dinsdag, november 24

Donyell Malen volgt de regie van Raiola

Pinterest LinkedIn Tumblr +

In de stroom van Nederlands talent naar internationaal niveau is Donyell Malen een nieuwe naam. Op 6 september schoot hij als debuterend invaller Oranje naar de beslissende voorsprong tegen Duitsland. Zaterdag volgde een historisch wapenfeitje; Malen maakte alle vijf treffers van PSV (5-0) tegen Vitesse, dat als koploper van de Eredivisie naar Eindhoven was gekomen.

Twintig jaar is Donyell Malen pas, maar PSV is na Ajax en Arsenal al de derde grote club in een loopbaan onder strakke regie van zijn zaakwaarnemer. Twaalf jaar was hij toen de eerste voetbalmakelaars op hem en zijn familie afkwamen. Hij speelde bij Ajax, vanaf zijn negende reeds. Donyell Malen wist al wie hem moest gaan leiden op weg naar de top: Mino Raiola, de Nederlands/Italiaanse spelersmakelaar, een van de meest invloedrijke dealmakers in het Europese voetbal. Zlatan Ibrahimovic, Paul Pogba en Matthijs de Ligt behoren tot zijn cliënten.

,,Ik wilde alleen Mino. Bij hem zitten de beste spelers. Dat past bij mij. Ik wil het beste van het beste”, vertelde Malen ruim drie jaar geleden al in De Volkskrant. Donyell Malen speelde destijds in de jeugd van Arsenal. Daar was Thierry Henry een van de coaches die hem inspireerden. Intussen is Malen aan zijn derde seizoen bij PSV bezig.

Donyell Malen, opgegroeid in het polderland van de kop van Noord-Holland, is het kind van een Nederlandse moeder en een Surinaamse vader. Zijn talenten, die in het vorige seizoen al boven het maaiveld uitkwamen, worden intussen gedragen door groeiend zelfvertrouwen. Malen draagt dit seizoen rugnummer 9, als de nieuwe spits van PSV. Hij is een heel ander type dan de nogal houterige, technisch vaak onhandige  Luuk de Jong. Malen is zowel vaardig aan de bal als razendsnel; zijn instinct en inzicht maken hem slim en alert; zijn neusje ruikt waar de kansen liggen. 

VAN AJAX NAAR ARSENAL

Met die kwaliteiten etaleerde hij zich ook in de jeugd van Ajax. Een gesprek om hem op zijn zestiende met een contract te binden liet evenwel lang op zich wachten. De interne discussies verlamden Ajax destijds, in de jaren dat de Cruijff-revolutie op zijn hevigst woedde. Té lang duurde het, naar de zin van Malen, zijn familie en Mino Raiola. Pas nadat Arsenal zich op advies van Raiola in Amsterdam had gemeld, volgden nog (vergeefse) pogingen om hem te weerhouden van verhuizing naar Londen.  

Twee jaar speelde Malen bij Arsenal, 44 goals maakte hij. Het ging zó goed dat Raiola in 2016 in een vergelijkend warenonderzoek van zijn cliënten beschreef hoe goed hij zijn oogappel vond. In de Daily Mail zei Raiola toen: ,,Donnarumma is 17 jaar, maar zit al bij de nationale ploeg van Italië. Dat wordt een grote. Kean doet het goed bij Juventus, maar de speler van wie ik het meest opgewonden raak is Malen. Hij zit al bij een goede club in de Premier League. Hij is een erg getalenteerde, jonge speler uit Nederland met heel veel mogelijkheden. Hij zit goed bij Arsenal, waar hij te maken heeft met een geweldige manager. Ik denk dat hij een revelatie kan worden.”

NÁ DEBUUT NAAR PSV

Arsène Wenger, de manager van Arsenal, was gecharmeerd van Donyell Malen ,,Ik heb met hem geluncht. Iedereen zag het zitten”, vertelde Malen daarover. In de zomer van 2017 volgde de bevestiging. Hij mocht met het eerste elftal mee op een tour door Australië en debuteerde tegen Sydney FC. Toen de Premier League begon, was Malen terug bij de beloften. Kort daarna, eind augustus 2017, kwam het bericht dat Malen voor een transferbedrag van 600.000 euro (plus bonussen) Arsenal had verruild voor PSV. Marcel Brands, nu technisch directeur van Everton, had hem destijds kunnen overtuigen. Hóe Raiola, die onlangs met Brands de transfer van Moise Kean naar Everton regelde, die deal in elkaar heeft gestoken, is nooit duidelijk geworden.

De terugkeer in Nederland heeft de ontwikkeling van Donylell Malen niet in de weg gestaan. Hij tekende onlangs een nieuw sterk verbeterd contract, dat hem alleen op papier tot medio 2024 aan PSV bindt. Eerder nog moet een toptransfer naar het buitenland de volgende stap worden, zeker in de planning van Raiola en Malen.

