woensdag, mei 29

Een waarschuwing voor Martinez – FC

Pinterest LinkedIn Tumblr +

De Rode Duivels werken zondag tegen Estland hun 750ste interland uit de geschiedenis af. De kans is erg groot dat de ploeg van Roberto Martinez met twaalf op twaalf een vliegende start neemt in de WK-voorronde en het is onduidelijk wie in deze zwakke groep de Belgen iets in de weg kan leggen. Toch is niet alles koek en ei in de selectie van de nieuwe bondscoach, die zichzelf de voorbije dagen nodeloos in de problemen werkte.

Er mogen flink wat vragen gesteld worden bij het beleid van Martinez. Woensdag bleek dat de terugkeer van Vincent Kompany volstrekt onterecht was. Bij de Rode Duivels is alleen plaats voor topfitte spelers die bij hun club presteren. Aan die voorwaarden voldoet de aanvoerder van Manchester City momenteel helemaal niet.

Vince the Prince moet eerst weer ‘incontournable’ worden bij Pep Guardiola vooraleer Martinez hem opnieuw moet oproepen. Dat kan even duren, want Kompany heeft blijkbaar ook een probleem tussen de oren. Niet onlogisch als je zo vaak geblesseerd bent, maar de vrees om te hervallen kan hardnekkiger zijn dan een spierletsel.

Na het wegvallen van Kompany ziet de selectie van Martinez er vrij vreemd uit. Niemand begrijpt dat Nicolas Lombaerts in St.-Petersburg werd gelaten, vooral omdat de ex-speler van AA Gent de voorbije weken weer regelmatig aan spelen toe kwam.

Opmerkelijk is dat Martinez vandaag Leander Dendoncker toevoegde aan zijn hoofdmacht, omdat hij rechtsvoetig is. In een driemansdefensie, blijkbaar de eerste keuze van de Spanjaard, kan je probleemloos twee linksvoetigen posteren. Bovendien ontstaat er een probleem in geval Jan Vertonghen uitvalt. Nu Moussa Dembélé out is, zit er geen enkele linksvoetige speler meer in de kern.

De defensie wordt het probleem van de toekomst voor de bondscoach. Niet alleen Vincent Kompany maar ook Thomas Vermaelen is de laatste jaren vaker geblesseerd dan fit. Woensdag werd ook duidelijk dat het riskant is te rekenen op Christian Kabasele en Laurent Ciman.

Het is geen toeval dat Kabasele bij Watford, een bescheiden club uit de Premier League, de voorbije maanden nauwelijks 90 minuten speeltijd bij elkaar sprokkelde. Ciman speelt wel eens een sterke partij ( zoals tegen Bosnië), maar je kan er op dit niveau niet altijd op rekenen. De Luikenaar was nooit een topper en speelt in de herfst van zijn carrière in een niet al te sterke competitie.

Het maakt de afwezigheid van Lombaerts alleen maar mysterieuzer. Als Martinez een goede ( extra-sportieve) reden heeft om hem te negeren, heeft de achterban van de Rode Duivels het recht deze te kennen.

Ook het ontbreken van Radja Nainggolan is moeilijk te verteren. Dat de bondscoach het gedrag van de Romein vorige maand niet waardeerde, kunnen we begrijpen. Een sanctie was dan ook terecht, maar hij had deze week wel tot de groep moeten behoren.

Martinez had hem woensdag in de Arena in de tribune kunnen zetten en zondag tegen Estland op de bank. Hij had dan de gelegenheid gehad om een stevig gesprek te voeren met Nainggolan en hem tegen Estland achter de hand kunnen houden voor het geval dat het niet loopt op het middenveld.

Martinez loopt echter niet hoog op met de Serie A en dat zou ook de reden zijn waarom hij Sven Kums blijft negeren. Terwijl hij met zijn ervaring op dit moment meer te bieden heeft dan Youri Tielemans en Leander Dendoncker. En naar mijn gevoel ook dan het duo Witsel-Defoer, dat te veel op hetzelfde ritme speelt en nauwelijks infiltratievermogen heeft.

Het lijkt er stilaan op dat de Spanjaard na zijn vele jaren in Engeland alleen La Liga en de Premier League kent en de Jupiler League ontdekt. Zijn Engelse ervaringen dreigen op termijn ook problemen met de pers op te leveren.

Bij Everton had hij doorgaans alleen te maken met een provinciaal krantje als de Liverpool Echo en kon hij zich min of meer alles permitteren. Bij de Rode Duivels zitten alle media er dagelijks bovenop en het wordt niet geapprecieerd dat hij de pers gebruikt om de tegenstander op een verkeerd been te zetten. Zoals met de insinuatie dinsdag dat Kevin De Bruyne rust zou krijgen en op de bank zitten. Martinez is bij deze gewaarschuwd.

François Colin

Share.

About Author