zaterdag, juli 31

Het oog van Eddy Vercammen

Pinterest LinkedIn Tumblr +

Eddy Vercammen heeft de afgelopen weken véél voetbal gezien. Hij deelt graag een paar observaties met ons.

Gezien.. 

Er was een Europese finale op TV. Het merendeel van de match zag men bij de Spanjaarden zes man achteraan en twee maal twee ervoor, organisatie noemt men dat dan. De voorste man stond 25 à 30 meter voor zijn eigen doel. Tijdens de eerste helft zag men weinig spectaculaire fases, één goal gezien en daarmee was bijna alles gezegd. De tweede helft bracht ongeveer hetzelfde scenario. Ook één goal en als “beloning” mocht men nog “genieten” van verlengingen. De strafschoppenserie was dan wel weer spannend. 21 opeenvolgende strafschoppen binnen getrapt, waaronder enige pareltjes. Maar De Gea, die nu wel definitief de titel van “geen penaltyspecialist” zal krijgen, miste jammerlijk voor hem, en voor Manchester United, de 22ste penalty.

De kleine klopt de grote.. 

Villarreal, geen grote stad maar een kleine gemeente, wint de Europabeker. Villarreal CF (Club de Fùtbol) speelde in 1998/1999 voor het eerst in de Primera Division. Sindsdien zijn ze bijna constant daar gebleven, alleen in 1999/2000 en in 2012/2013 zijn ze in de 2de klasse terecht gekomen. Ze haalden op het hoogste niveau al een tweede en een derde plaats en waren in totaal zestienmaal bij de eerste acht.

Wat als het buiten goed weer is .. 

De finale die te zien was, bracht niet het voetbal dat de voetballiefhebbers kan boeien. Als men binnenkort op het EK hetzelfde voetbal op de mat brengt, zullen toch vele TV-kijkers het geduld niet opbrengen om daarvoor te blijven zitten. Maar bij landenploegen is het wel zo dat de vedetten wat meer verdeeld worden. Dat kan meer spanning brengen wanneer in “elk team” enige toppers meespelen. Topvoetbal wordt hoe langer hoe minder plezant om naar te kijken, want er zijn te weinig kansen, goals of gevaarlijke acties te zien. En goals proberen te maken, dat zat toch in de omschrijving van de destijds uitgevonden sport “voetbal”. Er stond : “Voetbal is een sport waar twee ploegen van elf spelers moeten proberen de bal in het doel te krijgen van de tegenstander met gebruik van gans het lichaam behalve armen en handen”. Dat was de oorspronkelijke bedoeling. Ik denk dat velen, vooral de trainers, dat niet gelezen hebben of vergeten zijn …

Bedenking..  

Noa Lang kwam toen het seizoen al bezig was bij Club Brugge toe als een, voor het gros van de gewone voetballiefhebber, onbekende voetballer. In april 2017 debuteerde hij bij Jong Ajax in de eerste divisie. Hij moest toen nog 18 jaar worden. Leeftijdsgenoten van Lang waren onder meer De Ligt en Kluivert die wel sneller de doorbraak maakten. In 2018/2019 had hij 19 basisplaatsen bij Jong Ajax en mocht ook driemaal invallen bij het eerste elftal. Maar de echte doorbraak kwam er niet. Hij werd vorig seizoen uitgeleend aan Twente waar hij zeven basisplaatsen haalde en éénmaal scoorde.

Na één invalbeurt begin dit seizoen liet Ajax hem vertrekken naar Brugge. Als men de prestaties van Lang op onze velden onder de loep neemt, dan is er toch heel sterk gepresteerd door de nog maar 21-jarige Nederlander. Verbazend lijkt het dan dat Ajax hem niet uitleende maar de mogelijkheid aan Brugge gaf om hem definitief vast te leggen. Geloofden ze niet in hem? Of waren er factoren die hen deden beslissen om niet verder op hem in te zetten? Feit is dat Brugge momenteel blijkbaar een goudhaantje binnen haalde. En indien dit zo blijft, heeft Ajax toch een grote vergissing gemaakt. De toekomst zal uitbewijzen wie juist of fout zat…

Wat duurt het lang ..  

Uw handen proper wassen, dat duurt toch niet zo lang. Of ze moeten wel heel vuil zijn, maar dan nog. Maar als het een “dossier” propere handen is, dan duurt het .. ja, wie weet hoe lang nog, of is het al afgesloten? Bijna iedereen die destijds genoemd werd en/of verdacht was, met veel tamtam er omheen, is terug aan de slag. Dat is een toegeving van hogerhand om te zeggen, “doe maar rustig verder, goed bezig”!!

Belgische moppen .. 

  • Dossier Propere Handen???
  • Play-offs met “afpakken” van de helft van de vergaarde voorsprong???
  • Sport en zeker ook voetbal zou moeten eerlijk verlopen. Bestaat er iets onsportiever als verdiende punten af te nemen???
  • Acht (+2) ploegen verplicht en veel te vroeg op non-actief zetten terwijl anderen nog zes matchen mogen spelen???
  • Op dit moment en in volle transferperiode nog niet weten hoeveel ploegen en dewelke volgend seizoen in 1B zullen spelen???

De vele amateurclubs en de massa amateurvoetballers moeten nog wachten om te weten hoe hun volgend seizoen zal verlopen. Kunnen ze stijgen en hoeveel zakken er? Want de bureaucraten van het profvoetbal kibbelen nog. De groten zoeken uit waarmee ze financieel de beste zaak doen. De kleintjes willen de kans op een sportief drama (degradatie) zoveel mogelijk verkleinen.

Share.

About Author

Eddy Vercammen heeft een ruime ervaring in het voetbal. Eddy was in het verleden werkzaam bij topclubs als Feyenoord en Racing Genk en mocht ook de Nederlandse voetbalbond tot zijn werkgevers rekenen. Zijn specialiteit ligt in het Belgische en Nederlandse voetbal, dat hij nog altijd tot diep in de kelderklassen volgt!

Comments are closed.