zaterdag, april 13

Duivels hebben klein wonder nodig

Pinterest LinkedIn Tumblr +

In Qatar gebeuren wonderlijke dingen. Drie doden waren er genoteerd bij de bouw van de WK-stadions hield Fifa-voorzitter Infantino tot gisteren halsstarrig vol. Toen vertelde de voorzitter van het WK-organisatiecomité plots dat het aantal tussen 400 en 500 ligt. Dat het juiste aantal nog steeds niet gekend is, roept ook al vraagtekens op. Gisteren kwam ook de melding dat regenboogkleuren en protest tegen het regime in Iran voortaan toegelaten zijn. Betekent dit dat de aanvoerders nu wel de OneLove-armband mogen dragen? Als daar nog iemand zin in zou hebben.

Ook op het veld krijgen we verrassingen. Australië dat doorstoot naar de tweede ronde ten koste van Denemarken. Het Deens dynamiet was nat, en dat in de woestijn. Frankrijk probeerde aan competitievervalsing te doen, maar het had gelukkig geen gevolgen voor de andere landen.

Argentinië zette Polen (een goede keeper, Lewandowski en negen cafévoetballers) opzij, ondanks een gemiste strafschop van Messi. Polen gaat dankzij de tegengoal van Saudi-Arabië tegen Mexico, ook nog 90 minuten door. Maar dat is het eindstation.

Een dag eerder was het ook al tenenkrullend naar Nederland kijken. Groepswinnaar, wat alles zegt over deze groep. In Engeland-Wales was het genieten van Marcus Rashford MBE. Het zal dit keer wellicht langer dan 64 jaar duren voor we Wales weer op een WK zien. Dit is immers het afscheid van Bale, Allen en Ramsey en er zit weinig toptalent aan te komen.

De jonge Amerikaanse ploeg daarentegen is veelbelovend. Over vier jaar in eigen land in de gaten te houden. De slotpartij tegen Iran was bloedstollend. Wel te doen met de Iraniërs, die terug moeten naar dat vervloekte regime. Wat staat hen te wachten?

1/8ste finales

Nederland-VS

Argentinië-Australië

Frankrijk-Polen

Engeland-Senegal

Donderdag wordt de dag van de waarheid voor de Rode Duivels. De verwachting was dat Martinez tegen Kroatië wat spelers zou kunnen laten rusten, maar dat is allerminst het geval. De Belgische ploeg moet voluit aan de bak. Kroatië, ook een oudere ploeg maar ook de vicewereldkampioen, was hoe dan ook een taaie opdracht, maar nu moet er gewonnen worden. Zelfs voor een Belgische ploeg in topvorm geen sinecure, hoewel de ploeg ons wel ligt (zie vorige resultaten).

Vraag is welk elftal Roberto Martinez aan de aftrap moet brengen. Vers bloed is onontbeerlijk, maar je kan niet verwachten dat jongens die je de voorbije maanden keer na keer over het hoofd hebt gezien plots gaan vlammen. Dus nieuwe namen met mate.

Achterin blijven Alderweireld en Vertonghen de basis. Ik zou met een laatste lijn van vier spelen met Castagne en Theate op de flanken. Op het middenveld is Witsel al jaren de eerste naam op het scheidsrechtersblad, maar als er niet gewonnen wordt met de Luikenaar in de ploeg wordt Martinez afgeschoten. Vraag is: is er een alternatief nu Onana geschorst is? Dendoncker lijkt me de beste keuze ook toekomstgericht, maar hij krijgt best iemand naast zich die ook defensief zijn streng kan trekken. Vanaken misschien maar? Veel andere mogelijkheden zijn er ook niet als je Witsel aan de kant houdt. Derde en diepste man op het middenveld: Kevin De Bruyne. Hij moet de ploeg bij de hand nemen. Anders wordt het een kansloze missie.

Drie spitsen, want er moet worden gewonnen. We kunnen van de rentree van Lukaku dromen, maar dat is niet realistisch. Hij heeft op één of twee optredens na drie maanden niet gevoetbald. Hij kan onmogelijk scherp staan. Bovendien is hij op clubniveau al anderhalf jaar op zoek naar zijn topvorm. Dus best achter de hand houden voor de slotfase en het helemaal ‘mission impossible’ wordt. Diepe spits dus Openda. Die heeft diepgang, maar zat bij Lens ook al te vaak op de bank. Maar beter is er niet voorhanden, vrees ik.

En dan de flankaanvallers nog. Leandro Trossard zonder de minste twijfel, maar toch ook maar weer Eden Hazard. In de hoop dat hij weer een stapje progressie heeft geboekt. Maar als hij halfweg de eerste helft nog onzichtbaar is, niet twijfelen en Doku inbrengen. Ook al heeft die bij Rennes de voorbije weken zelden meer dan tien minuten speeltijd gekregen. Lens, Rennes, het is niet Manchester City, PSG of Real Madrid. Kortom, de Duivels hebben tegen Kroatië een klein wonder nodig.

 

 

 

Share.

About Author

François Colin (1948) was achtereenvolgens rubriekleider voetbal en chef-sport van Het Nieuwsblad en senior writer van De Standaard. Na zijn pensioen in 2014 was hij tot 2021 columnist van SportVoetbalmagazine. Hij bracht verslag uit van twee Olympische Spelen, tien EK's en negen WK's voetbal en was aanwezig bij ruim driehonderd interlands van de Rode Duivels. Hij is auteur of co-auteur van een vijftiental boeken over de mooiste sport op aarde.

Leave A Reply