zondag, mei 26

Via de Champions League terug naar Oranje

Pinterest LinkedIn Tumblr +

In de afvalrace van de Champions League tellen Feyenoord en PSV allebei nog mee na vier van de zes ronden poulewedstrijden. De achtste finales blijven binnen bereik en tegelijk manifesteren zich op dit podium spelers die Oranje meer mogelijkheden bieden. Calvin Stengs bijvoorbeeld die vorig seizoen bij Antwerp de lift heeft genomen en nu met zijn voorzetten, passes en dribbels de aanvalsacties van Feyenoord lading geeft. Óf Jerdy Schouten, de 26-jarige middenvelder van PSV, die lang over het hoofd werd gezien door de Nederlandse topclubs en na vier jaar Bologna pas nu erkenning krijgt in eigen land.

Calvin Stengs (7 interlands, voor het laatst in maart 2021) en Jerdy Schouten (1 interland in 2022) behoren vrijwel zeker tot de Oranje-selectie die binnenkort in twee duels met Ierland  (thuis) en Gibraltar (uit) deelneming aan Euro 2024 kan formaliseren. Bondscoach Ronald Koeman maakte dat deze week al onverbloemd duidelijk in een interessant tafelgesprek van anderhalf uur in het tv-programma Rondo, oog in oog met Marco van Basten, Ronald de Boer en Youri Mulder.

Jerdy Schouten was bij de 1-0 zege van PSV (zonder de geblesseerde Noa Lang) op het Franse RC Lens opnieuw het cement dat stabiliteit heeft gebracht in het spel van de ploeg uit Eindhoven. Hij maakt een opvallende carrière door. Als speler van Excelsior kwam Schouten voordien één seizoen uit in de Eredivisie, eerder bij ADO Den Haag slechts twaalf minuten. In Italië ving hij wel de aandacht van Louis van Gaal. Vorig jaar juni debuteerde Schouten met  een uurtje tegen Wales, maar selectie voor het WK  in Qatar zat er voor hem niet in.

SUCCESVOLLE TRANSFERS PSV

In de zomer lukte het PSV om Schouten voor 12 miljoen euro weg te lokken bij Bologna, dat vier jaar geleden 3 miljoen voor hem had betaald. Met het aantrekken van Schouten,  Noa Lang (Club Brugge), de Amerikaanse internationals Tillman (Rangers) en Pepi (Augsburg), het terugkopen van de Mexicaanse publiekslieveling Lozano (Napoli) en het huren van Sergino Dest (Barcelona) en de Duitse WK-ganger Bella-Kotchup  (Southampton) heeft PSV zich op alle fronten succesvol kunnen versterken.

Het nieuwe aanbod biedt PSV met name in aanvallend opzicht veel mogelijkheden, nog los van de sterke ontwikkeling die Bakayoko en Saibari als talenten uit eigen school doormaken. De rapportcijfers wijzen uit hoezeer het transferbeleid van PSV dit seizoen vruchten afwerpt. Alle elf wedstrijden in de Eredivisie, vooral tegen clubs uit de onderste helft, werden moeiteloos gewonnen. De doelcijfers spreken duidelijke taal: 41-5. Ze zijn tevens een indicatie van het gigantische, almaar groeiende krachtsverschil tussen de topclubs en de rest in Nederland.

Voor PSV en de andere topclubs blijft de Eredivisie niet meer dan een springplank naar Europa waar de miljoenen gloren. De kansen daarop zijn dit seizoen voor Nederlandse clubs nog groter geworden, met volgend jaar twee rechtstreekse deelnemersplaatsen in de Champions League en een derde mogelijkheid via de kwalificatieronden. De investeringen daarvoor in nieuwe spelers (52 miljoen) heeft PSV al grotendeels terugverdiend met inmiddels 36 miljoen aan UEFA-uitkeringen.

LUUK DE JONG

PSV heeft bovendien nog altijd veel baat bij de kopkracht en inspiratie van aanvoerder Luuk de Jong. Ook tegen Lens forceerde hij de beslissing; niet alleen met een kopbal, ook door de wijze waarop hij zijn gewicht aan persoonlijkheid liet gelden in het zowel fysieke als mentale gevecht met de Fransen. ‘Je kunt je eigenlijk nauwelijks een betere aanvaller voorstellen. Het is misschien niet zo elegant wat hij doet en misschien is hij niet de snelste, maar hij is zo enorm belangrijk voor ons’, sprak PSV-coach Peter Bosz woensdag lovend over zijn aanvalsleider.

