woensdag, mei 29

Wat te onthouden van het weekeinde?

Pinterest LinkedIn Tumblr +

PLOEG VAN DE WEEK: Standard, dat met zestien op 21 er met kop en schouders boven uitsteekt in deze play-offs

SPELER VAN DE WEEK: Mehdi Carcela: hoe lang is het geleden dat er een speler van dit niveau in de Jupiler League rondliep?

BELGIE

De spanning is terug. Laat ons daar geen doekjes om winden. Niet alleen omdat Anderlecht na winst in de topper bij Club Brugge tot op twee punten nadert van de leider, maar omdat blauw-zwart met acht punten uit zeven wedstrijden een alles behalve indrukwekkende indruk maakt. Vooral Hans Vanaken en Ruud Vormer gaven afwezig in wat de beslissende match van het seizoen had kunnen zijn en Anderlecht won niet onverdiend. Sporting had bovendien de betere doelman en in Jan Breydel moeten ze zich stilaan toch afvragen of ze niet beter Ludovic Butelle hadden behouden. De Fransman is sinds zijn vertrek uit Brugge de onbetwiste nummer één van Angers in de Ligue Un.

Het had desondanks heel anders kunnen aflopen als de spelleiding bij de zaak was geweest. Club had op voorsprong kunnen komen als het al vroeg in de partij een terechte strafschop had gekregen of als het buitenspel bij het doelpunt van Teodorczyk was vastgesteld.

Gevolg was dat de videoref weer onder vuur lag. Niet helemaal terecht. De man kende geen geweldige namiddag, maar wat dan gezegd van ref Visser die ongeveer iedere beslissende fase verkeerd beoordeelde. Het was echter weer de brave man die voor een habbekrats zat te zweten in het busje die de volle laag kreeg. En net als Ivan De Witte een paar weken terug ging voorzitter Bart Verhaeghe uit de bocht door de integriteit van de videorefs in vraag te stellen.

Het is onwaarschijnlijk welke reacties het optreden van de VAR voor gevolg heeft. In Sport Late Night zat Eric Goens als fan van Club ( wie komt op het dwaze idee om te denken dat de voetballiefhebber zit te wachten op de mening van een supporter, van welke club ook) uit zijn nek te lullen. De videoref moest worden afgevoerd omdat het systeem nog niet op punt staat en de VAR niet alle fouten uitwist.

Wat een domme praat. Je gaat een nieuw en beter remsysteem toch niet afwijzen omdat er nog steeds verkeersongevallen gebeuren? Ook de steeds weerkerende opmerking dat de VAR een gebuisde ref is, begint me stilaan serieus te ergeren. Je doet het, in alle beroepen en omstandigheden, met de beste mensen die je hebt. Trouwens, als we de redenering van de ( uitstekende) tv-maker zouden doortrekken, moeten we de arbitrage afschaffen. Je zou immers tot de conclusie kunnen komen dat het systeem nog niet op punt staat en dat is het understatement van het weekeinde.

Geert De Vlieger probeerde Goens vergeefs aan het verstand te brengen dat elke vergissing die dankzij de VAR wordt rechtgezet winst is. Wie later op de avond naar de Clasico keek, kon alleen meermaals spontaan deze uiterst relevante vraag stellen: waar blijft de videoref in La Liga?

De VAR is vandaag kop van Jut, maar zonder hem zou dat de arbitrage zijn geweest. De fouten van de voorbije weken zijn eerder aan de fluitenier te wijten dan aan de videoref. En dat Club ( goal Diaby op Anderlecht, buitenspel Teo) en AA Gent ( tegen Standard) een paar keer benadeeld werden, terwijl Anderlecht profiteerde ( zie Club en penalty op Charleroi) is minstens zo veel de schuld van de scheidsrechters als de videorefs.

Terwijl de VAR onder vuur ligt, blijft de ware schuldige voor de oneerlijke gang van zaken buiten schot: de halvering van de punten. In ieder beschaafd voetballand zou Club Brugge nog steeds acht punten voorsprong tellen op Anderlecht en met nog drie matchen te gaan zo goed als kampioen zijn.

