dinsdag, april 20

Het hart van Noa Lang blijft bij Ajax

Pinterest LinkedIn Tumblr +

Wat zal Noa Lang losmaken bij Ajax nu hij bij Club Brugge is uitgegroeid tot hoofdrolspeler in de Belgische competitie? Erik ten Hag had hem liefst behouden zegt hij nu; het is de trainerstaal van een coach die altijd zoveel mogelijk spelers ter beschikking wil hebben. Marc Overmars, de technisch directeur van Ajax, zegt het anders: ,,Soms is het beter om afscheid te nemen. Niet iedereen uit onze jeugd wordt basisspeler.”

,,Ze vonden hem lastig bij Ajax, maar goede spelers zijn toch lastig, die zijn toch anders. Noa Lang heeft gewoon niet genoeg kansen gehad”, verkondigde Ruud Gullit zondag in het voetbalpraatprogramma Rondo.

Wat Noa Lang bij Club Brugge laat zien, heeft indruk gemaakt op Gullit. Voor de meeste voetballiefhebbers in Nederland is de Belgische competitie zo ver weg, dat nog niet overal wordt beseft wat Ajax voor 6 miljoen euro uit handen heeft gegeven.

Onbegrepen, weggerangeerd bij de club die hem lief is, voelde hij zich door coach Erik ten Hag. Daarom koos Noa Lang eind september 2020 voor Club Brugge. ,,Na drie wedstrijden had ik zeven minuten mogen spelen. Toen wist ik wel genoeg, ik moest voor mijn eigen ontwikkeling gaan”, vertelde Noa Lang onlangs in De Telegraaf.

In de pikorde van Ajax voelde hij zich vierde keus, achter Quincy Promes, achter de nieuwe Braziliaan Antony, achter diens landgenoot David Neres. Nóg bleef het een moeilijke beslissing voor hem. Weg uit Nederland, weg bij de club waarvan hij al van jongs af aan supporter was, ook al kwam hij uit Capelle aan den IJssel, in de berm van Rotterdam, waar Ajax een vloek is en Feyenoord wordt vereerd als een heilig goed.

‘NAAR UITGANG GEDREVEN’

In De Telegraaf drukte Noa Lang onlangs zijn gevoelens uit. ,,Weet je hoe moeilijk die beslissing was. Ik kan wel stoer doen, maar ik heb meerdere keren tranen moeten laten. Ik voelde me zo thuis bij Ajax, maar ik werd naar de uitgang gedreven.”

De herinneringen leven voort bij Ajax. Op 1 december 2019 speelde Noa Lang als twintigjarige na twee invalbeurten voor het eerst in de basiself bij een competitiewedstrijd; uit tegen FC Twente. Met een hattrick boog hij een 2-0 achterstand om waarna Klaas-Jan Huntelaar de score verder opvoerde: 2-5. Bejubeld werd hij, als wéér een nieuwe belofte.

Vijf dagen later mocht Noa Lang opnieuw vanaf de aftrap meespelen, tót de 57ste minuut, Ajax stond achter, thuis tegen Willem II en ook zonder Lang kwam het niet meer goed. Opnieuw vijf dagen later behoorde hij toch weer tot de eerste keus; in het duel waarin Ajax, in Amsterdam, door Valencia uit de Champions League werd verstoten.

WOORDENWISSELING MET TADIC

Noa Lang konden ze de schuld niet geven, maar op 18 december kwam het dan toch tot een uitbarsting. In een bekerwedstrijd bij Eerste Divisie-club Telstar, nipt gewonnen met 4-3, raakte hij verwikkeld in een venijnige woordenwisseling met Dusan Tadic, de schijnbaar onaantastbare aanvoerder van Ajax. ‘Gewoon doen. Hou nou eens op. Het is ónze wedstrijd, niet jouw wedstrijd’, schreeuwde Erik ten Hag hem toe, luid hoorbaar voor de tv-kijkers. De coach koos voor de aanvoerder, de beelden gaven Noa Lang een gezicht. Een maand later werd hij verhuurd aan FC Twente.

