dinsdag, maart 5

Het kleine hart van Noa Lang

Pinterest LinkedIn Tumblr +

Het heeft een tijdje geduurd, maar voetbalminnend Nederland, buiten de Kuip, omarmt nu dan toch Noa Lang. Vertederend was het beeld hoe hij na de gewonnen strijd om de Johan Cruijff Schaal op de grond ging zitten en verstandelijk gehandicapte kinderen naar zich toetrok om samen de Schaal te koesteren. De kinderen hadden  de spelers mogen escorteren bij hun entree in de Kuip. Noa Lang had de show gestolen bij de zege van bekerwinnaar PSV op landskampioen Feyenoord: 0-1.

Tót vorige week was Noa Lang voor het grote voetbalpubliek geen echt Bekende Nederlander. Wat hij in drie jaar Club Brugge liet zien, bleef goeddeels verborgen. De aandacht voor Belgisch clubvoetbal is gering (én geringschattend) in Nederland. Op de tv wordt de clubnaam Union meestal uitgesproken met de oe van Union Berlin. Bij menigeen wordt Anderlecht nog elk jaar automatisch kampioen.

Als topspeler in België kreeg Noa Lang in eigen land nooit eenzelfde status. Zowel Louis van Gaal als Ronald Koeman vond hem wél goed genoeg voor Oranje. Maar in geen van zijn acht (nooit volledige) interlands maakte Lang een verpletterende indruk. Eerder liet Ajax hem als huurspeler naar FC Twente gaan. In het oosten van Nederland stonden ze in 2020 niet te dringen om Lang nog langer te houden. Ajax hoefde hem niet meer terug te zien.

Geen enkele andere club ook dan PSV toonde concrete interesse om Noa Lang dit seizoen terug te halen naar de Eredivisie. De scepsis overheerste over Noa Lang met zijn soms rare streken en onbeheerst gedrag. Bij PSV vroeg hij om rugnummer 10, het bleek al vergeven aan Xavi Simons, de knuffelspeler van de fans in Eindhoven. Noa Lang moet het doen met rugnummer 7, ook nadat Xavi Simons nummer 10 had ingeleverd en via Paris Saint-Germain alsnog was vertrokken naar een betere competitie; naar RB Leipzig in de Duitse Bundesliga.

‘KLEIN HART’

Met Noa Lang adoreert de aanhang van PSV een nieuwe publiekslieveling. Tegen Feyenoord etaleerde hij zijn kwaliteiten in zowel dribbels als diepgang. Zijn neusje om op het juiste moment voor het doel op te duiken bracht PSV de verdiende zege. Noa Lang, inmiddels vader geworden, toonde bovendien zijn menselijke kant. ‘Ik heb wel een grote bek, maar ook een klein hart. Als ik na de wedstrijd die kinderen zie, doet me dat veel’, sprak Lang.

De 24-jarige vleugelspeler liet zich evenmin intimideren door de massale Feyenoord-aanhang. Bij elke balaanname van Lang brak een hels fluitgeweld los, de hele wedstrijd door werd hij in koor uitgemaakt voor ‘kankerjood’., zonder dat de scheidsrechter ingreep, zonder dat de speaker conform de richtlijnen opriep hiermee te stoppen. Het wordt Noa Lang, geboren op 5 kilometer van de Kuip, in Rotterdam nog steeds nagedragen dat hij op jonge leeftijd Feyenoord verliet om zijn opleiding als voetbaltalent voort te zetten bij Ajax.

BAKAYOKO

Met Noa Lang lijkt PSV weinig aan aanvalskwaliteit te hebben ingeboet door het vertrek van Xavi Simons, vorig seizoen mede-topscorer van de Eredivisie. Bovendien ontwikkelt de 20-jarige Johan Bakayoko zich op rechts tot een snedige buitenspeler met snelheid en acties, zo toonde hij aan in deel 1 van het Champions League-kwalificatie-tweeluik met Sturm Graz, door PSV gemakkelijk én overtuigend gewonnen: 4-1.

