zaterdag, augustus 20

Jumbo-Visma voorbeeld voor PSV

Pinterest LinkedIn Tumblr +

De toon is gezet voor een nieuw seizoen vol rivaliteit tussen Ajax en PSV. De traditionele ouverture tussen landskampioen en bekerwinnaar, met als inzet de Johan Cruijff Schaal, vormt zaterdagavond de eerste confrontatie. Hoe serieus, moet worden afgewacht, zeker nu PSV met tegenzin naar Amsterdam komt. De  club uit Eindhoven had liever een dag eerder gespeeld omdat op dinsdag al de eerste wedstrijd wacht richting Champions League, uit tegen AS Monaco.

Tot ongenoegen van PSV wees de KNVB het verzoek af. Het was te laat om de organisatie nog te herzien, luidde het argument van de voetbalbond. Voor veel fans is die weigering een nieuw voorbeeld van stelselmatige benadeling van PSV, vooral ten opzichte van Ajax.

Nog lang niet vergeten is de penalty-beslissing van Serdar Gözübüyük in de laatste minuut van de voorlaatste competitieronde van vorig seizoen, uit tegen Feyenoord. Het was de knock-out voor de titelkansen van PSV. Zelfs de KNVB gaf naderhand toe dat de scheidsrechter zijn oordeel in dit geval had moeten toetsen aan de camera-beelden. Vorige week kwam de scheidsrechter naar Eindhoven om zijn handelwjjze nader toe te lichten. Spelers en coaches, voor een groot deel in nieuwe samenstelling, namen de uitleg voor kennisgeving aan. Doormekkeren heeft geen zin, beseffen ze bij PSV.

AJAX-HAAT

Zover zijn de supporters nog lang niet. Bij het belangenloze oefenwedstrijdje tegen Real Betis Sevilla (2-1) was zaterdag weer nadrukkelijk en herhaaldelijk het gezang te horen waarin de haat jegens Ajax doorklinkt:  ’Wie niet springt, die is een jood’ en ‘Alle joden moeten dood.’  Ruud van Nistelrooij, de nieuwe coach van PSV, nam afstand ervan (‘Dat wil je niet horen’). Hoe populair ook inmiddels, de supporters zal hij daarmee de mond niet snoeren.

Ajax staat model voor afgunst bij PSV, andersom ligt dat heel anders. Steven Bergwijn, oud-speler van PSV en nu bij Ajax terug in Nederland, kent de gevoelens uit eigen ervaring: ,,Voor PSV is elke wedstrijd tegen Ajax beladen. Daar zijn ze er twee weken van tevoren al mee bezig. Dit is voor hun dé wedstrijd.”

TRANSFERS AJAX

Na twee magere jaren bij Tottenham Hotspur is de 24-jarige aanvaller terug bij de club die hij als jeugdspeler verruilde voor PSV. Met een transfersom van 31,5 miljoen euro, meer nog dan de 30 miljoen die PSV in 2020 voor hem ontving, is Bergwijn de duurste speler op de Nederlandse velden.

In totaal spendeerde Ajax deze zomer al 86 miljoen voor de vijf spelers die de Amsterdamse club een nieuw gezicht geven. Centrumverdediger Calvin Bassey (Rangers), linksback Owen Wijndal (AZ), spits Brian Brobbey (vorig jaar transfervrij vertrokken naar Red Bull Leipzig, nu teruggehaald voor 16 miljoen), en het Portugese aanvalstalent Francisco Conceiçã (Porto) zijn de nieuwelingen, tot nu toe. Hun komst moet het vertrek compenseren van Noussair Mazraoui (Bayern München), Lisandro Martinez (Manchester United), Nicólá Tagliafico (Olympique Lyon), Ryan Gravenberch (Bayern München) en Sébastien Haller (Borussia Dortmund). De uittocht spekte de balans van Ajax met 112 miljoen.

TRANSFORMATIE PSV

Zulke cijfers overtreffen royaal de bedragen waarmee PSV deze zomer vooralsnog zaken heeft gedaan. Mario Götze verhuisde voor 4 miljoen naar Eintracht Frankfurt, zonder weemoed na te laten. De Japanner Ritsu Doan was  goed voor de grootste transfer, voor 8,5 miljoen naar SC Freiburg. Spits Eran Zahavi keerde transfervrij terug naar zijn vaderland Israël.

