donderdag, juni 20

Eeuwige 50 van Club Brugge – 37. Victor Vázquez – tiki-taka in blauw-zwart

Pinterest LinkedIn Tumblr +

EEUWIGE 50 VAN CLUB BRUGGE

Club Brugge viert in 2021 haar 130ste verjaardag. Op de geboorteakte staat genoteerd: 13 november 1891. Daarom brengen we hier de vijftig beste, belangrijkste, boeiendste voetballers uit de blauwzwarte geschiedenis in beeld. Gerangschikt volgens de persoonlijke keuze van auteur Raf Willems. Wie zijn ze, de helden met het blauw-zwarte hart? Op plaats 37 zet ik Victor Vázquez

Mijn favoriete Victor Vázquezmatch:

Anderlecht – Club Brugge 2-2 (30 november 2014)

Scoreverloop: 26’ (0-1) zquez, 33’ (1-1) Praet, 55’ (2-1) Deschacht, 88’ (2-2) zquez

Modieuze zigeuner

Victor zquez. El Gitano. De zigeuner. Victor van Barcelona en Barça B, met zijn modieuze Catalaanse baardje. Hij kon de bal vaart geven in zijn zucht naar tikitaka. Hij verkoos die in de breedte van voet tot voet te leggen. Bij voorkeur ongrijpbaar, dat spreekt. Een bal diende om met respect te behandelen. Bij hem geen wild gedoe, dat liet de hogeschoolvoetballer aan de ongeletterden over. Victor muntte uit in precisie. Zowel bij de aanname als bij de afwerking. Hij werd bekroond met de prijs ‘doelpunt van het jaar 2014’. Tegen Zulte Waregem ontving hij de bal aan de rand van het strafschopgebied en lepelde hem met ‘buitenkant rechts’ in de linkerbovenhoek.

Terwijl hij stilstond, bewoog hij toch. Net voldoende om de voorzet in een fractie van een seconde te beoordelen en te bepalen waar het leer kon worden getild: een trage trap met een valse schijn. Het schot leek ongevaarlijk, maar het viel niet te stoppen door de aanvankelijk zelfzekere en uiteindelijk weifelende keeper. Een pareltje van traptechniek en dat was het. En toch verkies ik een ander doelpunt als zijn mooiste. Wie herinnert zich Anderlecht – Club Brugge op 30 november 2014? Victor opende de score met het type bal waarmee je de doelman publiekelijk voor schut zet: hij gaf Proto letterlijk het nakijken bij een vrije trap.

Geen paarse suprematie

De paars-witte doelman bleef te lang aan de grond genageld staan omdat zijn instinct hem overtuigde dat het kwaad geschied was, lees het doelpunt gemaakt, om zich uiteindelijk toch wanhopig maar tevergeefs in het gewoel te gooien. De kansen keerden en Anderlecht leidde enkele minuten voor tijd met 2-1. Timmy Simons miste toen zijn tweede strafschop binnen de acht dagen. Blauw en zwart zat in zak en as. Heel blauw en zwart? Welnee, Victor zquez stelde zich boven het negatieve gevoel en weigerde zich te onderwerpen aan de paarse suprematie. In de 88ste minuut bestudeerde hij de afstand: die leek onmogelijk vanwege de ook nog eens bijzonder scherpe diagonale hoek. Hij berekende uit het hoofd de dalende curvemogelijkheid en liet de bal de meer dan dertig meter overbruggen om net de lengte van een vingertop buiten het bereikt van de keeper tegen het net te eindigen.

Victor Vàzquez miste zes weken later op een haar na de Gouden Schoen, maar werd wel verkozen tot Profvoetballer van het Jaar. Hij vertrok in de winter van 2015 naar Mexico nadat hij door enkele grofgebekte televisieanalisten bij het huisvuil was gezet. Ten onrechte, want Victor droeg met 184 selecties bij tot de heropstanding van Club Brugge. Tussen 2011 en 2015 was hij de beste speler van het elftal. Hij won in 2015 de Beker van België. Maar zijn doelpunt tegen Anderlecht in de 88ste minuut op 30 november 2014, dat blijft zijn mooiste actie. El Gitano. Victor Vázquez.

Victor Vázquez (20/01/1987)

Speler: 2011-2016

Bekerwinnaar: 2015

Eeuwige 25 – Eeuwige 25 Club Brugge | Raf Willems

Share.

About Author

Raf Willems (1960) noemt zichzelf voetbalschrijver met een boekenkast. Hij is uitgever en auteur van meer dan 40 boeken over ‘voetbal met een knipoog naar geschiedenis & samenleving’ en schreef voor het Nederlandse weekblad Voetbal International (1995-2000), de krant NRC Handelsblad (2001-2006) en de website Stichting meer dan Voetbal (2008-20014). Sinds 2014 Initiatiefnemer van voetbaldenktank & onlineplatform De Witte Duivel.

Comments are closed.