zaterdag, oktober 1

Nieuwe blamage voor Duivels in Sochi

Pinterest LinkedIn Tumblr +

De Rode Duivels hebben zich in Sochi andermaal te kijk gezet tegen een zwak Rusland door een 1-3 voorsprong uit handen te geven. De Belgische ploeg, die op zeven plaatsen gewijzigd was in vergelijking met de teleurstellende partij tegen Griekenland, was vooral in de tweede helft onherkenbaar.

Laat ons beginnen met de wijze les dat vriendschappelijk voetbal niets leert. Bondscoach Roberto Martinez kan echter weinig positiefs noteren na een uitermate belabberde tweede helft. De enige lichtpunten waren Christian Benteke en Nacer Chadli, twee jongens die niet in de basis staan als de groep compleet is.

Verontrustend was alweer de bedrijfsonzekerheid in verdedigend opzicht. Thomas Vermaelen moet dringend wedstrijd spelen op clubniveau en Toby Alderweireld stond net als zaterdag op slappe benen te verdedigen. Ook de manier waarop invaller Yannick Carrasco stond te lummelen en de weg plaveide voor de terugkeer van de Russen was ronduit zorgelijk.

Het was een grote dag voor het voetbal aan de kust van de Zwarte Zee. Deze interland was de eerste voetbalwedstrijd in het Fisht Stadium, een ‘witte olifant’ die alleen gebruikt werd voor de openings- en sluitingsplechtigheid van de Olympische Winterspelen en de Winter Paralympics.

De sfeer zat er meteen goed in, want Vasin zette de thuisploeg al in de derde minuut op voorsprong. Met Thomas Vermaelen tussen Toby Alderweireld en Jan Vertonghen pakte de bondsocach met zijn sterkste verdedigingstrio uit. Op papier althans, want een echt betrouwbare indruk maakte de afweer niet.

Na een matig begin namen de Duivels de match echter stevig in handen. Nacer Chadli, zaterdag op de rechter- en dit keer op de linkerflank, was de meest opvallende figuur. Radja Nainggolan en Joeri Tielemans kwamen op het middenveld minder uit de verf.

Het was Christian Benteke die de wedstrijd deed kantelen. Hij lag aan de basis van de strafschop die door Kevin Mirallas werd omgezet en scoorde zelf nog twee keer in het zicht van de rust. De man van Crystal Palace onderstreepte de zwakte van de Russen bij standaardsituaties.

In de tweede helft kabbelde de partij veel te lang doelloos over en weer. Tot de Belgen werden opgeschrikt door een fraaie en succesrijke counter van de thuisploeg. Weer zag het er defensief niet te best uit.

Roberto Martinez ging gretig aan het wisselen en het elftal begon steeds meer op dat van zaterdag te gelijken. Het kwam het spel niet ten goede. De druk van de Russen, die een gelijkspel roken, hield aan en hun inzet en enthousiasme werd beloond. De slap eindigende Belgen moesten de gelijkmaker en een nieuwe kaakslag incasseren tegen een ploeg die de voorbije maanden van voetbaldwergen als Ivoorkust en Qatar verloor.

Stilaan mogen vragen worden gesteld bij de mentaliteit van deze spelersgroep. De bijna arrogante manier waarop de winst werd weggegeven leek het logische vervolg van de laatdunkendheid waarmee de Rode Duivels een dag eerder het Russische ontvangstcomité begroet hadden.

En nog deze waarschuwing. Estland, de volgende tegenstander van de Duivels in de WK-voorronde, klopte Kroatië met ruime 3-0 cijfers. Gelukkig zeggen resultaten van vriendschappelijke interlands niet alles.

Share.

About Author

François Colin (1948) was achtereenvolgens rubriekleider voetbal en chef-sport van Het Nieuwsblad en senior writer van De Standaard. Na zijn pensioen in 2014 was hij tot 2021 columnist van SportVoetbalmagazine. Hij bracht verslag uit van twee Olympische Spelen, tien EK's en negen WK's voetbal en was aanwezig bij ruim driehonderd interlands van de Rode Duivels. Hij is auteur of co-auteur van een vijftiental boeken over de mooiste sport op aarde.

4 reacties

 1. Daelemans Jan on

  Zien we nog ooit een echt goede prestatie van de gouden generatie….? Je weet wel , zo ‘n match waar supporters en/of voetballiefhebbers zich kunnen aan opwarmen en vol lof kunnen over napraten ?
  Ik begin stilaan te twijfelen….ze slagen er niet in tegen een stugge tegenstander ; ze slagen er niet in tijdens een vriendenwedstrijd . Ze kunnen het blijkbaar alleen tegen een tegenstander die de rode loper openlegt zoals in een reeds ver verleden USA en iets minder ver Hongarije .
  Ze hebben ondertussen een hautaine manier van spelen aangenomen , een houding die vraagt om tegenvallende resultaten en zielloze partijen .
  Al hetgeen ik hierboven geschreven heb vind ik de laatste jaren terug bij Jan Vertonghen . Waar is de tijd dat hij zijn lijn afging en voor gevaarlijke centers zorgde , dat hij er stond op defensief en op offensief vlak , dat hij meestreed voor de overwinning ?
  Onze gouden generatie moet vanaf nu naar alle CL-wedstrijden kijken en zien hoe die jongens -weliswaar in clubverband – het aanpakken ! Zo wordt er immers voetbal gespeeld op hoog niveau.
  Ondertussen kijk ik met bewondering naar de evolutie van linksachter Bjelica van KV Mechelen en hoop ik dat Jan Vertonghen ooit terug die weg opgaat !!

Leave A Reply