De kaskrakers waarop PSV speculeert, spelen vooralsnog in Eindhoven. Aan aanvoerder Cody Gakpo (in beeld bij Arsenal) heeft PSV een prijskaartje van 40 miljoen gehangen, Middenvelder Ibrahim  Sangaré wordt op zo’n 20 miljoen getaxeerd. Niet uitgesloten moet worden dat spelers en clubleiding afwachten of het PSV lukt eind augustus deelname aan de Champions League (en de daaraan verbonden tientallen miljoenen) binnen weet te halen.

Op voorhand heeft PSV de selectie én staf danig verfrist met verhoudingsgewijs ‘goedkope’  spelers. Op huurbasis strikte het de jonge Braziliaan Sávio en de verdedigers Jarrad Branthwaite (Everton) en Ki-Jana Hoever (Wolverhampton Wanderers). Voor zowel Luuk de Jong (Barcelona) als Guus Til (Spartak Moskou) hoefde ‘slechts’ 3 miljoen de man te worden betaald. De nieuwe doelman Walter Benitez en het Nederlandse talent Xavi Simons kwamen transfervrij over van respectievelijk OGC Nice en Paris SG.

RUUD VAN NISTELROOIJ

De transformatie van PSV beperkt zich niet tot de spelersgroep. Met voormalig technisch directeur Marcel Brands kreeg PSV een nieuw algemeen directeur. Zonder veel succes was Brands enkele jaren als technisch manager in de Premier League actief bij Everton, maar zijn reputatie is overeind gebleven in Eindhoven. Hij slaagde er al snel in de aarzelingen weg te nemen bij Ruud van Nistelrooij, die twijfelde of hij nu al, hoewel inmiddels 46, hoofdcoach van PSV zou worden.

Met Ruud van Nistelrooij, gelouterd als internationaal topspeler bij Manchester United en Real Madrid, heeft PSV afscheid genomen van de Duitse geest onder Roger Schmidt. Zijn keuzes riepen veel onbegrip op, de oogst bleef mager in  twee jaar Schmidt met relatief weinig waardevolle prijzen als de Cruijff Schaal en de KNVB-beker. De hunkering naar de groepsfase van de Champions League werd niet bevredigd.

Onbeantwoord bleef bij PSV de vraag of algemeen directeur Toon Gerbrands daarom, drie jaar voor het aflopen van zijn contract, inderdaad vrijwillig het veld ruimde. De druk is wel tastbaar in Eindhoven, ook vanuit de Raad van Commissarissen en grote sponsors als bijvoorbeeld Jumbo, Philips, ASML, VDL – allemaal topbedrijven in de economisch krachtige regio Brainport.

AMBITIE VAN JUMBO-VISMA

Voorzitter van de Raad van Commissarissen is Robert van der Wallen, die tevens financier is en ook zitting heeft in de Raad van Commissarissen van de organisatie Team Oranje bv waaronder wielerploeg Jumbo-Visma valt. Van der Wallen is een miljardair die enkele jaren geleden een bedrijf voor circa 1 miljard verkocht en nu onder meer eigenaar is van een luxe  golfbaan in het Brabantse Cromvorit waar jaarlijks de Dutch Open wordt gehouden.

Met Van der Wallen en Jumbo is binnen PSV dezelfde ambitie tastbaar, die de wielerploeg Jumbo-Visma dit jaar naar de zo lang gewenste successen heeft geleid. Nu moet ook PSV stappen gaan zetten. Het geduld om in de schaduw van Ajax de tweede viool te spelen raakt op in Brabant.

Share.

About Author

Henk Mees (1948) was 25 jaar actief in de sportverslaggeving voor het Brabants Dagblad met als standplaats 's-Hertogenbosch. In die periode was hij twintig jaar lang vaste verslaggever van Oranje voor regionale krantencombinaties en deed hij ook verslag van Europa Cup-wedstrijden van Ajax, Feyenoord, PSV en AZ. Ook was Henk Mees actief op de EK's en WK-toernooien in de periode 1984-2000. Daarnaast versloeg hij twee keer de Tour de France (1980 en 1981), andere grote wielerwedstrijden en de Olympische Spelen van 2000 in Sydney, waarna hij verder ging in andere functies bij het Brabants Dagblad. Henk Mees schreef of werkte mee aan diverse voetbalboeken, onder meer over de geschiedenis van het Nederlands elftal en diverse Nederlandse clubs.

Leave A Reply