Rellen gisteren in Porto waar Antwerp-supporters bij betrokken waren. Het is bijna wekelijkse kost tijdens Europese voetbalweken. Zo waren er onlangs problemen bij Twente-Hammerby en bij de return in Zweden, bij AZ-Legia Warschau (Poolse fans botsten met de politie) en Lens-PSV (in de stad en het stadion). Met als gevolg dat er weer gedacht wordt aan een Europees stadionverbod, zo meldt de Franse sportkrant L’Equipe.
Een continentaal stadionverbod stond al in 2003 op de agenda, maar het duurde tot 2012 voor het opnieuw ter sprake kwam. Het bleef weer bij woorden. Half september van dit jaar was het andermaal aan de orde bij een vergadering van de Europese magistraten verantwoordelijk voor de sport in de eerste kamer van het Hof van Beroep in Parijs.
Het was Spanje, dat momenteel het Europees voorzitterschap waarneemt, dat het onderwerp op de agenda plaatste. Er werd door het NFIP (National Football Information Point) alvast een inventaris opgemaakt van de maatregelen die op het continent van kracht zijn. Een duidelijk probleem zijn de grote verschillen per land op het vlak van procedures, duurtijd en repercussies. Zo kan je bijvoorbeeld in Frankrijk drie soorten verboden krijgen: juridisch (door een rechtbank), administratief (door een prefectuur) en commercieel (door een club). Juridische verboden gebeuren in Frankrijk echter systematischer dan in de omringende landen. Bij onze zuiderburen zijn supporters met een stadionverbod vaak ook verplicht zich te melden tijdens wedstrijden.
De verschillende deelstaten zien een toename van personen met een stadionverbod die naar wedstrijden in het buitenland trekken. Het gebrek aan harmonisatie tussen de landen en het vrij verkeer van personen in de Europese Unie maakt ingrijpen echter moeilijk. ‘Nochtans kan je ervanuit gaan dat als iemand een risico betekent in één land de kans groot is dat hij ook een risico vormt in een ander land’, aldus Adrian Dinca, het Roemeense hoofd van het NFIP. ‘Daarom is een uniforme aanpak nodig.’
Ronan Evain van Football Supporters Europe, dat fans uit 42 landen vertegenwoordigt, vraagt echter niet te hard van stapel te lopen. Volgens hem is het aantal incidenten de jongste tijd niet verhoogd. Hij vreest ook dat als iemand opgepakt wordt met bijvoorbeeld pyrotechnisch materiaal hij bij elke vlucht naar het buitenland problemen zou ontmoeten.
Het NFIP komt later deze maand weer samen in Madrid. Onmiddellijke maatregelen worden niet verwacht. Vanaf 1 januari komt het Europees voorzitterschap in Belgische handen.