dinsdag, maart 5

Eeuwige 50 van Club Brugge – 41. Frank Farina: Stijlrijke stiftertjes

Pinterest LinkedIn Tumblr +

EEUWIGE 50 VAN CLUB BRUGGE

Club Brugge viert in 2021 haar 130ste verjaardag. Op de geboorteakte staat genoteerd: 13 november 1891. Daarom brengen we hier de vijftig beste, belangrijkste, boeiendste voetballers uit de blauwzwarte geschiedenis in beeld. Gerangschikt volgens de persoonlijke keuze van auteur Raf Willems. Wie zijn ze, de helden met het blauw-zwarte hart?

Op plaats 41 zet ik Frank Farina.

Mijn favoriete Frank Farinamatch:

Club Brugge – Anderlecht 3-0, 22 april 1990

Scoreverloop: 20’ (1-0) Farina, 66’ (2-0) Crève, 87’ (3-0) Beyens

Frank Farina. De Australiër met Italiaanse roots worstelde één seizoen met grondige aanpassingsmoeilijkheden. Frank Farina kwam in de zomer die volgde op het magische ‘1988-was-prachtig-jaar’ en speelde te geforceerd om iedereen te overtuigen. Hij dook driest in elke opening en verkwanselde door zijn onbezonnenheid kansen. Hij paste minden in de visie van Henk Houwaart en Marc Degryse sneed hem de pas af.

Powerplay

Maar Anderlecht haalde Degryse voor een recordbedrag naar Brussel, waardoor Farina zijn kans kreeg. In het systeem van coach Leekens – fysieke discipline, ingestudeerde fasen, lange ballen – kwam hij zeer tot zijn recht. Vooral nadat de frêle technicus Hans Christiaens door de coach werd ingeruild voor de krachtige Foeke Booy, die als bliksemafleider voor hem optrad. Farina beheerste de timing in het overbevolkte strafschopgebied en anticipeerde op de afgelegde kopballen van Booy. Tegelijk ‘las’ hij het positiespel door het centrum  van Ceulemans en Staelens.

De desem van het elftal van het seizoen 1989-1990 was powerplay. Met letterlijk grote voetballers, lange ballen, het slot op de deur en de zogenaamde stilstaande fasen. Leekens liet ze op training tot vervelens toe herhalen en hanteerde het belangrijkste wapen. De flankspelers Borkelmans, Crève en Beyens openden de noodzakelijke ruimte voor Ceulemans (14 doelpunten), Booy (13) en Farina (24). De goals ontstonden door het beuken van Booy en de finesse van Farina.

Stiftertjes

Frank Farina flirtte ook graag met de buitenspelval en faalde zelden in de één-tegen-één-situatie met de doelman. Hij toonde zich zeer bedreven in het op een technisch vaardige wijze uitschakelen van de keeper via de lob of de geplaatste bal: het heerlijke stifterte op Lierse (1-5) was misschien wel zijn mooiste van het seizoen. Om op een hoger niveau te functioneren ontbrak het hem aan dribbeltechniek. Hij scoorde cruciale goals in het kampioenschap van 1990 tegen KV Mechelen en Anderlecht. Topfavoriet Anderlecht, mét Degryse, viel op de dertigste speeldag compleet door de mand: 3-0. Farina had de score geopend en zwaaide na zijn applausvervanging in het zonovergoten stadion naar de dertigduizend fans. De landstitel lag voor het grijpen.

Eén seizoen later stokte zijn spel omdat hij een transfer naar Italië trachtte te forceren. In zijn laatste blauw-zwarte match – de bekerfinale van 1991 – opende hij de score na een snedige rush voorbij het Rode Duivelstrio Preud’homme-Clijsters-Albert. Hij pakte met Club de Cup tegen KV Mechelen en verdween naar het land van zijn vader: Bari. 74 matchen voor blauw-zwart, 42 treffers. Waaronder zelfs vijf in een historische derby tegen Cercle die met liefst 10-0 werd gewonnen. Stijlrijke stiftertjes. Frank Farina.

BLAUW-ZWART SPELERSPROFIEL

Frank Farina (05/09/1964)

Speler: 1988-1991

Landskampioen: 1990

Bekerwinnaar: 1991

Supercup: 1990, 1991

Topscorer Eerste Klasse: 1990

Eeuwige 25 – Eeuwige 25 Club Brugge | Raf Willems

Share.

About Author

Raf Willems (1960) noemt zichzelf voetbalschrijver met een boekenkast. Hij is uitgever en auteur van meer dan 40 boeken over ‘voetbal met een knipoog naar geschiedenis & samenleving’ en schreef voor het Nederlandse weekblad Voetbal International (1995-2000), de krant NRC Handelsblad (2001-2006) en de website Stichting meer dan Voetbal (2008-20014). Sinds 2014 Initiatiefnemer van voetbaldenktank & onlineplatform De Witte Duivel.

Comments are closed.