zondag, mei 26

Lesje voor de Duivels

Pinterest LinkedIn Tumblr +

De ‘generaal van het druk zetten’, noemde Louis van Gaal hem in Cardiff, waar Wales woensdagavond de tweede tegenstander van Oranje in de Nations League is. Van Gaal sprak over Stefan de Vrij, onbetwiste eerste keus als verdediger van Inter Milaan, maar vrijdagavond in Brussel reserve bij Oranje. Nu Virgil van Dijk al vakantie heeft gekregen, fungeert Stefan de Vrij in Wales als centrale leider van het driemans-blok in de defensielinie van Oranje.

Stefan de Vrij presenteerde zich dinsdag meteen met een lesje voor de Belgische verdedigers, die Memphis Depay en Steven Bergwijn zoveel vrijheid gunden bij de 1-4 van Oranje tegen de Rode Duivels. ,,Ik weet wat er in deze rol van mij wordt gevraagd: druk zetten, oplopen en de lijn meenemen daarin. In de organisatie is dit een belangrijke rol”, legde De Vrij uit.

De wijze waarop de verdedigers van Oranje vrijdag zo de ruimte beknotten voor hun Belgische tegenstanders stak scherp af bij de uitvoering daarvan bij de Rode Duivels. ,,Wij hebben niet gewonnen omdat België het liet lopen. Ik denk dat België écht gespeeld heeft om te winnen. De beste ploeg heeft gewonnen. Dat het zo fantastisch liep bij ons, hebben we zelf afgedwongen”, vond Van Gaal.

TWEE DAGEN RUST

Het duel met België had volgens Van Gaal zoveel energie gevergd bij Oranje dat hij de basisspelers twee dagen rust had gegund. Van Gaal: ,,Het was een heel intensieve wedstrijd die erin hamerde. De spelers waren echt op. Als zelfs Davy Klaassen moe is, dan moeten de inspanningen wel heel grote impact hebben gehad. Natuurlijk speelt ook een rol dat we aan het eind van het seizoen zitten met een planning van vier wedstrijden wat ik niet goed vind.”

De keuze voor Stefan de Vrij in een centrale, organisatorische rol wekt de indruk dat Van Gaal hem in zijn WK-plannen als een stand-in voor Virgil van Dijk ziet. Het dit seizoen doorgebroken Ajax-talent Jurriën Timber, Nathan Aké (Manchester City) en Matthijs de Ligt (Juventus) moeten dan strijden om de twee flankerende posities in het driemans-blok. Aké heeft daarbij het voordeel linksbenig te zijn, waaraan Van Gaal groot belang hecht. “

‘BETER DAN IN 2014’

Wie straks in Qatar ook de voorkeur krijgt, Van Gaal is er stellig van overtuigd over meer kwaliteit te beschikken dan op het WK van 2014 waar hij met brons aan de haal ging. ,,Verdedigend, maar ook op het middenveld met goede spelers als Frenkie de Jong, Steven Berghuis en Gini Wijnaldum, is deze selectie van een hoger niveau. Aanvallend kan ik genieten van Memphis Depay en Steven Bergwijn, zeker als ze samen spelen. Dan doen ze me denken aan Van Persie en Robben op het WK in Brazilië. Vergeleken met 2014 is alleen de keeper een onzekerheid. In 2014 was Cillessen een zekere eerste keus, dit seizoen heeft hij erg weinig gespeeld. Dat maakt het onzeker, ook omdat we met een tekort aan talentrijke keepers zitten.”

De vergelijking met het Oranje-team op het WK van 2014, voedt bij Van Gaal de hoop op nieuw succes. ,,Op een WK winnen niet de beste spelers, een WK wordt gewonnen door het beste team. Onze derde plaats op het WK van 2014 was een mirakel. Nu werken we aan een nieuw mirakel. De groep die ik nu ter beschikking heb is een cadeautje dat ik heb gekregen en dat  mij motiveert bij het managen van mijn gezondheid en energie.”

GENEN VAN OUDERS

De aanwas van talent wil Louis van Gaal niet toeschrijven aan de jeugdopleidingen bij de Nederlandse clubs. ,,Je hebt altijd te maken met tendensen. De genen van de ouders bepalen het aanbod, niet de opleiding. Voor een goed presterend team zijn drie à vier creatieve spelers meer dan genoeg. De rest moet in hun dienst spelen.”

Bepalend bij zijn keuzes wordt voor Van Gaal de mate waarin spelers op het hoogste niveau de stress aankunnen. ,,Daarom wil ik in deze periode zoveel mogelijk spelers in actie zien. Ik wil kunnen beoordelen of ze het hoogste niveau aankunnen. Teun Koopmeiners, bijvoorbeeld, speelt dit seizoen geweldig bij Atalanta Bergamo, maar in het Nederlands Elftal heeft hij zijn niveau nog niet gehaald.”

NOA LANG

Van Gaal noemde met name Koopmeiners, vrijdagavond in de laatste twintig minuten spelend voor Berghuis. Hij had ook kunnen wijzen naar Noa Lang die zijn kans nog moet krijgen in deze fase. Eerder wees Van Gaal er al op dat er bij Noa Lang nog veel te verbeteren valt qua discipline en gedrag. In Cardiff kwam hij terug op een opmerking waaruit de Belgische bondscoach Roberto Martinez de conclusie had getrokken dat Lang volgens Van Gaal hoger moet worden getaxeerd dan Kevin De Bruyne.

Van Gaal: ,,Een grapje was dat. Ik hoef Martinez toch niet op te bellen om uit te leggen dat het een grapje was. Ik heb alleen maar gezegd dat Noa Lang als aanvaller een grotere  kans maakt om tot Voetballer van het Jaar te worden gekozen dan Kevin De Bruyne, want die maakt als middenvelder meestal minder kans. Maar ik heb Kevin de Bruyne toch ook afgeschilderd als de beste voetballer van de wereld… Als zo’n opmerking dan niet meer als een grapje wordt opgevat..  Bovendien, ik mag toch zeggen wat ik wil.”

Share.

About Author

Henk Mees (1948) was 25 jaar actief in de sportverslaggeving voor het Brabants Dagblad met als standplaats 's-Hertogenbosch. In die periode was hij twintig jaar lang vaste verslaggever van Oranje voor regionale krantencombinaties en deed hij ook verslag van Europa Cup-wedstrijden van Ajax, Feyenoord, PSV en AZ. Ook was Henk Mees actief op de EK's en WK-toernooien in de periode 1984-2000. Daarnaast versloeg hij twee keer de Tour de France (1980 en 1981), andere grote wielerwedstrijden en de Olympische Spelen van 2000 in Sydney, waarna hij verder ging in andere functies bij het Brabants Dagblad. Henk Mees schreef of werkte mee aan diverse voetbalboeken, onder meer over de geschiedenis van het Nederlands elftal en diverse Nederlandse clubs.

Leave A Reply