dinsdag, februari 7

Een ‘bobo’ naar Old Trafford

Pinterest LinkedIn Tumblr +

Weggehoond door Lionel Messi eindigde vorige maand het toernooi om de Wereldbeker voor Wout Weghorst. Nu hoopt hij zowaar op een toekomst bij Manchester United. Niet alleen Messi zal verbaasd opkijken; zowel het carrièreverloop als het gedrag van Weghorst is dat van een buitenbeentje.

Alsof hij door een bedelaar werd lastig gevallen, reageerde Messi na de WK-kwartfinale tussen Argentinië en Nederland op de poging van Weghorst om shirtjes te ruilen. Terwijl Messi zich door een Argentijnse tv-zender liet interviewen, wachtte Weghorst hem op. ‘Naar wie kijk je? Loop door, bobo’, beet Messi hem tijdens het interview toe.  Bobo is Spaans voor gek, stommeling of idioot. Weghorst begreep de boodschap en droop af.

Hij had de irritatie bij Messi wakker geschud door onstuimig geweld in de persoonlijke duels en storende trucjes om de penaltynemers van Argentinië van streek te brengen Zulk gedrag past wel bij Weghorst, altijd erop gebrand om tot het uiterste te gaan omwille van het resultaat. Tegenstanders ergeren zich eraan, medespelers moeten dan wel eens grinniken of kijken gegeneerd een andere kant op.

Op het WK wierp zijn strijdwijze tegen Argentinië aanvankelijk vruchten af. In de 78ste minuut zette Louis van Gaal hem in bij een 2-0 achterstand. Twee goals van Weghorst hielpen Oranje aan een verlenging. Bij de strafschoppen had Weghorst nog niets verloren van zijn onverstoorbaarheid. Hij scoorde wel, anders dan Virgil van Dijk en Steven Berghuis, twee spelers die bij hun club géén eerste keus zijn op de penaltystip. Hun missers leidden de uitschakeling van het Nederlands elftal in Qatar in.

INVALBEURTEN

De vier invalbeurten op het WK hebben Erik ten Hag voldoende overtuigd om in Weghorst een bruikbare kracht voor Manchester United te zien, vooral nodig wanneer er in de slotfase gebeukt moet worden voor een beter resultaat. De coach van Man Utd heeft inmiddels zoveel gezag verworven bij de clubleiding dat van zijn advies serieus werk wordt gemaakt. Aan het begin van dit seizoen haalde Ten Hag nog bakzeil met zijn poging om de wispelturige Oostenrijker Marko Arnautovic naar Old  Trafford te halen. De fans herinnerden zich Arnautovic nog van Stoke City en West Ham United, kwamen in opstand, waarna Ten Hag berustte in de afwijzing.

Tegen de nakende komst van Wout Weghorst zijn nog geen openlijke bezwaren uit het supporterskamp gerezen. Aan zijn matige prestaties bij Burnley wordt niet getild. Vanaf januari  2022 kwam hij in twintig wedstrijden tot twee goals. Ook Weghorst kon degradatie uit de Premier League niet voorkomen. Zijn schotvaardigheid heeft hij vervolgens als huurspeler van Burnley teruggevonden bij Besiktas in Turkije: 18 wedstrijden, 9 goals.

‘MANCHESTER UNITED WAARDIG’

Op extatische wijze, Weghorst eigen, nam hij afgelopen weekeinde alvast afscheid van de Besiktas-fans; alsof de transfer al geregeld was. Maar Besiktas houdt vooralsnog de poot stijf en wijst op de huurovereenkomst voor een heel seizoen met Burnley.  Ondertussen leeft in Nederland de twijfel voort of de 1.97 meter lange spits voldoende niveau heeft voor een club met de allure van Manchester United.  ,,Manchester United heeft een spits nodig die Manchester United waardig is”, vindt Ruud Gullit, die zich  bovendien afvraag hoe riskant het is voor Ten Hag om zijn naam te verbinden aan de komst van een spits als deze niet aan de verwachtingen voldoet.

