donderdag, mei 23

Voetbalmomenten & Figuren van De Witte Duivel in 2020 (1) – Paul Catteeuw

Pinterest LinkedIn Tumblr +

Tussen Kerst en Oud en Nieuw geven onze auteurs, en enkele gasten, hun visie op de helden en zondebokken van het voetbaljaar 2020. Paul Catteeuw trapt af en vliegt er vol in!26333

· Maradona

Het is eigenlijk heel eenvoudig (cfr. infra): alles waar Maradona voor staat buiten zijn voetbalcarrière en hoe heel wat commentatoren daar gewoon blind voor blijven. Maradona was een supergoeie voetballer, misschien wel de allerbeste, maar voor het overige betekende hij eigenlijk niks dat een meerwaarde heeft voor de mensheid. Een voorbeeld als voetballer, geen voorbeeld in handel en wandel.

· Het Bosmanarrest

Jean-Marc Bosman na 25 jaar arrest in Sportweekend gezien? Het is een slag in het gezicht en een stomp in de maag van elke rechtgeaarde voetballiefhebber. Ondertussen verdienen topspelers dankzij zijn moedig optreden miljoenen euro’s en leeft hij in armoede aan de rand van de maatschappij. Het is geen excuus dat ze na het arrest geboren zijn, maar wat financieel medelijden zou mogen. In tegenstelling tot Maradona was Bosman slechts een zeer matige voetballer, maar hij zwichtte niet voor macht en kapitaal.

· Negru

Het woord zwart zal in 2021 uit ons vocabularium moeten worden geschrapt. Van een voetballer mag je niet verwachten dat hij het Roemeense woord voor zwart kent, maar elk woord dat ook maar lijkt op het Engelse (kolonialistische) negro wordt daarmee gelijkgesteld en de spreker wordt met de grond gelijk gemaakt. Het is dus een “hazard” om een woord te gebruiken dat met neg… begint. Dit valt echt niet te negeren.

Maar het zou pas moedig zijn mochten diezelfde vet betaalde voetballers in Qatar een statement maken tegen het zwart (sorry, onderbetaald) werk dat door arme loonslaven uit lageloonlanden werd gedaan om onzinnige stadions te bouwen. Niet dat ik overigens ook maar enige nostalgie voel naar de tijd van “Vuile zwette” of zelfs “Barberan”.

· Thorup en AA Gent

Het gemak waarmee ploegen trainers buitengooien, maar zichzelf van verantwoordelijkheid ontslaan, is omgekeerd evenredig aan de hypocriete commentaren bij de overstap van Jess Thorup naar FC Kopenhagen. En vreemd genoeg bezondigden zich ook wel wat journalisten aan dit soort “biased journalism”.
Tegelijkertijd zijn de enige “schuldigen” voor wat er bij AA Gent is gebeurd, ondertussen alweer vrolijk bezig en kloppen zich misschien wel op de borst dat ze Hein hebben teruggehaald. Het was een strategie…

· De VAR en De Bleeckere

We vertoeven in de 21e eeuw, maar dankzij ijdeltuit De Bleeckere worden we elke maandag terug naar vorige eeuw gekatapulteerd. In elke middelbare school zou deze schoolfrik terecht worden buitengedragen bij zijn stuntelige schertsvertoningen, wanneer hij weer een betwistbare (un)clear error beoordeelt. Als je communiceert, doe het dan op een moderne manier. Frank, volg een cursus!

Share.

About Author

Regelmatig publiceren we artikels van eenmalige gastschrijvers. Ook zin om een artikeltje te plegen? Neem contact op met info@dewitteduivel.com en bezorg ons jouw tekst.

Comments are closed.