zaterdag, april 20

Een zomer zonder voetbal

Pinterest LinkedIn Tumblr +

Een zomer zonder voetbal

De fusie tussen KV Kortrijk en Excelsior Moeskroen komt er niet. Analisten, commentatoren en sporteconomen buitelden nochtans over elkaar heen om te vertellen dat ze in Zuid-West-Vlaanderen het licht hadden gezien. Wat een onzin. Voorstanders van fusies hebben niets begrepen van het fenomeen ‘supporter’.

Wat zou de fusie tussen KVK en Excelsior bijgebracht hebben? Zouden er meer dan een handvol fans van Moeskroen naar het Guldensporenstadion getrokken zijn en zou de winst aan sponsorinkomsten iets voorgesteld hebben? Het valt zeer te betwijfelen.

Wat vaststaat, is dat een behoorlijk deel van de KVK-aanhang niet tevreden zou zijn geweest. Ook al zou er voor de fusieclub niets veranderen wat de kleuren, het stadion of het stamnummer betreft. Een supporter wil dat zijn club zijn eigenheid behoudt. Nog liever een paar afdelingen lager gaan voetballen dan de identiteit prijsgeven.

Ja, voor supporters is zoiets totaal onbenulligs als het stamnummer heilig. Vraag het maar op de Bosuil. Niet alleen wordt stamnummer 1 gekoesterd, maar als je een Antwerp-fan vraagt hoelang zijn club in tweede klasse vertoefde antwoordt hij ’12 jaar plus één’. Dertien is immers het oorspronkelijke stamnummer van Beerschot, dat na de fusies met eerst Germinal en nadien met FC Wilrijk verloren ging maar inmiddels werd teruggekocht.

Voorstanders van fusies slaan met immer met het voorbeeld van Racing Genk om de oren, maar beseffen niet dat dit zowat de uitzondering op de regel is. En vooral dat dit huwelijk slechts slaagde dankzij de enorme bruidsschat. Zowel Waterschei als Winterslag zaten sportief en financieel aan de grond toen Tijl Ghijselinck een zak geld voor hun ogen liet bungelen. Geld dat afkomstig was van het reconversieplan voor de provincie Limburg na de sluiting van de mijnen.

Nee, fusies lossen zelden iets op. Neem Lierse en Lyra. Die clubs zijn in de loop van de geschiedenis al twee keer gefusioneerd, maar Lier telt nog steeds twee clubs: Lierse Kempenzonen en Lyra Lierse. De enige fusies die werken zijn die waarbij een kleinere club met een beperkte achterban, een onbeduidend verleden en een marginale toekomst als reddingsboei dienen voor een grote naam. Zulte Waregem, Waasland-Beveren (na de fusie stichtten diehards daar overigens ook de provincialer YB Beveren), Beerschot-Wilrijk en nu dus Lokeren-Temse.

Eigenlijk zijn het geen echte fusies. Ja, de twee clubs worden één, maar de club zonder geschiedenis verdwijnt in feite. Op het Kiel werd na het samengaan met Germinal in een paars shirt met een gele en een rode streep (de kleuren van de club uit Ekeren) gespeeld, maar die zijn inmiddels verdwenen. En is er nog iemand die het over Beerschot-Wilrijk heeft?

Excelsior Kortrijk had dan ook geen toekomst. KVK moet op eigen kracht verder en Excel gaat best een reeks of twee lager voetballen. De club heeft noch het achterland noch de achterban om in het profvoetbal mee te draaien, maar wel een mooie toekomst in het amateursvoetbal. De mensen van Moeskroen hebben recht op een club in de eigen gemeente, waar de jeugd veel mogelijkheden krijgt. Op die manier wordt ook vermeden dat er overal in het land ‘witte olifanten’ gecreëerd worden. Wat doe je anders straks met stadions als Le Cannonier?

Intussen wordt de kans dat er de komende maanden nog gevoetbald wordt in West-Europa uiterst twijfelachtig. De Bundesliga lijkt nog een mogelijkheid, maar de andere toplanden kunnen het bijna zeker vergeten. Na Nederland heeft immers ook Frankrijk voetbal verboden tot september.

In België blijft alleen Antwerp aandringen om de competitie af te werken. Hoe zou dat kunnen? Tot begin juni mag er zelfs niet in groep getraind worden en er zijn nog minimaal twaalf speeldagen nodig. Het is minstens half augustus vooraleer je klaar kan zijn. Nadien hebben de spelers recht op drie weken vakantie, zodat je het volgende seizoen pas begin oktober kan aanvatten.

Meer dan een maand geleden schreef ik in Sport/Voetbalmagazine dat alle bonden vooral moeten zorgen dat volgend seizoen een normaal verloop krijgt. Het seizoen zou rond 20 mei moeten eindigen vanwege Euro 2020. Dat wordt zelfs bij een start begin september een hachelijke onderneming. Een reden te meer om straks met 18 ploegen en zonder play-offs te spelen. Dat maakt het seizoen vier speeldagen korter.

Share.

About Author

François Colin (1948) was achtereenvolgens rubriekleider voetbal en chef-sport van Het Nieuwsblad en senior writer van De Standaard. Na zijn pensioen in 2014 was hij tot 2021 columnist van SportVoetbalmagazine. Hij bracht verslag uit van twee Olympische Spelen, tien EK's en negen WK's voetbal en was aanwezig bij ruim driehonderd interlands van de Rode Duivels. Hij is auteur of co-auteur van een vijftiental boeken over de mooiste sport op aarde.

2 reacties

  1. Pingback: โปรแกรมพรีเมียร์ลีก

  2. Pingback: look at these guys

Leave A Reply