Voor de nieuwe PSV-coach Peter Bosz kan het nog wel beter bij Bakayoko, die hoopt op de komst van zijn maatje Aster Vranckx (VfL Wolfsburg) naar Eindhoven. ‘Johan mag nog wel vaker naar binnen trekken en scherper zijn in de afronding’, zei Bosz over de Belgische international. Bakayoko reageerde volwassen op de woorden van Bosz: ‘Een trainer kan je mindset boosten of kraken. Wij hebben een trainer die onze mindset boost. Hij weet heel duidelijk wat hij wil en is heel close met zijn spelers. Hij straalt vertrouwen uit. En hij is niet altijd positief en dat is wat ik goed vind. Als een trainer liefde kan geven en kritisch kan zijn, ga je als speler naar huis en denk je: ja, hij heeft gelijk.’

MEEST SCORENDE PLOEG

Bakayoko brak vorig seizoen door onder Ruud van Nistelrooij, die hem na de winterstop het volle vertrouwen schonk, wat resulteerde in zijn verkiezing als Rode Duivel. Onder Van Nistelrooij maakte PSV na een moeizaam eerste half jaar in 2023 zichtbaar vorderingen. Het sloot de competitie ook af als meest scorende ploeg van de Eredivisie  Zijn  vertrouwen in de clubleiding had bij Van Nistelrooij niettemin zo’n knauw gekregen dat hij er enkele dagen voor het competitieslot de brui aan gaf.

Nu Peter Bosz voor de troepen staat, wordt PSV in de Nederlandse media ineens, nogal opportunistisch, geprezen voor de aanvallende stijl. Bosz heeft het voordeel dat hij met de vorig seizoen langdurig geblesseerde Boscagli over een verdediger kan beschikken die de aanval voedt met betere passing en infiltraties. Bovendien draagt het doorgebroken spelmaker-talent Isaac Babadi de belofte mee dat hij in menige wedstrijd meer kan betekenen dan Guus Til of Érick Gutiérrez.  Met die enkele aanpassingen maakte PSV indruk tegen Feyenoord, de winst op het onthutsend zwakke Sturm Graz was nog geen maatstaf.

VERBOUWING AJAX

Behalve PSV heeft ook Ajax een nieuwe coach gekregen: Maurice Steijn die vorig seizoen met Sparta Rotterdam verrassend zesde is geworden. Ajax heeft inmiddels voor 102 miljoen euro aan spelers verkocht en Dusan Tadic gratis naar Turkije (Fenerbahce)  laten vertrekken, maar de verbouwing is nog volop gaande. Met Tadic, Timber (Arsenal) en Alvarez (West Ham United) is Ajax al drie vaste krachten kwijtgeraakt. Wellicht vertrekken ook nog Berghuis, Kudus en Klaassen. Wat daar aan serieuze vernieuwingen tegenover staat blijft vooralsnog vaag. Of de Amsterdammers zich kunnen revancheren na het rampseizoen 2022-2023 moet daarom worden afgewacht.

Titelverdediger Feyenoord onderging een forse aderlating met de transfer van aanvoerder Orkun Kokcü naar Benfica en tweede spits Danilo (Rangers). Ook verdediger Geertruida vertrekt wellicht nog. De compensatie heeft Feyenoord vooralsnog gezocht in zowel  de Eredivisie  (Zerrouki van Twente en het  PEC Zwolle-duo Van den Belt en Beelen) als in België (!). Naast Calvin Stengs (door Nice aan Antwerp verhuurd) en Bart Nieuwkoop (Union)  is Ayasa Ueda, de Japanse spits van Cercle Brugge, voor 9 miljoen aangetrokken. Als Ueda in de Eredivisie net zo veel indruk gaat maken als in de Jupiler Pro League zal daarmee ook het respect voor het Belgisch voetbal weer enigszins toenemen.

Share.

About Author

Henk Mees (1948) was 25 jaar actief in de sportverslaggeving voor het Brabants Dagblad met als standplaats 's-Hertogenbosch. In die periode was hij twintig jaar lang vaste verslaggever van Oranje voor regionale krantencombinaties en deed hij ook verslag van Europa Cup-wedstrijden van Ajax, Feyenoord, PSV en AZ. Ook was Henk Mees actief op de EK's en WK-toernooien in de periode 1984-2000. Daarnaast versloeg hij twee keer de Tour de France (1980 en 1981), andere grote wielerwedstrijden en de Olympische Spelen van 2000 in Sydney, waarna hij verder ging in andere functies bij het Brabants Dagblad. Henk Mees schreef of werkte mee aan diverse voetbalboeken, onder meer over de geschiedenis van het Nederlands elftal en diverse Nederlandse clubs.

Leave A Reply