donderdag, mei 23

En de rest kan stikken

Pinterest LinkedIn Tumblr +

Waarom het gemakkelijk maken als het ook moeilijk kan, schreef ik twee dagen terug. Dan ken je de Pro League nog niet. Het voorstel van een hoogste klasse met achttien clubs (met Waasland-Beveren, OH Leuven en Beerschot) werd gisteren door de Raad van Bestuur verworpen. AA Gent, Charleroi en Standard willen met zestien doorgaan, ook al betekent dit met honderd procent zekerheid dat de drie eerdergenoemde clubs naar de rechtbank stappen en dat de opstart van de nieuwe competitie nog onzekerder wordt. In deze coronatijden is dat wel het laatste wat ons voetbal nodig heeft.

AA Gent, Charleroi en Standard zijn de clubs die het meeste profiteren van de voortijdige afsluiting van het seizoen 2019-’20. Niet Club Brugge, dat zonder twijfel de titel zou gepakt hebben. AA Gent was veel minder zeker van de tweede plaats, met een voorsprong van (na halvering van de punten) nauwelijks een half punt op Charleroi en één op Antwerp. Charleroi dankt de deelneming aan de groepsfase van de Europa League aan het feit dat Antwerp de bekerfinale niet kan winnen en Standard zou met een voorsprong van 2,5 punten op KV Mechelen, Racing Genk of Anderlecht ook nog lang niet over de streep zijn.

Het was AA Gent dat de kat de bal aanbond. Michel Louwagie wil koste wat het wil vasthouden aan zestien clubs en play-offs, ook al betekent dit straks de complete chaos. Samen met Racing Genk, historisch de grootste begunstigden van de halvering van de punten, probeerde hij nog maar eens aan te tonen dat de feiten bewezen dat die play-offs een goede zaak voor ons voetbal zijn. De laatste tien jaar halen onze clubs over het algemeen inderdaad betere resultaten in Europa dan het decennium voordien.

De feiten bewijzen echter ook dat de play-offs een hinderpaal zijn zodra de knock-outfase van de Europese bekercompetities begint. De betere prestaties in de groepsfase zijn bovendien vooral te danken aan het feit dat onze clubs meer geld hebben en veel duurdere spelers kunnen aantrekken. Dat komt niet door de competitieformat, maar door de aanzienlijk verhoogde tv-inkomsten en de verkoop van (jonge) spelers.

Waar AA Gent en co geen rekening mee houden, is dat de play-offs dramatisch zijn voor de grote meerderheid van de clubs. PO 2 is immers een draak, maar alles voor ons en de rest kan stikken. Schaamteloos.

Ongelooflijk ook hoe Gent, Charleroi en Standard een competitie met zestien willen afdwingen. Waasland-Beveren wordt zonder scrupules opgeofferd en mag met zeven andere clubs proberen te overleven in het kerkhof van 1B. OH Leuven en Beerschot moeten in het weekeinde van 1 en 2 augustus uitmaken wie mag promoveren. En als dat niet lukt, stijgt Westerlo. Op zichzelf de club die het het meest verdient, maar je kan het reglement niet wijzigen na afloop van de competitie. Dat tart elke verbeelding.

Maar goed, OHL en Beerschot moeten maar uitzoeken wanneer en waar ze gaan spelen. De Leuvense burgemeester heeft de return al verboden en geen enkele burgemeester zal zo gek zijn om het duel op zijn grondgebied te laten doorgaan. Bovendien wil de Pro League de competitie op 7 augustus van start laten gaan. OH Leuven en Beerschot zullen dus minder dan een week voordien weten of ze in 1A of 1B zullen aantreden. Hoe kan je zo een seizoen voorbereiden? Maar het is geen probleem voor ons en dus zal het ons worst wezen. Alles voor ons en de rest kan stikken. Je zou voor minder een degout van het voetbal krijgen. 

Share.

About Author

François Colin (1948) was achtereenvolgens rubriekleider voetbal en chef-sport van Het Nieuwsblad en senior writer van De Standaard. Na zijn pensioen in 2014 was hij tot 2021 columnist van SportVoetbalmagazine. Hij bracht verslag uit van twee Olympische Spelen, tien EK's en negen WK's voetbal en was aanwezig bij ruim driehonderd interlands van de Rode Duivels. Hij is auteur of co-auteur van een vijftiental boeken over de mooiste sport op aarde.

4 reacties

  1. Pingback: Kampala International University

  2. Pingback: https://upx1688.online/

  3. Pingback: daftar bandar togel

  4. Pingback: caluanie muelear oxidize for sale​ Kazakhstan

Leave A Reply