zaterdag, mei 11

Niet gezondheid maar centen eerst

Pinterest LinkedIn Tumblr +

Roberto Martinez maakte vandaag de selectie bekend voor de komende interlandbreak. Donderdag spelen de Rode Duivels in Brussel vriendschappelijk tegen Ivoorkust. Zondag spelen ze op Wembley en van daar reizen ze naar IJsland.
Wie zou er behalve de bondsocach iets hebben aan de wedstrijd tegen de Olifanten? Misschien Bornauw, Kayembe, Lukebakio, Vanheusden of Saelemaekers, die mogelijk hun debuut vieren. Maar wie heeft er verder baat bij een oefenduel zonder publiek?

Uefa voerde twee jaar terug de Nations’ League in om komaf te maken met oninterassante oefenwedstrijden met zes wissels. Nu wordt aan elke interlandbreak voor de Nations’ League weer een oefenwedstrijd toegevoegd. Nog meer wedstrijden dus. Houdt het dan nooit op? Niet alleen clubs ook bonden hebben blijkbaar nooit genoeg geld.

Vorige maand schreef ik hier al dat interlandvoetbal op dit moment geen goed idee is, omdat je bubbels mengt met als gevolg dat de kans op besmettingen alleen groter wordt. Brandon Mechele bijvoorbeeld liep het virus op bij de nationale ploeg en was even onbeschikbaar voor Club Brugge.

Het risico is inmiddels alleen groter geworden. Het aantal infecties stijgt immers over de hele wereld. De clubs riskeren nog meer spelers kwijt te geraken. Vooral Zuid-Amerikaanse jongens lopen gevaar. Het virus woedt nog fel op dat continent. De Braziliaanse kampioen Flamengo telt maar liefst zestien spelers in de covid-ziekenboeg. En wie in een ander continent speelt tart het lot met een vliegreis van tien, elf uur. 

‘De gezondheid komt eerst’, was het mantra van Fifa, maar toen (vooral Amerikaanse) clubs en de spelersvakbond FIFpro moeilijk deden, was dat snel vergeten. Er moet gevoetbald worden. Anders verliezen de Zuid-Amerikaanse bonden miljoenen aan tv-rechten. Conmebol organiseert volgende week de eerste speeldag van de WK-voorronde alsof het virus niet bestaat. De meerderheid van de spelers moet uit Europa of de VS komen. Alleen Bolivia telt vooral jongens die in de eigen competitie aan de slag zijn.

De MLS (Major League Soccer) is van plan het been stijf te houden en sancties te riskeren. Hun spelers moeten na een trip naar Zuid-Amerika tien dagen in quarantaine als ze terugkeren in de VS. Bovendien moeten we ons de vraag stellen of je een speler die vreest voor zijn gezondheid kan verplichten op het vliegtuig te stappen.

De voetbalbonden zijn echter alleen met zichzelf en hun centen bezig. In Saudi-Arabië is Al Hilal uit competitie genomen omdat het onvoldoende gezonde spelers overhoudt na de doortocht van het coronavirus.

Share.

About Author

François Colin (1948) was achtereenvolgens rubriekleider voetbal en chef-sport van Het Nieuwsblad en senior writer van De Standaard. Na zijn pensioen in 2014 was hij tot 2021 columnist van SportVoetbalmagazine. Hij bracht verslag uit van twee Olympische Spelen, tien EK's en negen WK's voetbal en was aanwezig bij ruim driehonderd interlands van de Rode Duivels. Hij is auteur of co-auteur van een vijftiental boeken over de mooiste sport op aarde.

Leave A Reply