zondag, januari 17

Han Grijzenhout en de leer van Michels

Pinterest LinkedIn Tumblr +

Bijna 24 jaar was hij hoofdcoach, bij liefst tien Belgische clubs. Verknocht aan Vlaanderen raakte Han Grijzenhout daardoor; vooral aan  Brugge waar hij drie keer terugkeerde bij Cercle en in 1980 kampioen werd met Club. Met hem overleed donderdag 17 december in Gent, enkele dagen voor hij 88 zou zijn geworden, een onvervalste Amsterdammer die als trainer zijn Nederlandse scholing met de strenge leer van Rinus Michels nooit vergat.

Een grote schok was het bijvoorbeeld voor de spelers van Cercle Brugge wat hij ze inpeperde bij zijn komst in 1972. ,,Tijdens de eerste training stond een speler plotseling aan de kant te plassen. Dat gebeurde daar gewoon. Daar heeft Han meteen een einde aan gemaakt”, vertelde zijn echtgenote Coby in 1997 in De Volkskrant, aangevuld door haar man met: ,,En ik verbood dat de vrouwen met de bus meereisden naar uitwedstrijden.”

Han Grijzenhout trotseerde de opstand onder de spelers. Als assistent van Rinus Michels had hij bij Ajax met Johan Cruijff, Piet Keizer en Wim Suurbier al genoeg lastige types moeten intomen. In 1969 werd Grijzenhout bij Ajax benoemd tot scout én eerste assistent van Michels. Hij overtuigde zijn baas om Louis van Gaal, als tweede-elftalspeler, naar Ajax te halen, maar aan de eerste viool kwam Grijzenhout in zijn vaderland nooit toe.

BIJ TWEE EUROPESE TRIOMFEN

Wél stak Grijzenhout bij het vertrek van Michels in 1971 naar FC Barcelona zijn vinger op om hem op te volgen.  Ze vonden hem niet ervaren genoeg, maar gewillig leverde hij vervolgens zijn bijdrage aan een tweede Europese triomf bij de landskampioenen voor Ajax onder de Roemeen Stefan Kovacs.

Aan de vooravond daarvan kondigde Han Grijzenhout zijn keuze voor Cercle Brugge aan. Leo Horn, een befaamde oud-scheidsrechter, effende voor hem het pad naar Brugge.  Grijzenhout in 1997: ,,Een Belgische scheidsrechter die in het bestuur van Cercle zat, had Horn gevraagd of hij niet een goede Nederlandse trainer kende. Ja hoor, zei Horn.’’

INTERIEURTEKENAAR

‘Een harde’, noemden ze Han Grijzenhout toen ze hem op zijn 39ste bij Cercle Brugge leerden kennen. Drie jaar Michels hadden Grijzenhout streetwise in het trainersvak gemaakt. Voordien was hij enkele jaren jeugdtrainer bij Ajax na eerder bij amateurclub ADM te hebben gewerkt. Als speler van het Amsterdamse DWS, de tweede club van Amsterdam in het betaald voetbal, combineerde hij voetballen nog met een voltijdsbaan; eerst als leerling-meubelmaker, later als  interieurtekenaar.

Grijzenhout drukte het stempel van de lessen onder Michels op Cercle Brugge. Grijzenhout destijds daarover: ,,Michels is een keurmerk.  Kovacs, zijn opvolger, was zijn tegenpool, maar heeft in die rol Michels uitstekend aangevuld.’’

BIJ DEBUUT JOHAN CRUIJFF

Cercle Brugge was pas een jaar terug op het hoogste niveau van België toen hij er in 1972 neerstreek. Een jaar later al mocht Grijzenhout zijn club naar een groot Europees podium leiden. In Barcelona werd een tegenstander gezocht voor het debuut op 5 september 1973 van Johan Cruijff, die pas vanaf 1 december in de Spaanse competitie mocht uitkomen.

Een mooie gelegenheid, vond Rinus Michels om zijn altijd trouwe bondgenoot met diens Belgische club  uit te nodigen. Diverse spelers moesten daarvoor wel vrij nemen van hun  nog dagelijkse werk, zelfs de spelersvrouwen mochten mee. Niemand ging gebukt onder de nederlaag met 6-0, omlijst met drie Cruijff-goals. Jean Corthouts kreeg zelfs een speciaal souvenir van zijn tegenstander mee, het shirt waarin Cruijff zijn allereerste wedstrijd voor Barcelona speelde.

De naam Grijzenhout is sindsdien voorgoed verbonden aan Cercle Brugge.  Verdeeld over vier periodes werkte hij er tien jaar. Grijzenhout was verder trainer van Lokeren, Club Brugge, AA Gent, KV Kortrijk, Tielen, Eendracht Aalst KV Oostende. THOR Waterschei en Roeselare SK.  Ook als hij ergens ontslagen was, altijd vond Han Grijzenhout wel een nieuwe club; totdat het in 1995 mooi genoeg was geweest.

Share.

About Author

Henk Mees (1948) was 25 jaar actief in de sportverslaggeving voor het Brabants Dagblad met als standplaats 's-Hertogenbosch. In die periode was hij twintig jaar lang vaste verslaggever van Oranje voor regionale krantencombinaties en deed hij ook verslag van Europa Cup-wedstrijden van Ajax, Feyenoord, PSV en AZ. Ook was Henk Mees actief op de EK's en WK-toernooien in de periode 1984-2000. Daarnaast versloeg hij twee keer de Tour de France (1980 en 1981), andere grote wielerwedstrijden en de Olympische Spelen van 2000 in Sydney, waarna hij verder ging in andere functies bij het Brabants Dagblad. Henk Mees was verder medewerker van het maandblad ELF en schreef of werkte mee aan diverse voetbalboeken, onder meer over de geschiedenis van het Nederlands elftal.

Comments are closed.