Geen excuses tegen Bosnië – FC

Pinterest LinkedIn Tumblr +
Deel dit artikel:

De Rode Duivels staan vanavond voor hun belangrijkste opdracht in de voorronde van het WK 2018. Thuis moet er gewonnen worden van Bosnië-Herzegovina, anders moeten er volgend jaar punten worden gepakt in Zenica en daar kan het behoorlijk spoken.

Bosnië-Herzegovina is een tegenstander van niveau, maar we moeten er nu ook weer geen wereldtop van maken. De Bosniërs waren er niet bij op Euro 2016 en dat terwijl bijna ieder lid van Uefa was uitgenodigd. In de pers werd de voorbije dagen van Edin Dzeko een wereldtopper gemaakt, maar de ex-Man City-spits flopte in de Premier League.

Er zijn voor Roberto Martinez geen excuses voor puntenverlies tegen Bosnië-Herzegovina. Ook al ontbreken Vincent Kompany, Thomas Vermaelen en Kevin De Bruyne. De Spanjaard pochte in zijn sollicitatiegesprek dat hij met deze groep wereldkampioen kan worden en dan mag thuis winnen van Bosnië zonder drie titularissen geen onoverkomelijke opdracht zijn.

Martinez liet de voorbije week niet in zijn kaarten kijken. Meer: hij liet gewoon niets zien. Alle trainingen waren achter gesloten deuren. Of er ernstig werd gewerkt, kan alleen tijdens de wedstrijd blijken.

Martinez nam deze kwalijke gewoonte mee uit Engeland en de voetbalbond liet betijen. Ook al staat deze aanpak haaks op onze voetbaltraditie en blijkt de slogan ‘Tous ensemble’ nu wel echt een holle kreet.

Veel erger is dat geen enkel team er beter door gaat voetballen. Het excuus dat je de tegenstander niet wijzer moet maken, is volstrekt belachelijk. Een uur voor de aftrap moeten de elf starters op het wedstrijdblad worden ingevuld en weet elke tegenstander hoe de veldbezetting er zal uitzien. Verrassen kan je als coach alleen door een speler een totaal onverwachte opdracht te geven, maar op interlandniveau ontbreekt de tijd om daar voldoende op te trainen.

Het enige wat Martinez doet, is de pers doen gissen naar de basisploeg en de tactiek. En daar is hij cum laude in geslaagd ( nu de Bosniërs nog). De twee enige sportkranten die Vlaanderen nog heeft, zijn danig verdeeld. Het Laatste Nieuws zet in op de 3-4-3 van Cyprus, Het Nieuwsblad gelooft in een klassieke 4-3-3.

Dat laatste lijkt me het verstandigst. De spelers zijn belangrijk, niet het systeem. De tactiek voor Cyprus was bedacht om Eden Hazard en Kevin De Bruyne samen achter een diepe spits te laten evolueren. De Bruyne is er niet en een echte vervanger voor hem is er ook niet. Dries Mertens is een buitenspeler en Nacer Chadli bleek bij Tottenham lang geen De Bruyne.

Drie verdedigers lijkt ook al niet aangewezen tegen de Bosniërs. De enige zekerheid vanwege de vele afwezigen achterin is het duo Alderweireld-Vertonghen, die bij de Spurs dagelijks naast elkaar staan. Dan ga je hen toch niet uit elkaar halen en Laurent Ciman door tussen zetten? Ciman komt alleen in aanmerking als linksachter ( tegen zijn voet) als er onvoldoende vertrouwen bestaat in de defensieve kwaliteiten van Jordan Lukaku.

Laurent Ciman blijft hoe dan ook een geval apart. Nagenoeg iedereen ging er van uit dat hij na het verdwijnen van Marc Wilmots geen toekomst meer had bij de Rode Duivels, maar Ciman blijft terugkeren. Ook al moet hij voor Martinez een nobele onbekende zijn. Scoutingsopdrachten in Canada waren er niet en veel interlands speelde hij de laatste tijd niet. Hij was er wel bij in de vriendschappelijke interland in Zwitserland, vlak voor het vertrek naar Frankrijk, maar speelde toen belabberd. Daarom Roberto, toch maar eens goed nadenken voor je hem opstelt. Dan is Nicolas Lombaerts zonder matchritme wellicht een betere keuze. Zo veel meer heeft Thomas Meunier overigens ook niet gespeeld.

Onze vermoedelijke ploeg: Courtois; Meunier, Alderweireld, Vertonghen, J. Lukaku; Witsel, Fellaini; E. Hazard; Mertens, R. Lukaku, Carrasco.

François Colin

 

 

 

Share.

About Author

2 reacties

  1. Jan Daelemans on

    Verdiende overwinning van de Duivels ….weliswaar tegen een zwak Bosnië ( te oud denk ik , ik zou Cocalic opstellen i.p.v. de veel te trage Spahic en de hele verdediging) dat geen spirit toonde (zie Dzeko en Panic ) , zelfs niet om voor een gelijkspel te gaan.
    Anderzijds hebben de Duivels eerst een sullige owngoal nodig om over de Bosniërs te geraken en scoort Alderweireldt daarna met de hiel terwijl de Bosniërs enige druk uitoefenden .
    Kortom ….. Bosnië , onze sterkste tegenstander , bood te weinig weerstand om de hele ploeg echt te beoordelen . Tegen de overige tegenstanders kunnen we ons vanaf nu volledig toeleggen op het aanvallend compartiment en kunnen we onze kern verder spelgelegenheid geven ( Thorgan Hazard , Steven Defour enz.)

    Beoordeling : Zeer goede wedstrijd van Mertens , goede wedstrijd (vooral 1ste helft) van Carasco ,Hazard en Alderweireldt , onopvallende wedstrijd van Fellaini en zwakke commentaar van Frank Raes !

Leave A Reply