Wat Gullit uitspreekt, past bij de opvattingen die breeduit leven onder het Nederlandse voetbalpubliek. Echt serieus is Weghorst (30) nooit genomen, ook niet door medespelers. Weghorst is een eigenzinnige, een typisch op zichzelf gerichte spits, die bijvoorbeeld weigerde covid-injecties toe te laten. Hij komt uit het oosten van Nederland, uit de regio van FC Twente en Heracles Almelo, twee clubs die aanvankelijk weinig talent in hem ontdekten. Daardoor heeft Weghorst een merkwaardige carrière achter de rug  die hem pas op zijn 20ste bij FC Emmen in het betaald voetbal bracht. Een jaartje eerder was het hem bij Willem II Tilburg niet gelukt een contract af te dwingen.

DERDE WK-GANGER

Bij  FC Emmen, Heracles en AZ bleek Weghorst in staat steeds een hoger plafond aan te tikken wat resulteerde in vier jaar Bundesliga bij VfL Wolfsburg waarna Burnley volgde. Als het tot een transfer komt naar Manchester United is Wout Weghorst de derde WK-ganger (na Blind en Gakpo) uit de 26-koppige selectie die van club verandert. Rond Denzel Dumfries, Teun Koopmeiners (Liverpool?) en Memphis Depay blijft het vooralsnog bij geruchten.

Cody Gakpo heeft inmiddels zijn debuut gemaakt voor Liverpool FC, dat voor hem ruim 40 miljoen euro betaalde, later mogelijk gevolgd door wat extra miljoenen aan prestatie-bonussen. De topscorer van PSV en van de Eredivisie (nóg) werd op de Britse tv in zijn eerste wedstrijd  een silky speler genoemd, hij moet dus nog worden gehard in het veel intensievere Engelse topvoetbal.

DALEY BLIND

Ajax ontdeed zich van Daley Blind nadat een uitzichtloze situatie was ontstaan in de relatie tussen coach Alfred Schreuder en de bijna 33-jarige verdediger. Opmerkelijk was dat Blind vervolgens door nota bene  Bayern München transfervrij werd opgepikt, een transfer die extra voedsel gaf aan de kritiek bij veel Ajax-fans die zich al een tijdlang uitleefden op zowel Blind als Schreuder.

Zonder Gakpo kwam PSV zaterdag bij de hervatting van de Eredivisie-competitie thuis niet tot scoren tegen de dit seizoen verrassende nummer 6 Sparta Rotterdam (0-0).  Ook Ajax bleef op een gelijk spel steken, uit bij middenmoter NEC Nijmegen (1-1). Bijzonder was dat Owen Wijndal moest toekijken. In de staart van 2022 kreeg de voor 10 miljoen bij AZ weggekochte linksback nog de voorkeur boven Daley Blind. Nu had hij volgens Schreuder te weinig ‘geleverd’ om op een basisplaats aanspraak te kunnen maken. Ook zonder Wijndal en Blind haperde er nogal wat bij Ajax, dat Berghuis en Bergwijn wegens ziekte moest missen.

Aan de machtsverhoudingen in de Eredivisie veranderde niets, want ook koploper Feyenoord en nummer 4 AZ kwamen niet verder dan een gelijk spel. FC Twente won daarentegen wel waardoor nu vijf ploegen met een bandbreedte van vier punten al dan niet stilletjes mogen blijven dromen van titelkansen. Voor de spanning heeft de Eredivisie daarom vooralsnog geen play-offs nodig.

Share.

About Author

Henk Mees (1948) was 25 jaar actief in de sportverslaggeving voor het Brabants Dagblad met als standplaats 's-Hertogenbosch. In die periode was hij twintig jaar lang vaste verslaggever van Oranje voor regionale krantencombinaties en deed hij ook verslag van Europa Cup-wedstrijden van Ajax, Feyenoord, PSV en AZ. Ook was Henk Mees actief op de EK's en WK-toernooien in de periode 1984-2000. Daarnaast versloeg hij twee keer de Tour de France (1980 en 1981), andere grote wielerwedstrijden en de Olympische Spelen van 2000 in Sydney, waarna hij verder ging in andere functies bij het Brabants Dagblad. Henk Mees schreef of werkte mee aan diverse voetbalboeken, onder meer over de geschiedenis van het Nederlands elftal en diverse Nederlandse clubs.

Leave A Reply