donderdag, mei 23

Ex-Cerclisten Vanderhaeghe en Buffel met veel vertrouwen aan de slag in Brugge – Daniël Christiaens

Pinterest LinkedIn Tumblr +
Donderdagnamiddag werd het nieuw trainersduo van Cercle Brugge, Yves Vanderhaeghe (T1) en Thomas Buffel (assistent), voorgesteld. Een keuze van voorzitter Vincent Goemare die doorgedrukt werd bij Monaco dankzij technisch directeur Carlos Avina. Op de voorstelling gaf Goemare aan dat hij pas maandagmorgen met Vanderhaeghe contact had genomen na diens ontslag. “Dat Vanderhaeghe een opportuniteit was op de markt was een echte meevaller. Toen ik zondag zijn ontslag vernam, speelde die naam meteen door mijn hoofd. De mentaliteit die hij toonde als nummer zes bij Anderlecht en de Rode Duivels is precies wat we nodig hebben. In zijn carrière bij Kortrijk, KV Oostende en AA Gent heeft hij puin moeten ruimen, haalde goeie resultaten en is hij nooit zelf in problemen gekomen. Ik moet Carlos Avina bedanken dat hij dit heeft kunnen doordrukken bij AS Monaco.”
De Mexicaan, die zijn welkomstwoord in het Nederlands deed, de taal verstaat maar toch in het Engels zelf spreekt, bevestigde. “We hebben lang ons vertrouwen getoond in onze vorige coach, maar het stopte dan toch. Toen ik maandagavond ten huize van Yves Vanderhaeghe met hem aan tafel zat en sprak, wist ik meteen dat hij de man op de juiste plaats is. Met Thomas Buffel hebben we ook iemand die gewoon is om met de jeugd te werken, hij werkt als assistent bij de U19, is zelf een ex-jeugdspeler en speler hier geweest en heeft er een fantastische spelerscarrière opzitten.”
Yves Vanderhaeghe wou de vragen over KV Kortrijk zoveel mogelijk uit de weg gaan. “Daar is al een dikke streep onder getrokken. Dat ik eens na twee weken werd heropgevist als trainer en één keer na vijf weken én nu binnen de drie dagen een nieuwe club had, doet me beseffen dat clubs ook wel beseffen dat ik degelijk werk afleverde. Ik ben dankbaar aan Cercle, de voorzitter en de technisch directeur dat ik meteen deze kans krijg. Als je een lijstje van favoriete clubs heb waarvoor ik ooit nog eens wilde werken, dan staan ex-clubs daar dikwijls tussen. Cercle stond op mijn lijstje. Ik heb hier mijn jeugdopleiding gehad, speelde bij de Uefa’s. Ik herinner me die trainingen, nota bene op hetzelfde oefenveld waar nu de eerste ploeg traint, en die matchen. Mijn pa wachtte in de Cercle-pub om me naar huis te voeren. Mijn debuut in eerste klasse was als 17-jarige bij Cercle op Standard, waar we met 0-3 wonnen, en in de terugrit mocht ik op de bus kaarten met vedetten als Kalusha en anderen.”
Nadien werd Vanderhaeghe geveld door een gezondheidsprobleem die zelfs even zijn leven bedreigde en verliet hij Cercle om nadien weer op te duiken en een mooie carrière te maken bij Eendracht Aalst, Moeskroen, Anderlecht, Roeselare en de Rode Duivels.
Wie negatief is vliegt eruit
“We staan voor een zware opdracht maar ik heb er veel vertrouwen in. Het zijn negen finales die volgen en we moeten meer matchen winnen dan we er nog mogen verliezen. Ik heb de laatste tien matchen van Cercle eens overlopen, acht gingen verloren: op één na allemaal met één doelpunt verschil. Die ene zege was in Kortrijk. Hoewel we toen, als KVK, meer de bal hadden, zag ik veel meer geestdrift en inzet bij Cercle dan bij KVK. Woensdag was ik op de bekermatch op Leuven, waar Jimmy De Wulf en Wouter Artz coachten, de beloftencoaches. Ik zag dezelfde inzet, vechten voor elke meter grond.. Dat is wat ik wil zien de komende maanden. Wie nu negatief is in de spelersgroep vliegt eruit. De match bij OHL heeft ook gevolgen: de keuzegroep wordt groter. Sommige jongeren, eigen kweek of aangekocht, hebben punten gescoord. Ik geloof erin dat we Cercle in eerste kunnen houden. Toen ik de naam van Thomas Buffel suggereerde als assistent zag ik in de ogen van de Cercle-mensen dat ze daar volledig in mee gingen. Hij is een goeie maat, wel elf jaar jonger dan ik, maar we denken hetzelfde over voetbal. Een plaaggeest soms maar een positieve gast voor de groep. Als rechterhand heb je graag iemand die je vertrouwt en die wil werken. Voor hem kan het ook een springplank zijn in zijn carrière. Ik heb er enorm veel zin in, alle factoren zijn aanwezig om de opdracht te doen lukken. Over het soort voetbal wil ik niet veel zeggen, vanaf nu tellen alleen de punten.”
Thomas Buffel vroeg vooraleer met Cercle voluit te praten eerst de toestemming aan nationaal coach Roberto Martinez en Jacky Matthijsen. “Het eerste wat ze zeiden is dat ze me absoluut wilden behouden als assistent bij de U19., dat combineren met assistent bij Cercle bleek geen probleem. “Het is een positief gegeven. Ik kan veel opsteken van Yves en met mijn ervaring kan ik ook de jongeren en talenten iets bijbrengen Kwaliteit en talent zijn hier aanwezig, maar wat meer ervaring kan geen kwaad. En vooral honger opbrengen om te winnen. Zowel Yves als ikzelf zijn “winnaars”, dat heeft Yves bij al zijn clubs bewezen, zowel als voetballer als speler, ik was als speler ook zo’n winnaarstype al waren we totaal verschillende types voetballer.” Het nieuwe trainersduo mag zaterdag aan de bak met een thuismatch tegen KV Mechelen.
https://dewitteduivel.com/product/eeuwige-25-cercle-brugge-patrick-cornillie/
Share.

About Author

François Colin (1948) was achtereenvolgens rubriekleider voetbal en chef-sport van Het Nieuwsblad en senior writer van De Standaard. Na zijn pensioen in 2014 was hij tot 2021 columnist van SportVoetbalmagazine. Hij bracht verslag uit van twee Olympische Spelen, tien EK's en negen WK's voetbal en was aanwezig bij ruim driehonderd interlands van de Rode Duivels. Hij is auteur of co-auteur van een vijftiental boeken over de mooiste sport op aarde.

Comments are closed.