dinsdag, januari 26

Eeuwige 50 van Club Brugge – 49. Khalilou Fadiga: Sleep, schijnbeweging, danser

Pinterest LinkedIn Tumblr +

Club Brugge viert in 2021 haar 130ste verjaardag. Op de geboorteakte staat genoteerd: 13 november 1891. Daarom brengen we hier de vijftig beste, belangrijkste, boeiendste voetballers uit de blauwzwarte geschiedenis in beeld. Gerangschikt volgens de persoonlijke keuze van auteur Raf Willems. Wie zijn ze, de helden met het blauw-zwarte hart? Op plaats 49 zet ik Khalilou Fadiga.

Mijn favoriete Khalilou Fadigamatch: Standard – Club Brugge 0-3, 17 oktober 1997. Scoreverloop: 26 (0-1) Fadiga, 43 (0-2) Verheyen, 66 (0-3) Staelens

Khalilou Fadiga. Danser. Tovenaar. Schijnbeweging. Sleep. Nog eens een sleep. Bal tussen twee tegenstanders in, terwijl er eigenlijk geen mogelijkheid daartoe bestond. Hij zag de ruimte waar ze niet was en bood steeds een oplossing aan.

Fadiga werd geboren in Dakar. Hij beproefde zijn geluk bij de Franse topclub Paris Saint-Germain, maar werd er gewogen en te licht bevonden. Hij speelde zich wel in de kijker bij Club Luik en SK Lommel en werd op aandringen van Eric Gerets in 1997 naar Club getransfereerd. De onstuimige coach was helemaal weg van de aan de bal altijd rust uitstralende Senegalese linksbuiten. Fadiga toonde zich de meester in het breed houden van het veld en spon via zijn acties het balbezit van zijn elftal langdurig uit. Met kronkelende dribbels zette hij vaak tegenstanders voor schut. Hij vond zelf zelden de weg naar het doel, maar deelde de ene rijpe voorzet na de andere uit.

Hartproblemen

Met Senegal verblijdde hij de liefhebbers op het WK van 2002. Na Club Brugge bracht hij voetbalvreugde bij Auxerre, met liefst tien Europese doelpunten. Internazionale Milaan raakte diep onder de indruk, maar deed toen een alarmerende vaststelling bij de medische tests: Fadiga had een hartafwijking. De Serie A bleef voor hem een sprookje. Hij zakte, zonder succes, af naar Bolton Wanderers en de Engelse tweedeklassers Derby County en Coventry City. Dertien doelpunten en ontelbare verrukkelijke movements in 71 blauw-zwarte optredens. De man van het seizoen 1997-1998 toen hij het aantrekkelijke bewegingsvoetbal van Eric Gerets naar het landskampioenschap stuurde.

Fadiga kon verliefd zijn op de bal, maar op een wijze die niet stoorde. Hij begreep het precieze handelingsmoment. Zijn beste wedstrijd speelde hij op het veld van Standard Luik. Net nadat hij de openingstreffer had aangebracht, kreeg libero Ilic de rode kaart. Coach Gerets besloot om geen extra verdediger in te zetten en droeg Fadiga op om volop zijn balvaardigheid uit te spelen. Khali liet zich dat geen twee keer zeggen. Hij kronkelde om de Standardspelers heen en legde het balletje vervolgens onbereikbaar tot bij een medespeler. Club scoorde met een mannetje minder toch nog twee keer.

Hij gaf het Brugse spel dat jaar een nieuwe dimensie door een op superieure techniek gebaseerd vertragend element aan te brengen. Dat vertaalde zich in het kampioenschap in een voorsprong van twintig punten op de tweede – KRC Genk – in de rangschikking. Khalilou Fadiga, sleep, schijnbeweging, danser.

Eeuwige 25 – Eeuwige 25 Club Brugge | Raf Willems

Share.

About Author

Raf Willems (1960) noemt zichzelf voetbalschrijver met een boekenkast. Hij is uitgever en auteur van meer dan 40 boeken over ‘voetbal met een knipoog naar geschiedenis & samenleving’ en schreef voor het Nederlandse weekblad Voetbal International (1995-2000), de krant NRC Handelsblad (2001-2006) en de website Stichting meer dan Voetbal (2008-20014). Sinds 2014 Initiatiefnemer van voetbaldenktank & onlineplatform De Witte Duivel.

Comments are closed.