vrijdag, september 22

Joe Maca, de Belg die met Amerika tegen Engeland won

Pinterest LinkedIn Tumblr +

Vanavond neemt Amerika het op tegen Engeland. Een duel dat op het WK 1950 voor de eerste grote sensatie uit de voetbalgeschiedenis zorgde. Bij de VS speelde een heuse Belg.

Uit: Het Gouden Boek van de Wereldbeker, 1930-2022

Joseph ‘Joe’ Maca (28-9-1920 – 13-7-1982) was de eerste Belg die een WK-wedstrijd won. Op 29 juni 1950 zorgde hij met de ploeg van de Verenigde Staten voor een van de meest sensationele resultaten uit de voetbalgeschiedenis toen Engeland in Belo Horizonte werd verslagen (1-0).

Maca voetbalde bij La Forestoise, waarmee hij in 1942 naar de hoogste afdeling promoveerde. Na de oorlog zag hij geen toekomst meer in België en emigreerde naar Amerika. In New York speelde hij voor de New York Hungarians en Brooklyn Hispano. De Brusselse verdediger werd een aantal keren uitverkoren om voor het New York All-Star team aan te treden. In 1950 scoorde hij in een exhibitiematch tegen Manchester United en werd uitgeroepen tot MVP (Most Valuable Player).

Het leverde hem een selectie voor het WK in Brazilië op, ook al bezat hij toen het Amerikaans staatsburgerschap nog niet. Maca speelde op het WK alle wedstrijden met de VS en scoorde (een strafschop) zelfs tegen Chili (5-2 verlies).

Na het WK keerde hij naar ons land terug en verdedigde de kleuren van White Star. Na enkele maanden vestigde hij zich definitief in de VS en overleed er op de dag van de openingswedstrijd tussen Argentinië en België op het WK 1982 in Spanje.

 

Share.

About Author

François Colin (1948) was achtereenvolgens rubriekleider voetbal en chef-sport van Het Nieuwsblad en senior writer van De Standaard. Na zijn pensioen in 2014 was hij tot 2021 columnist van SportVoetbalmagazine. Hij bracht verslag uit van twee Olympische Spelen, tien EK's en negen WK's voetbal en was aanwezig bij ruim driehonderd interlands van de Rode Duivels. Hij is auteur of co-auteur van een vijftiental boeken over de mooiste sport op aarde.

Leave A Reply