maandag, mei 6

Messi, Grealish en Lukaku zetten voetbalwereld op zijn kop

Pinterest LinkedIn Tumblr +

In volle Olympische Spelen opende de NOS donderdagavond het Journaal met het vertrek van Lionel Messi uit Barcelona. Het is niet het enige transferverhaal dat de voetbalwereld nog maar eens op zijn kop zet. Manchester City brak het Engelse transferrecord voor Jack Grealish en Pep Guardiola wil ook Harry Kane naar de Etihad halen. Chelsea heeft dan weer een fortuin veil voor Romelu Lukaku. Goed of slecht nieuws voor de Rode Duivels?

Messi zal/zou na negentien jaar vertrekken bij Barcelona. Hij is inmiddels 34, maar bewees op de Copa America dat hij nog altijd de beste is. Hij was eerder akkoord gegaan met een halvering van zijn salaris, maar toch kan Barça hem niet meer betalen.

Insiders beweren dat Joan Laporta, de nieuwe voorzitter, pokert. Hij wil La Liga onder druk zetten. De Spaanse profliga voerde regels van financiële fairplay in waardoor de salarismassa van de Catalaanse club nog slechts 347 miljoen euro per seizoen mag bedragen. De helft van wat de vorige seizoenen werd uitgekeerd. Het vertrek van Messi uit Spanje zou de waarde van en de interesse voor de Primera Division echter behoorlijk kelderen. En dat op een moment dat een investeringsfonds 2,7 miljard euro wil betalen in ruil voor tien procent van de aandelen en de winsten van de competitie.

Met Barcelona moeten we hoe dan ook weinig medelijden hebben. De club heeft onder de vorige voorzitter, Josep Bartomeu, jarenlang een financieel wanbeleid gevoerd. Barça was met vier zeges in de Champions League in tien jaar dé club van het begin van deze eeuw, maar dankte de dominantie vooral aan de inbreng van zelf opgeleide spelers als Messi, Xavi en Iniesta.

Intussen werd echter een schuldberg van 1,2 miljard euro opgebouwd. La Masia produceerde niet langer toptalenten aan de lopende band, Messi zag in tien jaar zijn salaris verdrievoudigd (tussen 2017 en 2021 streek hij 555 miljoen euro op) en het sportief beleid met vijf sportieve directeurs in zes jaar was een drama.

Tussen 2014 en 2019 werd meer dan één miljard euro uitgegeven aan transfers. Na de verkoop van Neymar aan PSG in 2017 voor 220 miljoen euro werd veel te veel geld betaald voor jongens als Griezmann (120 miljoen), Dembélé (105 miljoen) en Coutinho (125 miljoen). Voor Frenkie de Jong werd het dubbele betaald van wat Ajax voor ogen had.

Valsspelen

Als Messi daadwerkelijk Catalonië verlaat, lijkt Parijs de enige logische bestemming. De Qatari hebben het geld om hem te betalen en door corona zijn de regels van financiële fair play versoepeld. Manchester City en Guardiola is bovendien een andere weg ingeslagen. Het betaalde bijna 120 miljoen euro aan Aston Villa voor Jack Grealish. Geweldige voetballer, maar tijdens de jongste EK-finale tegen Italië invaller én tijdens de halve eindstrijd tegen Denemarken werd hij ingebracht én voortijdig weer naar de kant gehaald.

Grealish vertelde dat hij voor de Citizens koos omdat hij met Kevin De Bruyne wil samen spelen. Een mooi compliment voor KDB, maar gaat Pep hen laten samenspelen? Vooral als hij ook Harry Kane aan de haak wil slaan. De Bruyne speelde vorig seizoen vaak als valse 9, omdat er geen topspits meer in de selectie zat maar ook omdat Guardiola vaak met twee defensieve middenvelders uitpakte. Dat is niet mogelijk als je Kane, De Bruyne en Grealish samen wil uitspelen.

Nu is Kane nog niet weg. Gehaaider dan Daniel Levy, de sterke man van Tottenham, vind je in het voetbal niet. Hij gaat zijn sterspeler alleen laten vertrekken als er een waanzinnige transfersom wordt betaald. Maar daar liggen ze in Abu Dhabi niet echt wakker van. Ook al werd vorige week bekend dat de Premier League nog altijd onderzoek doet naar de valsspelers van City.

Nog een toptransfer van meer dan 100 miljoen die in de maak is, is die van Romelu Lukaku van Inter naar Chelsea. Big Rom werd pas in Milaan echt een topspits en mogelijk neemt hij een behoorlijk risico door terug te keren naar de Premier League, waar hij tegen de topteams keer op keer faalde. Hij moest Chelsea echter langs een achterdeurtje verlaten en het moet hem ongelooflijk veel deugd doen om langs de grote poort te kunnen terugkeren.

Wat betekent dit allemaal voor de Rode Duivels? Kan Lukaku op Stamford Bridge nog stappen vooruitzetten of riskeert hij er vertrouwensverlies? En wat met De Bruyne, nu ook hij dertig is? Moet hij de rol van spelmaker delen met Grealish of gaat hij vaker rust krijgen? Wat betekent dit voor de nationale ploeg? Vast staat in elk geval dat Toby Alderweireld, de enige centrale verdediger bij de Duivels die nog in een topcompetitie aantrad, voor het geld heeft gekozen en in Qatar in de zandbak gaat spelen. Dat is alvast geen goede zaak voor Roberto Martinez.

Maradona (60) en de Belgen | François Colin

Share.

About Author

François Colin (1948) was achtereenvolgens rubriekleider voetbal en chef-sport van Het Nieuwsblad en senior writer van De Standaard. Na zijn pensioen in 2014 was hij tot 2021 columnist van SportVoetbalmagazine. Hij bracht verslag uit van twee Olympische Spelen, tien EK's en negen WK's voetbal en was aanwezig bij ruim driehonderd interlands van de Rode Duivels. Hij is auteur of co-auteur van een vijftiental boeken over de mooiste sport op aarde.

Leave A Reply