Hij kwam er binnen met een goal, gevierd met de heethoofdige fans, op de boarding voor Vak P, vol bravoure. ,,Ik wilde even laten zien dat ik er ben.” Een maand later legde de corona-uitbraak de competitie stil. Zijn laatste blik in het shirt van FC Twente verraadde zijn boosheid na een wissel, zijn gedrevenheid ook. De emotie is nooit ver weg bij Noa Lang.

BIJBELTEKSTEN

Terug bij Ajax hoopte hij in de zomer van 2020 op nieuwe kansen. De assistent-trainers Winston Bogarde en Richard Witschge spraken hem moed in, Witschge haalde er zelfs Bijbelteksten bij. ,,Veel mensen vinden me een grappig vrolijk ventje dat ook nog eens goed kan voetballen. Ik krijg zo veel berichtjes van de trainers dat ik kennelijk ook iets goed heb gedaan bij Ajax. Alleen kon niet iedereen daarmee omgaan”

Noa Lang doelt op Erik ten Hag met wie het niet wilde klikken. Lang in De Telegraaf: ,,Op het moment dat ik aangaf dat een transfer beter zou zijn, kwam ik hélemaal niet meer in de plannen van de trainer voor. Ik wilde worden verhuurd, maar hij was zo boos dat hij me wilde verkopen.  De directie niet, maar de trainer heeft zijn zin gekregen.

FEYENOORD

Het interview met Noa Lang in De Telegraaf kan niet los worden gezien van de kille relatie tussen de krant en Ten Hag. Al enkele jaren lang brengt De Telegraaf bij herhaling tot uiting dat Ajax een betere trainer verdient. Nu Noa Lang bij Club Brugge wél tot bloei komt, is dat nieuw koren op de molen.

De liefde tussen Lang en Ajax zat (zit) zo diep dat hij daarvoor op zijn dertiende afscheid nam van Feyenoord, dat hem als zevenjarige had binnengehaald.  Met zijn keuze voor Ajax volgde hij niet alleen zijn hart, ook het advies van zijn toenmalige stiefvader Nourdin Boukhari (40), ex-speler van onder meer Sparta en Ajax.

Bij Ajax werd Justin Kluivert zijn vaste maatje, eenzelfde blufgozertje, ook op jonge leeftijd weggegaan uit Amsterdam en nu spelend bij Red Bull Leipzig. Noa Lang had wél veel langer bij Ajax willen blijven, zegt hij nog steeds: ,,De trainer heeft me geen perspectief geboden. Marc Overmars heeft in berichtjes laten weten dat hij trots op me is dat ik het goed doe bij Brugge, dat hij me met pijn in zijn hart heeft laten gaan. Dat raakt me, vind ik mooi, maar het doet ook pijn. In Amsterdam had ik willen slagen.”

Van Appie tot Ziyech | Henk Mees

Share.

About Author

Henk Mees (1948) was 25 jaar actief in de sportverslaggeving voor het Brabants Dagblad met als standplaats 's-Hertogenbosch. In die periode was hij twintig jaar lang vaste verslaggever van Oranje voor regionale krantencombinaties en deed hij ook verslag van Europa Cup-wedstrijden van Ajax, Feyenoord, PSV en AZ. Ook was Henk Mees actief op de EK's en WK-toernooien in de periode 1984-2000. Daarnaast versloeg hij twee keer de Tour de France (1980 en 1981), andere grote wielerwedstrijden en de Olympische Spelen van 2000 in Sydney, waarna hij verder ging in andere functies bij het Brabants Dagblad. Henk Mees was verder medewerker van het maandblad ELF en schreef of werkte mee aan diverse voetbalboeken, onder meer over de geschiedenis van het Nederlands elftal.

Comments are closed.