De waanzin van deze formule wordt aangetoond door Standard, dat met 23 punten achterstand op Club de reguliere competitie afsloot. Dat is net geen acht nederlagen meer in dertig speeldagen. De Rouches kregen echter twaalf punten cadeau en kunnen mits winst donderdag op Anderlecht en zondag op Sclessin tegen Club met nog één duel te gaan alleen aan de leiding staan. En wie durft dit met de huidige vorm van de troepen van Ricardo Sa Pinto uitsluiten?

Dit is volkomen van de pot gerukt en je moet bijna hopen dat de Luikenaars kampioen worden om de waanzin van de halvering van de punten aan te tonen. Hoe dan ook, op deze manier kan je beter de reguliere competitie afschaffen, want alleen de resultaten van Play-off 1 zijn echt van tel.

EUROPA

*De laatste spanning in Europa ebt weg. Juventus wankelde zaterdag even toen het tegen Bologna op achterstand kwam, maar zette de scheve situatie recht (3-1) dankzij een eigen goal van Di Maio ( ex-Anderlecht) en doelpunten van Khedira en Dybala.

Stadsgenoot Torino deed de rest door Napoli – ondanks het openingsdoelpunt van Dries Mertens – in Napels in bedwang te houden (2-2). Twee wedstrijden voor het slot telt Juve zes punten voorsprong en heeft het een veel beter doelgemiddelde. De 34ste titel kan de Oude Dame niet meer ontsnappen.

*Manchester City vierde de titel in het Etihad Stadion een beetje in mineur. Tegen degradatiekandidaat Huddersfield bleven het op 0-0 steken. Chelsea mag weer wat Champions’ League-hoop koesteren na de 1-0 zege tegen Liverpool ( doelpunt Giroud). Tottenham is net als Liverpool nog niet over de streep na de nederlaag bij hekkensluiter West Brom (1-0), dat een plaatsje stijgt en weer wat hoop mag koesteren.

Man United is zo goed als zeker van de tweede plaats, ook al leed het bij Brighton alweer een blamerende nederlaag (1-0). Zondag was er echter nog veel en veel slechter nieuws voor de Red Devils. Sir Alex Ferguson moest geopereerd worden vanwege een hersenbloeding.

*In El Clasico tussen Barcelona en Real Madrid stond er niets meer op te spel tenzij prestige. En dat volstond voor een bijzonder bitse partij, waarin Sergio Roberto kort voor de rus rood kreeg. Een lot waar Gareth Bale even voordien aan was ontsnapt. De scheidsrechter klungelde er op los en Messi kon – met alweer een geweldige goal – Barça met tien op 2-1 brengen na een overduidelijke overtreding van Luis Suarez. Bale, die al drie kwartier in de kleedkamer had moeten toeven, zorgde met een magistraal schot voor de 2-2 eindstand. Barcelona is dus nog steeds ongeslagen in deze campagne.

*In Frankrijk speelde PDG gelijk bij Amiens (2-2) en dat is dezer dagen nieuws. Lille zette een belangrijke stap richting redding door bij Toulouse te winnen (2-3). Goed nieuws voor mijn vriend Bert Claerhout.

*In Portugal is FC Porto kampioen nadat Sporting Lissabon en Benfica gelijk speelden in de grote derby van Lissabon.

*Galatasaray krijgt iets meer lucht, omdat Basaksehir slechts gelijk speelde.

LEES WOENSDAG OOK MIJN COLUMN IN SPORT/VOETBALMAGAZINE met als titel Leve de VAR

 

 

Share.

About Author

François Colin (1948) was achtereenvolgens rubriekleider voetbal en chef-sport van Het Nieuwsblad en senior writer van De Standaard. Na zijn pensioen in 2014 was hij tot 2021 columnist van SportVoetbalmagazine. Hij bracht verslag uit van twee Olympische Spelen, tien EK's en negen WK's voetbal en was aanwezig bij ruim driehonderd interlands van de Rode Duivels. Hij is auteur of co-auteur van een vijftiental boeken over de mooiste sport op aarde.

3 reacties

  1. Pingback: honda outboard motors for sale,

  2. Pingback: Clubbet168

  3. Pingback: รับทำเว็บไซต์ WordPress

Leave A Reply