zaterdag, december 9

Uniek archiefbeeld Holland-België 20 november 1985

Pinterest LinkedIn Tumblr +

Op 20 november 1985 speelden de Rode Duivels in de Rotterdamse Kuip de return van de barragematchen tegen Nederland voor deelneming aan het WK 1986 in Mexico. België had de heenwedstrijd gewonnen in het Astridpark (1-0). Een doelpunt van Frankie Vercauteren, nadat hij Wim Kieft een rode kaart had aangesmeerd. Wat hem boven de Moerdijk de reputatie van matennaaier opleverde. De jongens van Guy Thys verloren de tweede wedstrijd met 2-1, nadat Georges Grün kort voor tijd een voorzet van Eric Gerets had binnen gekopt. Voldoende voor kwalificatie.

Dit is een uniek beeld van het Belgische supportersvak in de Kuip die avond. Opmerkelijk is de vlag met het hakenkruis. Rechtsextremisten misbruikten in de jaren ’80 het voetbal om hun kwalijke ideeën te promoten. Het geweld van het hooliganisme was vaak politiek geïnspireerd. Op de vlag staat aan de zijkant ‘Antwerp’. Het is zeer onwaarschijnlijk dat dit een verwijzing is naar de club. De Antwerp-hooligans uit die tijd stonden geenszins bekend als aanhangers van extreemrechts. Wel integendeel. Mogelijk wilde de vlaggenzwaaien alleen aangeven dat hij afkomstig was uit de Metropool.

Vermeldenswaardig is ook dat de Nederlandse fotograaf die deze beelden maakte, nadien een hele serie kiekjes schoot van het Belgische supportersvak die avond. De nazivlag is dan verdwenen. Ofwel werd ingegrepen door de ordediensten ofwel maakten andere Belgische fans duidelijk dat ze niet opgezet waren met nazisymbolen in hun vak en werd de vlag verwijderd.

Share.

About Author

François Colin (1948) was achtereenvolgens rubriekleider voetbal en chef-sport van Het Nieuwsblad en senior writer van De Standaard. Na zijn pensioen in 2014 was hij tot 2021 columnist van SportVoetbalmagazine. Hij bracht verslag uit van twee Olympische Spelen, tien EK's en negen WK's voetbal en was aanwezig bij ruim driehonderd interlands van de Rode Duivels. Hij is auteur of co-auteur van een vijftiental boeken over de mooiste sport op aarde.

Comments are closed.