hem toch een teken aan de wand zijn.

Share.

About Author

Henk Mees (1948) was 25 jaar actief in de sportverslaggeving voor het Brabants Dagblad met als standplaats 's-Hertogenbosch. In die periode was hij twintig jaar lang vaste verslaggever van Oranje voor regionale krantencombinaties en deed hij ook verslag van Europa Cup-wedstrijden van Ajax, Feyenoord, PSV en AZ. Ook was Henk Mees actief op de EK's en WK-toernooien in de periode 1984-2000. Daarnaast versloeg hij twee keer de Tour de France (1980 en 1981), andere grote wielerwedstrijden en de Olympische Spelen van 2000 in Sydney, waarna hij verder ging in andere functies bij het Brabants Dagblad. Henk Mees schreef of werkte mee aan diverse voetbalboeken, onder meer over de geschiedenis van het Nederlands elftal en diverse Nederlandse clubs.

Leave A Reply