PSV TEGEN AJAX

Komende zondag wacht Malen het duel met de club waar hij zijn opleiding kreeg, de competitietopper in Eindhoven tegen Ajax. Vooraf aan de competitie gold Ajax als de uitgesproken favoriet. Bij de jaarlijkse voorspellingen van het weekblad Voetbal International spraken alle 12 ‘deskundige’ journalisten zich uit voor Ajax. Hun vertrouwen was niet alleen gebaseerd op de prestaties in de Champions League van vorig seizoen, ook op de veel ruimere financiële mogelijkheden van de Amsterdamse club.

Inmiddels wordt het verschil tussen Ajax en PSV aanzienlijk kleiner getaxeerd. Ajax zoekt na het vertrek van Frenkie de Jong, Matthijs de Ligt en Lasse Schöne nog naar de best passende samenstelling. PSV lijkt de oplossing te hebben gevonden. De 17-jarige Mohammed Ihattaren, vorig seizoen al een veelbelovende revelatie, begon de competitie in augustus nog bij Jong PSV. Nu oogt hij al onomstreden als gangmaker van de aanvalsacties van PSV.   

NON-PLAYING CAPTAIN

Het verlies van de topschutters Luuk de Jong en Hirving Lazano plus linksback Angelino is verrassend snel ondervangen door coach Mark van Bommel. Het leiderschap en de spirit van Luuk de Jong worden nog niet gemist, in de kleedkamer schijnt de nog altijd niet wedstrijdfitte Ibrahim Afellay als non-playing captain een belangrijke rol te vervullen.

De transformatie heeft PSV wel deelname aan de Champions League gekost. Daartegenover staat dat de zes wedstrijden in de kwalificatiefase voor Champions League en Europa League concreet hebben bijgedragen aan de ontwikkeling van een nieuwe spelwijze –  met Donyell Malen als nieuwe topschutter en zelfs méér spelers uit de eigen jeugdopleiding op het veld dan het huidige Ajax.  

Versterkt blijkt PSV ook met de Duitse jeugdinternational Timo Baumgartl, in juli nog finalist bij het EK onder 21 en uit de Bundesliga gedegradeerd met VfB Stuttgart. Hij presenteert zich niet alleen als een prima verdediger, de 23-jarige Duitser draagt ook in offensief opzicht een waardevol steentje bij.

Voorin is Kostas Mitroglou (31) een opvallende nieuwe verschijning, een 65-voudig Grieks international die al bij Olympiakos, Fulham, Benfica, Olympique Marseille en Galatasaray heeft gespeeld. Bij PSV is de Griek tot nu toe voornamelijk als invaller ingezet. In die rol is hij met zijn  grote baard en pirouettes aan de bal, razendsnel uitgegroeid tot publieksidool.

TWEE STRAFSCHOPPEN

Tegen Vitesse dacht Mitroglou zijn populariteit te kunnen vergroten toen PSV in de slotfase bij 3-0 een strafschop mocht nemen. Hij had zich vergist in de ambitie van Donyell Malen, die meteen besefte dat hijzelf na het uitvallen van Steven Bergwijn aan de beurt was. ,,Iedereen wil scoren. Ik heb tegen Kostas gezegd: ik snap jou, maar sorry man. Er zijn lijstjes waarop staat  wie hem mag nemen. Daar moet je je aan houden. Ik denk wel dat hij het snapte”, vertelde Malen.

Even later kreeg hij warempel nog een tweede penalty aangeboden, goed voor zijn vijfde goal van de avond. ,,Die wilde ik natuurlijk ook wel graag nemen”, glimlachte Malen. Mitroglou drong niet langer aan. Mino Raiola moet het tafereel goedkeurend hebben aanschouwd.

Share.

About Author

Henk Mees (1948) was 25 jaar actief in de sportverslaggeving voor het Brabants Dagblad met als standplaats 's-Hertogenbosch. In die periode was hij twintig jaar lang vaste verslaggever van Oranje voor regionale krantencombinaties en deed hij ook verslag van Europa Cup-wedstrijden van Ajax, Feyenoord, PSV en AZ. Ook was Henk Mees actief op de EK's en WK-toernooien in de periode 1984-2000. Daarnaast versloeg hij twee keer de Tour de France (1980 en 1981), andere grote wielerwedstrijden en de Olympische Spelen van 2000 in Sydney, waarna hij verder ging in andere functies bij het Brabants Dagblad. Henk Mees was verder medewerker van het maandblad ELF en schreef of werkte mee aan diverse voetbalboeken, onder meer over de geschiedenis van het Nederlands elftal.

Leave A Reply