woensdag, mei 29

Eddy Vercammen over Antwerp, van Vercauteren en Bölöni

Pinterest LinkedIn Tumblr +

Antwerp plaatst zich dan toch voor Play-off 1. Iedereen blij nu bij Antwerp? Ja en neen. Neen, want er wordt geklaagd over te verdedigend voetbal. Daar moeten ze bij Antwerp niet over klagen. Want als je de ploegen van Vercauteren van de laatste seizoenen zou bekeken hebben, dan moest je dat weten.

Lamkel Zé aan boord

Ja, want Play-off 1 halen was het doel. En een dubbele ja, want Vercauteren heeft tegen de zin van spelers en wellicht ook van bestuursleden, maar vooral van de op sensatie beluste pers, Lamkel Ze aan boord gehouden. Of heeft voetbalkenner D’Onofrio hem dat ingefluisterd ? Ik heb Lamkel Ze altijd verdedigd wat zijn kwaliteiten betreft, want ik wist door alle matchen te zien dat Antwerp hem niet kon missen. En hij heeft een héél grote inbreng gehad waardoor Antwerp nu het beoogde doel kon bereiken.

Hij speelde twaalf matchen na lang aan de kant gestaan te hebben. Hij scoorde daarin zes goals en gaf drie assists. Wetende dat hij meestal op een eiland stond, gezien het defensieve spel van het Vercauteren-Antwerp, en dat Mbokani slechts drie maal aan de aftrapkwam in die matchen, was hij onmisbaar. Lamkel Ze kreeg wat steun van Refaelov want aan Gerkens had hij niet veel. Dit weekend was Gerkens, en trouwens ook Lukaku, er niet bij, en ze werden niet gemist. Deze beiden moeten beseffen dat een Belgische topploeg niet aan hen is besteed. En dat is vroeger ook al bewezen. Dat Mbokani zoveel matchen miste had ik ook voorspeld.

Als oude krijger moest hij, omdat Lamkel Ze er toen niet bij was, van Leko constant alleen vooraan staan en moest hij in zijn (met respect) oude dag meer lopen dan hij ooit gedaan had. Niet te verwonderen dat zijn lichaam wat kraakte. Dat verwijt ik aan trainers, dat ze eigenwijs hun eigen systeem spelen, in plaats van zich aan te passen aan de spelers die ze in hun kern hebben.

Leko ook met vijf achteraan

De analisten kappen ook op Vercauteren voor zijn te verdedigend voetbal. Maar dat ze dan Leko aanhalen die zogezegd meer aanvallend voetbal speelde, dat is er wat over. Leko speelde ook met vijf achteraan en met Mbokani en Refaelov als enige aanvallend ingestelde spelers. Die twee oude krijgers moesten daar hun ziel uit het lijf lopen.

Waarom wordt Bölönï dan niet genoemd ? De Gentse voorzitter De Witte gaf onlangs toe dat Bölöni op een verkeerd moment bij AA Gent kwam, want dat hij een goede trainer is. Toen Antwerp promoveerde werd Bölöni aangesteld als trainer. Er werden een hoop verkeerde transfers gedaan. Wie kent ze nog ? Nazaryna, Pitroipa, Susic, Stojanovic, Niangadou, Nöstlinger, Randriambololona, Touré, Ghandri, Teunckens, Sall, Mendy. Met dat gezelschap en de spelers van de derde gerangschikte van 1B moest Bölöni in 1A aan de slag. Antwerp werd achtste, zeker niet slecht voor een promovendus.

Het jaar nadien werden betere spelers gehaald. Er waren wat stevige jongens bij zoals Mbokani, Seck en Bolingi, maar ook technische voetballers zoals Refaelov en Rodrigues en ook Lamkel Ze kwam toen al piepen bij het eerste elftal. Bölöni hanteerde de klassieke 4-3-3. Er werd vaak stevig voetbal geserveerd door de kracht die in het team zat, maar ook waren er bijna altijd drie aanvallers plus Refaelov in de basis. Bölöni haalde het gevraagde doel, de ploeg plaatsen voor Play Off 1.

Negativiteit rondom Bölöni

Met nog wat versterking werd Antwerp alsmaar beter. En Antwerp werd met aanvallend voetbal een vaste klant voor PO 1. De namen om die aanvallende speelwijze van 2019/2020 te bewijzen, Mbokani, Rodrigues, Baby, Lamkel Ze, Mirallas, Miyoshi, Gano en Benson met daar nog Refaelov achter. Genoeg kandidaten om steeds drie aanvallers op te stellen en/of in te brengen. Antwerp plaatste zich ook voor de bekerfinale die door de gekende omstandigheden niet kon doorgaan. Ik weet niet of Leko Bölöni bedankt heeft voor de plaatsing voor de finale waardoor Leko met één zege de beker op ‘zijn’ palmares kon schrijven.
Waarom dan altijd dat negatieve als het over Bölöni gaat? Wel, de uitleg is heel simpel. We kennen allemaal de verplichte interviews voor en na de match. Bölöni was daar geen liefhebber van en heeft meer dan eens de journalist vies bekeken of zelfs gewoon alleen laten staan. Mooi is het niet maar ja, als er domme vragen komen kan men zijn geduld al eens verliezen. Maar dat is de reden dat Bölöni zo negatief beoordeeld wordt. Hem eens stevig terug pakken, denken bepaalde journalisten. Vandaar de uitspraak, de pers maakt u of kraakt u. Bölöni werd en wordt gekraakt, wat mij betreft onterecht. Ik maak van Bölöni geen wereldtrainer en kritiek mag, maar moet correct zijn. Wat hij met Antwerp liet zien en welke resultaten hij er haalde was naar behoren. En vergeet ook niet dat Bölöni bij Standard, ondanks het vertrek van sterkhouders Dante en Fellaini, in zijn eerste seizoen kampioen werd!

Er kwam een grote sponsor bij Antwerp en er zit dus veel geld in de clubkas. Daar kan men “grote namen” mee halen zoals de voorzitter al gedaan heeft. Met geld kan je in voetbal veel doen en je kan er heel veel mee kopen. Alleen, “voetbalkennis”, dat kan je niet kopen, dat moet je hebben …

Eeuwige 25 – Eeuwige 25 Antwerp | Michel Schepers

Share.

About Author

Eddy Vercammen heeft een ruime ervaring in het voetbal. Eddy was in het verleden werkzaam bij topclubs als Feyenoord en Racing Genk en mocht ook de Nederlandse voetbalbond tot zijn werkgevers rekenen. Zijn specialiteit ligt in het Belgische en Nederlandse voetbal, dat hij nog altijd tot diep in de kelderklassen volgt!

Comments are closed.