maandag, december 23

Eeuwige 50 van Club Brugge – 42. Thomas Meunier: Beste back uit de blauwzwarte school

Pinterest LinkedIn Tumblr +

EEUWIGE 50 VAN CLUB BRUGGE

Club Brugge viert in 2021 haar 130ste verjaardag. Op de geboorteakte staat genoteerd: 13 november 1891. Daarom brengen we hier de vijftig beste, belangrijkste, boeiendste voetballers uit de blauwzwarte geschiedenis in beeld. Gerangschikt volgens de persoonlijke keuze van auteur Raf Willems. Wie zijn ze, de helden met het blauw-zwarte hart?

Op plaats 42 zet ik Thomas Meunier

Mijn favoriete Thomas Meuniermatch:

Club Brugge – Anderlecht 4-0, 15 mei 2016

Scoreverloop: 24 (1-0, Diaby); 29 (2-0, Diaby); 62 (3-0, Vanaken); 70 (4-0, Simons)

Thomas Meunier. Vandaag in Dortmund bij Borussia, maar van Bastenaken via Brugge naar Parijs bij PSG. En toch écht Club Brugge gebleven. In de school van de ‘opkomend vleugelverdedigers’, die destijds door Ernst Happel bij Club werd gecreëerd. Om te beginnen met de ‘eeuwige helden’ van het ‘beste blauw-zwart aller tijden’: Fons & Jos, Bastijns en Volders. Nadien volgden Gino Maes, Alex Querter, Serge Kimoni, Vital Borkelmans, Olivier De Cock, Peter Van der Heyden. En uiteindelijk Thomas Meunier. Misschien wel de beste uit de reeks: aanvallen, over de man heen gaan, loopvermogen, doelpunten aanbrengen én scoren.

Thomas ontdekte de wereld

Dé ontdekking van de wereldbeker 2018. En omgekeerd. Thomas ontdekte in Rusland de wereld.  Scoren tegen Engeland in de wedstrijd om de derde plaats. Niet zomaar scoren, prachtig scoren: samen opkomen als flankverdedigers met Chadli aan de overkant. En dan de actie kundig afronden. Daar bleef het niet bij want hij haalde ook nog eens met een machtige volley uit na een knappe beweging van Dries Mertens tegen het einde van de match. Hij leek alomtegenwoordig tijdens de weg naar de bronzen medaille. En dat als rechtsachter!

Hij was de aparte figuur in de selectie. En ging niet via opleidingen van topclubs naar het buitenland. Integendeel Standard wees de vijftienjarige Ardennees de deur. Te blessuregevoelig maar vermoedelijk ook te weinig talent. Zo redeneerde men in Luik. Terug naar af. Het deerde hem weinig. Zijn interesse was breder dan de bal: zowel religie als…schilderkunst bepaalden zijn leven. Hij openbaarde aan radioreporter Peter Vandenbempt dat zijn lerares hem erop wees dat hij tekende volgens de lijnen van de Russische schilde Vassily Kandinsky, die aan de basis lag van de abstracte stroming: chaotisch en tegelijk toch vanuit een rationele structuur.

Kunstonderwijs

Thomas behaalde zijn diploma kunstonderwijs nadat hij zich enthousiast had aangesloten bij Royal Excelsior Virton, de enige derdeklasser uit de provincie Luxemburg. Op zijn achttiende greep hij meteen zijn kans in het eerste elftal…als zwervende midvoor. Tegelijk werkte hij als…magazijnier bij een internationale leverancier van autoruiten.  Hij scande met een elektronisch pistool de pakketten en plakte er de etiketten op. Klagen over de job lag niet in zijn karakter en de grappen over het jonge ‘broekje’ van zijn collega’s nam hij voor lief.

De schijnbeweging. Die schijnbeweging. Ondanks zijn ‘slungelachtige’ lengte van 1,90 meter keek op hij op naar de Braziliaan Ronaldo. En hij oefende, naar diens voorbeeld, in ‘schijnbewegingen’. Met zo’n schijnbeweging zette hij Virton op weg naar een historische 0-4 zege bij cultclub FC Liège. In Wallonië verwierf hij meteen een status.

YouTube

Zijn balbehandeling bracht schitterende doelpunten voort en naar eigen zeggen deed een YouTube-compilatie door een vriend de rest. De interesse wekken met name van onder meer KV Kortrijk, Zulte Waregem en vooral Club Brugge. Tegelijk accepteerde hij een job in de fabriek voor auto-onderdelen van Saint-Gobin in Bastenaken. In 2011 drukte Club Brugge door. Daar schoolde men hem om naar rechtsachter. Van dan af raakte hij gelanceerd en stond vrijwel steeds in het elftal. Coach Michel Preud’homme zag in hem een sleutelspeler en het gemeenschappelijke succes volgde: kwartfinale Europaleague 2015, bekerwinst 2015 en landstitel 2016. Het blauwzwarte publiek sloot hem snel in het hart. Twee thuismatchen tegen Anderlecht bepaalden zijn symboliek voor Club. In mei 2014 verspeelde hij de titel door zijn owngoal (0-1) maar twee jaar later opende zijn voorzet op Diaby de weg naar de 4-0 en het kampioenschap.

Op dat ogenblik brak hij ook door in het nationale elftal en tijdens het EK 2016 in Frankrijk forceerde hij zijn toptransfer naar Paris Saint-Germain. De jongen van Saint-Odé – één van de drie dunst bevolkte dorpjes van België aan de rand van het Ardense wou – overwon de scepsis van de Lichtstad: landstitel, drie bekers en meer dan honderd speelbeurten in het sterrenensemble rond Neymar, Di Maria en Mbappé. Bondscoach Roberto Martinez zag in hem de ideale oprukkende verdediger van zijn driemansdefensie.

Meunier bezit kracht en loopvermogen, kan versnellend met de bal over zijn tegenstander heen en dropt zijn voorzetten scherp in het doelgebied. Vanuit een zekere chaos én toch zeer doordacht, zoals zijn voorzet tot op het juiste punt in de laatste minuut tegen Japan. Nadien reveleerde hij tegen Brazilië maar pakte een onnodige gele kaart. Zijn afwezigheid was van dien aard dat het systeem van Martinez tijdens de halve finale tegen Frankrijk er door ontregeld werd. In zekere zin werd Thomas Meunier dus dé Belgische ontdekking van de wereldbeker 2018. En ontdekte het kind van Saint-Odé op zijn beurt de wereld. Maar vooral: Thomas Meunier bleef van Club Brugge.

BLAUW-ZWART SPELERSPROFIEL

Thomas Meunier (12/09/1991)

Speler: 2011-2016

Landskampioen: 2016

Bekerwinnaar: 2015

Eeuwige 25 – Eeuwige 25 Club Brugge | Raf Willems

Share.

About Author

Raf Willems (1960) noemt zichzelf voetbalschrijver met een boekenkast. Hij is uitgever en auteur van meer dan 40 boeken over ‘voetbal met een knipoog naar geschiedenis & samenleving’ en schreef voor het Nederlandse weekblad Voetbal International (1995-2000), de krant NRC Handelsblad (2001-2006) en de website Stichting meer dan Voetbal (2008-20014). Sinds 2014 Initiatiefnemer van voetbaldenktank & onlineplatform De Witte Duivel.

Comments are closed.