vrijdag, december 3

Het hart wil verder, de spieren niet meer bij Arjen Robben

Pinterest LinkedIn Tumblr +

Wat mogen we nog verwachten van een voetballer van 36, die een jaar weg is uit de competitie, en nu zijn passie niet langer kan bedwingen? Een jaar geleden kwam die vraag hier op, het antwoord volgde gisteren met de aankondiging van Arjen Robben dat hij niet langer zal proberen zijn comeback bij FC Groningen een volwaardige inhoud te geven.

The Last Dance

Zijn lichaam biedt hem onvoldoende vertrouwen. Daarmee is zijn spelerscarrière ten einde, op 37-jarige leeftijd. ,,Ik ben dit avontuur met veel energie en enthousiasme aangegaan. Terugkijkend op het afgelopen seizoen moet ik toch tot de eerlijke conclusie komen dat het aantal wedstrijdminuten is tegengevallen. Het voetbalhart wilde graag verder, maar de beslissing om te stoppen is eerlijk en realistisch. Daarom ben ik vanaf vandaag geen speler meer, maar supporter van onze FC”, schrijft Robben in een open brief op de website van FC Groningen. 

De 96-voudige international debuteerde op 16-jarige leeftijd op 3 december 2000 voor de club waar hij opgroeide. Zijn laatste duel was het play-offduel met FC Utrecht, op 19 mei van dit jaar. Met horten en stoten kwam Robben in zijn laatste jaar niet verder dan 293 minuten, uitgesmeerd over zeven wedstrijden. Slechts één keer speelde hij van aftrap tot eindsignaal.

Toen Robben vorig jaar zijn rentree bij FC Groningen aankondigde, kende de gekte geen grenzen. ‘The Last Dance’, noemde de clubleiding zijn comeback, alsof Michael Jordan was neergedaald. De persconferentie kwam een uur lang live op tv. Het voorbehoud dat Robben zelf maakte, sneeuwde onder. In een dag tijd kreeg  FC Groningen 1600 bestellingen voor nieuwe seizoenkaarten binnen. De social media noteerden in een halve dag 75 miljoen views. In no-time vlogen er duizenden shirts met de naam Robben en rugnummer 10 over de toonbank.

De trots spatte er vanaf in Noord-Nederland, bij Arjen Robben was de eerzucht tastbaar. Als 18-jarige ging hij in 2002 weg uit Groningen; de wereld in, eerst naar Eindhoven, en dan verder naar Chelsea, Real Madrid en Bayern München. Tien jaar speelde  hij voor Bayern, totdat hij na een jaartje pauze terugkeerde naar zijn roots.

Arjen Robben straalde vertrouwen uit toen hij zijn comeback aankondigde in juni 2001, ook al  had zijn laatste seizoen zich voor hem voltrokken in een sukkelgang. Hij was slechts invaller bij Bayern en kwam in zijn laatste vier wedstijden niet verder dan 45 minuten. Het hele seizoen bleef voor hem beperkt tot 19 wedstrijden, uitgesmeerd over vier competities niet meer dan 1.005 minuten opgeteld.

’MAN VAN GLAS’

Arjen Robben is altijd blessuregevoelig geweest. ‘De man van glas’, werd hij daarom genoemd. Nooit wilde hij toegeven aan zijn fysieke kwetsbaarheid, die vooral het gevolg was van spierblessures. De wijze waarop Robben die trotseerde oogstte waardering. Het maniakale waarmee hij sport bedreef, wekte bewondering. Hij maakte daarmee ook indruk op zijn medespelers.

Ook FC Groningen heeft daar in zijn laatste jaar baat bij gehad. Met zijn instelling was Arjen Robben een voorbeeld, ook als hij niet speelde – met zijn warming-up, met de wijze waarop hij hamerde op wat er nodig is om resultaten te boeken. Arjen Robben kwam ook naar Groningen om het applaus te proeven in het nog vrij jonge Euroborg-stadion, dat pas gerealiseerd werd nadat hij was vertrokken voor zijn Europese rondreis. Het is  dan ook des te wranger dat het Groninger publiek hem in het door corona verpeste seizoen niet of nauwelijks nog van dichtbij heeft mogen bewonderen.

Share.

About Author

Henk Mees (1948) was 25 jaar actief in de sportverslaggeving voor het Brabants Dagblad met als standplaats 's-Hertogenbosch. In die periode was hij twintig jaar lang vaste verslaggever van Oranje voor regionale krantencombinaties en deed hij ook verslag van Europa Cup-wedstrijden van Ajax, Feyenoord, PSV en AZ. Ook was Henk Mees actief op de EK's en WK-toernooien in de periode 1984-2000. Daarnaast versloeg hij twee keer de Tour de France (1980 en 1981), andere grote wielerwedstrijden en de Olympische Spelen van 2000 in Sydney, waarna hij verder ging in andere functies bij het Brabants Dagblad. Henk Mees schreef of werkte mee aan diverse voetbalboeken, onder meer over de geschiedenis van het Nederlands elftal en diverse Nederlandse clubs.

Comments are closed.