vrijdag, april 26

Een vleugje Ajax bij Club

Pinterest LinkedIn Tumblr +

Ze noemden hem ook wel de Influencer, zó groot was de inbreng van Alfred Schreuder in het seizoen (2018-2019) dat Ajax op één seconde van de finale in de Champions League bleef steken. De nieuwe coach van Club Brugge was méér dan eerste assistent van Erik ten Hag. Mede dankzij hem maakte Frenkie de Jong grote sprongen, Hakim Ziyech en Dušan Tadić noemden hem de beste trainer die ze ooit hadden gehad.

Met Alfred Schreuder (49) krijgt Club Brugge een vleugje uit de Ajax-school. Vertrouwelingen uit zijn Amsterdamse periode vergezellen hem naar Jan Breydel:  de Oostenrijker Danijel Zenkovic, oud-jeugdcoach bij Ajax, en Carlo L’ Ami, de voormalige keeperstrainer.

Een grote naam bouwde Alfred Schreuder nog niet op als hoofdcoach, zijn rugzak is wel gevuld met ervaringen in het topvoetbal. Als assistent diende hij behalve Ten Hag onder anderen Michel Preud’homme, Steve McClaren, Huub Stevens en Ronald Koeman. Vorig jaar nog vroeg Nagelsmann (tevergeefs) om hem te volgen naar Bayern München.

Hoofdcoach was Alfred Schreuder alleen bij FC Twente (twee jaar), TSG 1899 Hoffenheim (elf maanden) en een enkele wedstrijd bij FC Barcelona omdat Ronald Koeman was geschorst. Zowel bij Twente als bij Hoffenheim mocht hij zijn werk niet afmaken.

FC TWENTE

Nooit werd in Enschede een coach zo hardvochtig door de fans verguisd als Alfred Schreuder. Op hem leefde de aanhang zich uit in een tijd dat FC Twente te lijden had onder het verval, vooral veroorzaakt door een chaotisch beleid op financieel en organisatorisch gebied. De clubleiding hield hem lang de hand boven het hoofd, maar zwichtte toen in augustus 2015 de eerste vier wedstrijden slechts één punt hadden opgeleverd.

Hoffenheim was zijn volgende halte, als secondant van Julian Nagelsmann, waarna hij koos voor eenzelfde rol bij Ajax. Na één jaar in Amsterdam lokte Hoffenheim hem in 2019 terug. Als  hoofdcoach nam Schreuder een geheel andere positie in ten opzichte van de clubleiding. Een principieel meningsverschil over het selectiebeleid leidde vier wedstrijden voor het einde tot een breuk bij de dorpsclub, die de Bundesliga-competitie voltooide als nummer zes.

BARCELONA

Nog geen drie maanden later al keerde Alfred Schreuder terug op het veld, ditmaal als assistent van Ronald Koeman, die in de zomer van 2020 ambitieus bij Barcelona aan de slag ging. Schreuder won er het respect van Lionel Messi en Sergio Busquets, Gerard Piqué en Marc-André ter Stegen, gevolgd door de rest. Trots vertelde hij daarover in maart 2021: ,,Deze week was typerend: we deden een oefenvorm en Piqué had die bij ons nog nooit gedaan, hij was lang geblesseerd geweest. Dus wilde ik hem uitleggen wat de bedoeling was. Komt Messi erbij staan: ‘Alfred, hoeft niet, ik heb hem al bijgepraat.’ “

Schreuder, wiens een jaar oudere broer Dick hoofdcoach is bij eredivisie-hekkensluiter PEC Zwolle, kan de voetbalcultuur in drie landen vergelijken. ,,Dat altijd maar alles uit willen leggen is typisch Nederlands. Koeman legt dingen soms helemaal niet uit. Bewust niet. Laat ze maar pruttelen, kijken hoe ze reageren.”

Met het ontslag voor Ronald Koeman in Catalonië moest ook Alfred Schreuder vertrekken. Snel daarna kon hij al als hoofdcoach bij FC Basel terecht, maar Schreuder wachtte liever op een beter perspectief.

Bij Club Brugge zal Schreuder vooral op zijn eigen opvattingen vertrouwen. Hij komt uit Barneveld, een gemeente in Gelderland met het hoogste aantal kippen in Nederland en bekend om de productie van eieren. Zijn voetbalcarrière speelde zich elders af. Bij Feyenoord lukte het hem niet als jeugdinternational een vaste plaats in het eerste elftal af te dwingen. Bij RKC kwam hij wel tot bloei waarna NAC Breda hem aantrok en later alsnog een transfer naar Feyenoord volgde.

TRAPTECHNIEK

Tot echte topspeler groeide Schreuder nooit uit. Hij onderscheidde zich wel met strategische inzicht, een gave balbehandeling en een fijne traptechniek. In de herinneringen leeft vooral voort het doelpunt dat hij op 23 september 1996 voor RKC maakte tegen FC Groningen.

Het doel van de tegenstander ligt op dat moment in zijn rug, op bijna 60 meter afstand, als Schreuder de bal aanneemt en een draai maakt van 180 graden. De bal krijgt nog een tikje waarna, twee meter voor de middenlijn, vanaf 55 meter een uithaal volgt. Het is geen lob, maar een strakke wreeftrap. Drie seconden later ligt de bal in het doel.

De perfecte traptechniek is nog niet verdwenen, bij Alfred Schreuder laat het maar een bezienswaardigheid worden op het trainingsveld van Club Brugge.

Share.

About Author

Henk Mees (1948) was 25 jaar actief in de sportverslaggeving voor het Brabants Dagblad met als standplaats 's-Hertogenbosch. In die periode was hij twintig jaar lang vaste verslaggever van Oranje voor regionale krantencombinaties en deed hij ook verslag van Europa Cup-wedstrijden van Ajax, Feyenoord, PSV en AZ. Ook was Henk Mees actief op de EK's en WK-toernooien in de periode 1984-2000. Daarnaast versloeg hij twee keer de Tour de France (1980 en 1981), andere grote wielerwedstrijden en de Olympische Spelen van 2000 in Sydney, waarna hij verder ging in andere functies bij het Brabants Dagblad. Henk Mees schreef of werkte mee aan diverse voetbalboeken, onder meer over de geschiedenis van het Nederlands elftal en diverse Nederlandse clubs.

Leave A Reply