De kwaliteit van de kopballen van Luuk de Jong (33) heeft nooit ter discussie gestaan. Ook op Europees niveau maakt hij zich waar, net als bij Sevilla, net als pinchhitter bij Barcelona. ‘Zijn timing is geweldig, hij weet hoe positie te kiezen, voelt aan wat er gaat gebeuren, waar de bal zal komen. Maar ook de speler die de assist geeft moet weten wat Luuk wil. Johan Bakayoko voelt dat goed aan’, aldus Bosz na het duel met Lens waarin De Jong  al in de twaalfde minuut toesloeg na een voorzet van de Belgische rechtsbuiten.

NAAR EURO 2024?

Als aanvalsleider blijft Luuk de Jong ook dit seizoen zoveel indruk maken dat de roep om zijn terugkeer in Oranje toeneemt. In maart van dit jaar besloot hij na 39 interlands te stoppen bij Oranje. De Jong wilde, net als Vincent Janssen, de interlandbreaks in een vol seizoen benutten voor rustmomenten. Maar misschien heeft hij straks wel trek in een eindtoernooi als Euro 2024 volgende zomer? Het was deze week in Rondo een van de vele vragen aan Ronald Koeman. ‘Daar heb ik nog niet over nagedacht’, zei de bondscoach, die schijnbaar een geheimzinnig lachje moest onderdrukken.

Koeman beseft hoezeer Luuk de Jong welkom kan zijn, zeker nu de beoogde eerste spits Memphis Depay voortdurend wordt getroffen door blessures en Wout Weghorst in die rol maar zelden kan overtuigen. Bij de gedachte over een comeback van De Jong voor de eindronde in de zomer van 2024 zal de vraag opkomen hoe de andere spelers, die voor kwalificatie hebben moeten zorgen, hierop reageren. Koeman kennende zal hij als rechtlijnige prestatiecoach en ‘hardliner’ niet aarzelen wanneer Luuk de Jong zich met een jawoord meldt.

FEYENOORD

De wijze waarop Luuk de Jong zich dit seizoen profileert, verraadt dat zijn ambitie nog lang niet tanende is. De prestaties van PSV stimuleren hem. Zeven punten voorsprong telt de Brabantse ploeg al op titelverdediger Feyenoord. Arne Slot, de coach van Feyenoord, maakt zich daarover nog geen zorgen met nog twee duels met PSV in het verschiet. In de Champions League-duels met zowel Atlético Madrid als Lazio Roma bleef Feyenoord stoer overeind. Overtuigend was de 3-1 zege thuis op Lazio, maar beide uitwedstrijden gingen beide toch verloren, nipt en ondanks de indruk die Feyenoord maakte in Madrid en Rome.

Na het duel met Lazio bleek Arne Slot zo geïmponeerd door zijn eigen team dat hij met wat grootspraak zelfs even op Louis van Gaal leek. ‘We hebben de perfecte uitwedstrijd gespeeld. We hadden de totale controle in de wedstrijd’, aldus Slot. Totale controle, tja, behalve dan over het scoreverloop.

Share.

About Author

Henk Mees (1948) was 25 jaar actief in de sportverslaggeving voor het Brabants Dagblad met als standplaats 's-Hertogenbosch. In die periode was hij twintig jaar lang vaste verslaggever van Oranje voor regionale krantencombinaties en deed hij ook verslag van Europa Cup-wedstrijden van Ajax, Feyenoord, PSV en AZ. Ook was Henk Mees actief op de EK's en WK-toernooien in de periode 1984-2000. Daarnaast versloeg hij twee keer de Tour de France (1980 en 1981), andere grote wielerwedstrijden en de Olympische Spelen van 2000 in Sydney, waarna hij verder ging in andere functies bij het Brabants Dagblad. Henk Mees schreef of werkte mee aan diverse voetbalboeken, onder meer over de geschiedenis van het Nederlands elftal en diverse Nederlandse clubs.

Leave A Reply