zaterdag, april 13

‘Kleine Kluivert’ gevangen in een web

Pinterest LinkedIn Tumblr +

De Eredivisie is uitgespeeld, de blik wordt verlegd. Play-offs om promotie/degradatie en een plekje in de zomerse voorronden van de Europa League houden ons ín Nederland nog eventjes bezig. De aandacht gaat nu vooral uit naar de etalage. Daar verdringen de ‘transferobjecten’ elkaar als handelswaar, hunkerend naar een nieuwe club, het liefst in een land waar de gages royaal hoger uitvallen.

Twee categorieën kunnen we hierbij onderscheiden. WK-gangers als Ajax-spelmaker Hakim Ziyech, eredivisie-topscorer Alireza Jahanbakhsh, de drie Latijns-Amerikanen van PSV (Lozano, Pereiro, Arias) en de Feyenoorders Jørgensen, El Ahmadi en Amrabat hopen allen zich op het podium in Rusland te kunnen profileren. Anderen moeten hun reputatie ontlenen aan wat ze dit seizoen in de Eredivisie (en sporadisch Oranje) hebben laten zien.

Veel wijst er op dat met name PSV en Ajax een aanzienlijke vernieuwing zullen ondergaan. Blikvanger hierbij is momenteel Justin Kluivert, de tweede zoon van Patrick. Hij is pas deze maand 19 jaar geworden, heeft er al anderhalf jaar Eredivisie opzitten bij Ajax en bereikte in maart de status van international. Kleine Kluivert wordt hij liefkozend genoemd in Amsterdam,  vooral vanwege zijn geringe lengte van 1.72, zestien centimeter minder dan Grote Patrick.

JONGLEUR

Justin Kluivert belooft een nieuwe Nederlandse sterspeler te worden. Hij is snel, een jongleur met de bal, hij trapt makkelijk en krachtig, is tweebenig en scoort zelfs met het hoofd. Op zijn gezicht wisselt de blik van een roofdier zich af met looks die hem sympathiek maken bij de fans. Een talent, zoals ze dat bij Ajax adoreren, gezegend met Amsterdamse bluf. ,,Ik ben een echte Ajacied en ik ga pas weg als ik hier prijzen heb gewonnen. Nog een paar jaar bij Ajax, en dan voor 160 miljoen euro verkocht worden aan een mooie buitenlandse club, het liefst naar Spanje. Daar droom ik van”, sprak hij onverbloemd, drie maanden terug nog maar.

De planning is inmiddels bijgesteld. De regie ligt nu in handen van Mino Raiola, voormalig pizzabakker in Haarlem, die tot de machtigste spelersmakelaars ter wereld behoort. Hij waakt over de belangen van spelers in het genre Pogba, Ibrahimovic en Balotelli. Nu ondervindt Ajax hoe lastig het onderhandelen is met Raiola.

Het contract van Kluivert in Amsterdam loopt door tot medio 2019, maar alle pogingen om hem alvast met een lucratieve verbintenis langer te binden zijn geblokkeerd door Raiola. Hij denkt in heel andere getallen. Volgens De Telegraaf weigert Ajax aan diens financiële eisen te voldoen, omdat anders de salarisverhoudingen binnen de spelersgroep over de kop gaan. Een jaarsalaris van 1,5 miljoen plus 20 procent aandeel in een toekomstige transfersom, zou Raiola namens Kluivert bedingen.

UITGANG

Na tien maanden onderhandelen is bij Ajax het geduld op. ,,Zijn zaakwaarnemer duwt hem richting de uitgang. Heel jammer, want het is niet onze bedoeling dat spelers van 18 of 19 jaar de club verlaten”, stelde Edwin van der Sar, de befaamde oud-keeper en nu algemeen directeur van Ajax, in het voetbalpraatprogramma Rondo op Ziggo tv. Raiola reageerde gekrenkt op die woorden. ,,Als het Ajax uitkomt mij als boeman af te schilderen, is dat wat het is. Het toont weinig zelfreflectie. Ik neem alle verantwoordelijkheid, ben de slechterik en het is allemaal mijn schuld.”

Een complicatie bij die discussie is dat Raiola eveneens de belangen behartigt van enkele nog niet  doorgebroken Ajax-talenten en ook al wordt geraadpleegd door de vader van de pas 18-jarige Ajax-aanvoerder Matthijs de Ligt over diens toekomstplannen Van belang voor Kluivert is ook of Ajax wel in staat is de kwaliteit in de selectie op peil te houden. Het vertrek van smaakmaker Ziyech lijkt vast te staan, op de Braziliaan Neres is vanuit Duitsland een bod van 26 miljoen uitgebracht, De Ligt wordt genoemd in Barcelona, middenvelder Van de Beek staat op buitenlandse wensenlijstjes terwijl de Deense spits Dolberg stilletjes hoopt op een buitenkansje tijdens het WK.

De twinkelende ogen van Justin Kluivert verraadden afgelopen zondag al dat hij zicht heeft gekregen op zijn toekomst. ,,Ik ga nu even kijken wat ik écht wil. Ik maak mijn eigen keuzes”, zei Kluivert slechts. Volgens het weekblad Voetbal International komt de meest serieuze interesse uit Italië. AS Roma wordt als belangrijkste gegadigde genoemd, gevolgd door Juventus en AC Milan. De vraag daarbij is tot welke prijs Ajax de onderhandelingen wil opdrijven. Een tweede vraag is, voor fans en in de media, wat Kluivert junior bezielt om al zo jong het avontuur te kiezen, nog ongewis of hij elders bij een grote club de kans krijgt zich verder te ontwikkelen zoals gewenst.

PATRICK KLUIVERT

In die discussie houdt vader Patrick zich naar buiten opvallend afzijdig. De Telegraaf zegt te weten dat Kluivert senior niets liever wil dan dat zijn zoon nog enkele jaren doorgroeit bij Ajax. Daar staat de drang tegenover uit het familiekamp in Nederland waarin zijn moeder, de ex van Patrick, een belangrijke rol schijnt te spelen. In 2005 leed het huwelijk schipbreuk. Justin Kluivert groeide op bij zijn moeder die een relatie aanging met een beruchte crimineel en vervolgens ook zelf strafrechtelijk veroordeeld werd.

Tegen die achtergrond wordt nu gestreden over de toekomst van Justin Kluivert, een talentje van net 19 jaar voor wie een WK ver weg is en wiens carrière nog maar pas begonnen is. Gevangen in een web van strijdende partijen en botsende belangen.

Twitter:  @hmees

Share.

About Author

Henk Mees (1948) was 25 jaar actief in de sportverslaggeving voor het Brabants Dagblad met als standplaats 's-Hertogenbosch. In die periode was hij twintig jaar lang vaste verslaggever van Oranje voor regionale krantencombinaties en deed hij ook verslag van Europa Cup-wedstrijden van Ajax, Feyenoord, PSV en AZ. Ook was Henk Mees actief op de EK's en WK-toernooien in de periode 1984-2000. Daarnaast versloeg hij twee keer de Tour de France (1980 en 1981), andere grote wielerwedstrijden en de Olympische Spelen van 2000 in Sydney, waarna hij verder ging in andere functies bij het Brabants Dagblad. Henk Mees schreef of werkte mee aan diverse voetbalboeken, onder meer over de geschiedenis van het Nederlands elftal en diverse Nederlandse clubs.