woensdag, mei 25

Nieuw elan in oude Kuip

Pinterest LinkedIn Tumblr +

De Rotterdamse Kuip trilde hevig, maar niemand voelde zich onveilig toen Feyenoord zondag na 96 minuten alsnog een gaatje vond naar een nieuwe competitie-zege. In de titelrace ligt de nummer 3 van Nederland kansloos achterop, maar het enthousiasme lijdt er niet onder. De lach is terug na een depressief stemmend vorig seizoen onder Dick Advocaat, dat werd afgesloten op de vijfde plaats. Het bereiken van de halve finales in de European Conference League onderstreept de herrijzenis.

Feyenoord is de laatste Nederlandse vertegenwoordiger in Europa. De komst van Olympique Marseille, de nummer 2 van Frankrijk, brengt het legioen van Feyenoord in een ouderwetse roes. Het 85 jaar oude stadion, met 48.000 plaatsen, is donderdag opnieuw te klein, zoals steeds dit seizoen; in de Eredivisie en op Europese avonden.

Tientallen jaren al smacht Feyenoord naar een nieuw stadion, geschikt om veel meer commerciële inkomsten te vergaren, voorzien van fatsoenlijke toiletten en bestand tegen het dansen en springen van de fanatieke aanhang. Sinds 2006 is gebroed op ambitieuze plannen, maar vorige week ging dan toch de stekker eruit.

DRIE STADIONPLANNEN

Drie varianten lagen op tafel.  Twee grondige renovaties van de huidige Kuip zouden tussen de 400 en 500 miljoen euro kosten. Het derde plan behelsde een gloednieuw stadion, enkele honderden meters verderop aan de Maas voor 512 miljoen. Dat laatste project, Feyenoord City geheten, zou  in samenwerking met gemeente en de huidige stadion-eigenaar, NV Stadion Feijenoord, gestalte moeten krijgen.

De clubleiding met Dennis Te Kloese als nieuwe directeur acht de investeringen onverantwoord. De plannenmakerij alleen al heeft Feyenoord 3 miljoen gekost, de NV Stadion stak er zelf 15 tot 20 miljoen in. Hoe het verder moet met de Kuip nu de plannen zijn afgeblazen is mistig. Het Stadion, een apart bedrijf los van de club, hangt aan het financiële infuus van de Amerikaanse bank Goldman Sachs. Feyenoord, de club, gaat zijn eigen gang en kondigde een kleine onderhoudsbeurt aan.

SPEELSTIJL ARNE SLOT

Volgens Feyenoord zal de sportieve ontwikkeling geen gevaar lopen. Wanneer het verloop van dit seizoen een barometer is, mag de Rotterdamse club met vertrouwen en nieuw elan vooruitkijken. Qua scouting kan technisch directeur Frank Arnesen meer dan tevreden zijn. De keuze voor Arne Slot als nieuwe coach pakt uitstekend uit. De speelstijl die Slot propageert, slaat aan in de Kuip.  Hij heeft afgerekend met het oordeel van Dick Advocaat die vorig seizoen regelmatig verkondigde dat zijn spelers niet geschikt waren om met hoge pressie te spelen en dat daarom een defensieve stijl beter bij Feyenoord paste.

Slot heeft behalve een andere kijk ook andere spelers ter beschikking. ,,Voordat ik naar Feyenoord kwam, las ik dat de spelers van Feyenoord hoger druk wilden zetten. De club en de supporters wilden dat ook. Dus dat was wel het minste dat ik moest veranderen. Als we maar fanatiek en agressief spelen, dan krijgen we  bijval en gaat het publiek vanzelf mee, ongeacht de uitslagen, zo redeneerde ik”, aldus Slot.

VERSTERKINGEN

De coach die eerder goed presteerde met AZ, heeft Feyenoord snel naar zijn hand kunnen zetten. Van de nieuwe spelers zijn de Noorse middenvelder Fredrik Aursnes en de  Oostenrijkse centrumverdediger Gernaot Trauner regelrechte versterkingen. De huurlingen Guus Til (Spartak Moskou) en Cyriel Dessers (Racing Genk) scoren vlot hun goals.

Smaakmaker van Feyenoord is, naast de zich sterk ontwikkelende linksback Tyrell Malacia (22), de Colombiaanse international Luis Sinisterra (22), die al vanaf 2018 voor Feyenoord uitkomt. Tegen FC Utrecht zorgde Sinisterra zondag voor de verlossende treffer (2-1) nadat Dessers met een zwiep tegen het hekwerk Utrecht-verdediger St, Jago uit de wedstrijd  had gewerkt. Mede omdat St. Jago niet meer vervangen mocht worden, kreeg Sinisterra in de extra tijd net de ruimte die nodig was voor de zege.

‘GOED GEVOEL’

De winst vergde veel energie van Feyenoord, maar voor naweeën tijdens het duel met Olympique Marseille vreesde Arne Slot niet. Integendeel, de winst had Feyenoord extra moed gegeven, beklemtoonde hij. ,,Ik houd er niet van om er op te hameren de focus alleen op de eerstvolgende wedstrijd te leggen en nog niet vooruit te kijken naar het Europees duel dat er aan komt. Volgens mij is het zo dat je juist extra motivatie opdoet als de competitiewedstrijd vooraf een positief resultaat oplevert. Zo heb ik het de spelers ook voorgehouden. Zorg ervoor, heb ik gezegd, dat je straks met een goed gevoel vooruit kunt kijken naar de wedstrijd tegen Marseille”, aldus Slot.

Wat die benadering tegen Olympique Marseille oplevert, moet nog blijken. De fans warmen zich al op, de UEFA ook, Het gedrag van de supporters bij de eerdere wedstrijden dit seizoen van zowel Feyenoord als Olympique heeft tot een fiks gedrag aan boetes geleid. In Rotterdam zijn donderdag desondanks 2.000 aanhangers van de Franse club welkom, Feyenoord mag zich in Marseille door 3.250 fans laten steunen.

Een halve finale roept bij Feyenoord en zijn supporters herinneringen op aan het verleden. In 2002 won Feyenoord voor het laatst een Europese beker, de UEFA Cup. Eerder gebeurde dat in 1970 met de beker van de landskampioenen en in 1974 met de UEFA Cup. Het zijn prestaties die voor extra inspiratie zorgen nu de finale in Tirana dichterbij komt.

Share.

About Author

Henk Mees (1948) was 25 jaar actief in de sportverslaggeving voor het Brabants Dagblad met als standplaats 's-Hertogenbosch. In die periode was hij twintig jaar lang vaste verslaggever van Oranje voor regionale krantencombinaties en deed hij ook verslag van Europa Cup-wedstrijden van Ajax, Feyenoord, PSV en AZ. Ook was Henk Mees actief op de EK's en WK-toernooien in de periode 1984-2000. Daarnaast versloeg hij twee keer de Tour de France (1980 en 1981), andere grote wielerwedstrijden en de Olympische Spelen van 2000 in Sydney, waarna hij verder ging in andere functies bij het Brabants Dagblad. Henk Mees schreef of werkte mee aan diverse voetbalboeken, onder meer over de geschiedenis van het Nederlands elftal en diverse Nederlandse clubs.

Leave A Reply