Tijdens het WK voetbal wisselen Henk Mees en Sander van Mersbergen via de mail uit hoe ze het toernooi ervaren. Sander van Mersbergen bericht als algemeen verslaggever voor het Algemeen Dagblad (AD) vanuit Qatar over diverse aspecten rond het WK, Henk Mees volgt het WK via de tv – als hij zin heeft.
‘Hoe krijgen de bonden de democratie terug in de FIFA?
Hoi Sander
We hebben ons er kennelijk bij neergelegd dat onderhand alles wel is gezegd en geschreven over Qatar, over de FIFA, over dit totalitaire WK. Tijd voor diplomatie dus, vooral voor de Europese bonden. Werk aan de winkel:
Want, hoe krijgen de (Europese) bonden de democratie terug in de FIFA, hoe kunnen ze verhinderen dat het WK van 2030 zich voltrekt in drie landen (Saoedi-Arabië, Egypte en Griekenland) waar de zon in de zomer de bal verbrandt. Wordt er dan opnieuw in de winter gevoetbald? Dat vooruitzicht alleen al lijkt me voldoende reden voor de FIFA om deze kandidatuur af te wijzen, los van alles wat er tegen voetballen in Saoedi-Arabië is.
Wat dacht je trouwens van een WK in China? Reportage gezien op tv hoe ze in China tv-beelden van juichende massa’s en opeenhopingen van spelers wegmoffelen en vervangen door neutrale beelden van bijvoorbeeld een coach of notabelen op tribune? Zo doen ze dat in een land waar de bevolking in opstand komt tegen strenge covid-maatregelen. Benieuwd wat daar gaat gebeuren als China aan de beurt komt om het WK van 2034 of 2038 te organiseren. Heb je kunnen constateren of met tv-beelden voor het Qatarese publiek iets soortgelijks gebeurt, bijvoorbeeld met blote borsten of wellicht andere pikante beelden? Zag je ook hoe weinig we mochten meebeleven van de demonstrant die bij Portugal – Uruguay kans zag met regenboogvlag het veld over te steken?
Deze week kon jij zelf van nabij volgen, voor zo ver mogelijk, hoe onze minister van Langdurige Zorg en (een klein beetje) Sport haar diplomatieke taken vervult in Qatar. De KNVB had al een voorzet gegeven. Ze hoefde dus geen dus geen OneLove-band te dragen, zoals haar Belgische collega , die daarmee ook stoer Gianni Infantino confronteerde.
De KNVB vindt dat we Qatar en de FIFA niet langer moeten provoceren. Wat laf, wat een gotspe. Alsof Qatar ook ineens is opgehouden met ons te provoceren… Of zie jij inderdaad een kentering?
Benieuwd ben ik ook wat je allemaal aan interessante observaties hebt opgedaan in Qatar rond minister Helder.
Mae alsalama
Henk
Die Palestina-band bij de Qatarese officials, was dat een middelvinger naar ons?
He Henk,
Dat WK in de winter is in Nederland natuurlijk nog steeds een item, hè? Hier leeft dat eigenlijk totaal niet. Het voelt als zomer, met elke dag zon en dertig graden op het hoogtepunt van de dag.
Ik heb die weerstand tegen een toernooi in de winter ook nooit zo gevoeld. De aarde wordt warmer, er zullen meer gebieden bijkomen waar je in de zomer niet lekker voetbalt. Begin september zat ik in Malaga op de tribune voor een wedstrijd van de plaatselijke CF, op zondagmiddag om 13.00 uur, en ik schroeide letterlijk weg.
Dus ja, een WK in Spanje, is dat iets wat je over tien of vijftien jaar nog met goed fatsoen in juni kunt organiseren? En mogen landen rond de evenaar dan sowieso nooit een groot toernooi organiseren, ook niet als ze zich netjes aan onze regels houden?
Of Saoedi-Arabië (of China) zo’n toernooi dan moet krijgen, is een tweede. Maar of het uitgesloten is? De KNVB roept al maanden twee dingen:
Eén: dat er tegenwoordig een doorwrochte mensenrechtenparagraaf bij een ‘bid’ moet zitten, als een land mee wil dingen naar een WK. Twee: dat er maar twintig of dertig landen zijn bij de FIFA die zich echt bekommeren om dit soort zaken.
Dus ja: hoe heet wordt de soep gegeten als de Saoedi’s straks met 30 miljard op de stoep staan? De toekomst zal het uitwijzen. Infantino lijkt op voorhand niet tegen een nieuw toernooi in de golf, zoveel is zeker.
Het hele gebeuren rond OneLove heeft duidelijk gemaakt dat Nederland en de collega’s in West-Europa minder in de melk te brokkelen hebben dan ze misschien dachten. Sinds de toewijzing aan Qatar hebben ze eigenlijk nooit de regie gehad over dit toernooi, en de laatste maanden zijn ze zelfs als kleine kleuters in de hoek gezet.
Dat geeft te denken, óók over het eigen wereldbeeld en ons zelfbeeld. We willen sport en politiek niet scheiden, maar wat schieten we daarmee op? Als je naar de situatie van de arbeidsmigranten kijkt, heeft de Westerse bemoeienis duidelijk effect gehad. Maar met de LHBTI-zaak kun je je afvragen of we ons doel niet voorbij hebben geschoten, in elk geval als dat doel was om de mensen hier op een positieve manier aan het denken te zetten.
Op straat hier is OneLove of de regenboogvlag geen item. Getalsmatig zijn de supporters uit Europa veruit in de minderheid, en de meesten zijn allesbehalve activistisch, merk ik in gesprekken.
Veel meer aandacht is er de laatste dagen voor de Palestijnse kwestie. Die aandacht (in de vorm van banden en vlaggen) wordt door de Qatari niet de kop in gedrukt, integendeel. Naast minister Helder droegen de Qatarese officials in het stadion dinsdag een Palestina-band.
Zou het een bewuste middelvinger zijn geweest naar ons, het ooit invloedrijke Nederland?
Groeten uit de zandbak,
Sander