donderdag, mei 23

Manchester City & Football Leaks: wat te denken van…Free Rui Pinto? ‘Den John for president!’ – RW

Pinterest LinkedIn Tumblr +

‘UEFA sluit Manchester City uit voor twee seizoenen Champions Leaguedeelname.’

Deze uitspraak bepaalt dit weekend de internationale voetbalheadlines.

We herhalen hier wat we op 20 september 2019 reeds lanceerden op deze website. Toen stonden we nog alleen. Vandaag sluit onder meer het machtige democratische voetbalbolwerk Borussia Dortmund zich aan bij deze slogan. Toegegeven, ze hebben het zelf bedacht: de hashtagh Free Rui Pinto.

De documenten die ‘den John’ kon opdiepen liggen aan de basis van de schorsing die de UEFA nu oplegt aan Manchester City.

Als eerste op deze website op een bepaalde nagel geklopt: Football Leaks 2!

Football Leaks 2? Inderdaad: de onverkwikkelijke story van ‘Den John’, een computerwizzard van het zuiverste water. Spitte files op die het daglicht niet mochten zien. Hij speelde alles onder meer door aan het Duitse weekblad Der Spiegel dat de zaak in de openbaarheid bracht, ter tenenkromming van de betrokkenen. Zoals het zo vaak gebeurt, draaien de ‘klokkenluiders’ op voor de schade. Dat ondervond ook ‘den John’ begin dit jaar toen hij werd ontmaskerd als de Portugees Rui Pinto. Intussen verblijft hij in de gevangenis in afwachting van een proces. Bij de Deutsche Verlags-Anstalt verscheen onlangs  ‘Football Leaks 2’ , een staaltje onderzoeksjournalistiek in boekvorm van liefst 571 pagina’s. U kunt op www.dewitteduivel.com in een voorpublicatie lezen hoe ‘den John’ ten onrechte wordt aangepakt en de echte daders dreigen vrijuit te gaan.

Getekend: Rafael Buschmann en Michael Wulzinger van het weekblad Der Spiegel. Met als sprekende ondertitel: ‘Neue Enthüllingen aus der Welt des Profifussballs.’ Buschmann en Wulzinger beschrijven in hun ‘Proloog’ hoe ze van ‘den John’ een databank van meer dan zeventig miljoen onthullende documenten ontvingen.

Ik steun de beweegreden van ‘den John’: breng het voetbal terug naar de mensen. Zorg voor volledige transparantie en herverdeel de middelen. En ik sluit mij aan bij het woord van de auteurs: ‘Unser besonderen Dank gilt John. Denn Mann, ohne den es, all diese Enthüllingen nie gegeben hätte. Der mutig genug war, sein eigenes Wohl, seine Sicherheit un sein persönliches Glück zugunsten der gesellschaftlichen zurückstellen. Und der nun womöglich den höchsten Preis dafür zahlen muss.’

Daarom herhaal ik het nog een laatste keer: bedriegers buiten! Bedreigers ook!

Laten we er een internationale campagne van maken. Vorig seizoen schreef ik hier reeds: ‘den John for president’. Van de UEFA of de FIFA, het liefst nog allebei.

Free Rui Pinto!

P.S.: Voor de goede orde: ‘Den John’ staat rechts op de foto.

Share.

About Author

Raf Willems (1960) noemt zichzelf voetbalschrijver met een boekenkast. Hij is uitgever en auteur van meer dan 40 boeken over ‘voetbal met een knipoog naar geschiedenis & samenleving’ en schreef voor het Nederlandse weekblad Voetbal International (1995-2000), de krant NRC Handelsblad (2001-2006) en de website Stichting meer dan Voetbal (2008-20014). Sinds 2014 Initiatiefnemer van voetbaldenktank & onlineplatform De Witte Duivel.

3 reacties

  1. Pingback: read the full info here

  2. Pingback: auto swiper

  3. Pingback: try these out

Leave A Reply