dinsdag, april 23

Different dreamers – Same dream

Pinterest LinkedIn Tumblr +

‘The New Wave is coming’, klinkt het ambitieus op YouTube. In een Engelstalig filmpje van 1 minuut en 40 seconden draagt de KNVB de nieuwe geest binnen het Nederlands voetbalelftal uit. Bijna vijftig jaar Oranje komt in flarden voorbij, van generatie naar generatie. Onder het motto ‘Different dreamers – Same dream’ etaleren de nieuwe hoofdrolspelers Memphis Depay, Virgil van Dijk, Frenkie de Jong en Matthijs de Ligt hún droom met nieuwe gezichten.

Het filmpje laat een breuk met het verleden zien. Het nieuwe Oranje is een eigen weg ingeslagen. De huidige lichting claimt recht van spreken nu hun resultaten zich opdringen. In ronde 5 en 6 van de European Qualifiers voor het EK van 2020 gebeurde dat met een indrukwekkende triomf in Duitsland en een zorgeloze zege in Estland. De uitslagen versterken de gedachte dat Nederland voor de vijfde keer in vijftig jaar over een generatie voetballers van wereldklasse beschikt.

De ‘New Wave’ op YouTube plus beelden uit de kleedkamer moeten een nieuwe kijk bieden op Oranje. Zie ze genieten van de zege op Duitsland (2-4) terwijl ‘Win’ van rapper Jay-Rock uit de boxen dreunt. Luister naar de voice-over die de ambities op YouTube vertolkt: ‘Wij weten dat mensen een hoop herrie over ons hebben gemaakt. Hoe we praten, hoe we lopen, hoe we ons kleden, hoe we splashen. Wij willen gewoon méér herrie maken, wij willen onze eigen golven creëren.’

WREVEL UIT VERLEDEN

Het succes legde meteen enige verborgen gebleven wrevel uit het verleden bloot. ,,We call it a new wave. Wij zijn een andere generatie dan we in Nederland gewend waren. De jongens voelen zich vrij. Het straalt energie uit. Laten we op de wave stromen”, zei Memphis Depay in een toelichting op de new looks.

Veel verder ging Ryan Babel, die in december 33 jaar wordt en de oudste van het stel is. In zijn zestig interlands, vanaf 2005, heeft hij meegemaakt hoe dominant de invloed was van Arjen Robben, Robin van Persie, Wesley Sneijder en Rafael van der Vaart, door veel media vaak gretig aanbeden als De Grote Vier.

‘Sparringpartner’, voelde Babel zich meestal tijdens het bondscoachschap van Bert van Marwijk –  zoals wel meer reservespelers. ,,Je had niet het gevoel dat je een kans kreeg als je je best deed. Van Marwijk had altijd dezelfde wissels”, vertelde Babel maandagavond in de Mixed Zone van Tallinn nadat hij twee doelpunten had bijgedragen aan de zege op Estland.

Niet eerder sprak een Nederlandse international zo openhartig over de gevoelens binnen Oranje in de tijd dat De Grote Vier de dienst uitmaakten. Babel:  ,,Je had in die tijd de battle van die Vier. Zij wilden in mijn beleving allemaal de nummer één zijn. Misschien was dat net het kleine stukje verschil, die vijf procent om in 2010 wél wereldkampioen te worden.”

ROBBEN VOORBEELD

Eén voorbeeld droeg Babel aan om zijn stelling te onderbouwen; een kansrijke situatie in de WK-finale, ver voordat de teen van doelman Casillas een treffer van Arjen Robben verhinderde: ,,Arjen Robben ging alleen op Casillas af. Toen werd-ie bijna onderuit gehaald. Normaal zou hij gewoon zijn gaan liggen. Dan hadden we de rest van de wedstrijd tegen tien man gespeeld. Maar Arjen wilde per se scoren. Misschien dat hij op dat moment niet aan het teambelang heeft gedacht.”

Terug bij Oranje 2019 stelt Ryan Babel: ,,Nu staat er meer een team. Ik heb nu niet het gevoel dat we ego’s hebben. We gunnen elkaar allemaal een doelpunt, de actie of de pass, Het is meer een geheel, en er is er niet één die met kop en schouders boven de groep uitsteekt.”

DEBUTANT ALS 18-JARIGE

Ryan Babel was pas 18 jaar toen Marco van Basten hem in 2005 liet debuteren in Oranje, als nieuwe, veelbelovende exponent uit de Ajax-jeugd, die op zijn zeventiende – onder Ronald Koeman – in het eerste elftal was verschenen.  Liefst 18 miljoen euro, in die tijd een kapitaal bedrag op de voetbalmarkt, betaalde Liverpool twee jaar later voor hem. Tot begin 2011 speelde Babel in de Premier League, maar een vaste eerste keus voor Oranje werd hij niet, ook niet in het ene seizoen (2012-2013) dat hij tussendoor terug was bij Ajax. Bijna zes jaar werd Babel zelfs overgeslagen door de bondscoaches. Pas in oktober 2017 haalde Dick Advocaat hem terug.

Ook Ronald Koeman twijfelt niet aan hem. Babel onderstreepte dat vrijdag in Hamburg. Met zijn loopwerk, zijn balvastheid en een gave voorzet op Frenkie de Jong  (1-1)  speelde hij een belangrijke rol in de aanvalsacties waarmee Oranje de Duitsers overrompelde. Tegen Letland boekte de aanvaller, die dit seizoen voor Galatasaray speelt, nog meer persoonlijk succes.  Babel scoorde zowel de 0-1 als de 0-2.

SLIPSTREAM

De twee zeges hebben Euro 2020 aanzienlijk dichterbij gebracht. Ten opzichte van Duitsland heeft Nederland zelfs het voordeel dat de onderlinge resultaten beter uitvallen waarmee ook groepswinst in het verschiet is komen te liggen. ,,Ik zie alleen maar verdere ontwikkeling, verdere groei. Hoe ze elkaar coachen, ook in de wijze waarop ze het initiatief nemen en de automatismen te veranderen als dat nodig is”, constateerde Ronald Koeman.

Met de herrijzenis lijkt Oranje in de slipstream van Ajax mee te rijzen. Of is het andersom? Onmiskenbaar blijven de roots van de Amsterdamse club invloed uitoefenen. Van de 17 spelers die tegen Duitsland en Estland werden ingezet, speelden (ooit) of spelen er acht bij Ajax. Ook Donyell Malen bracht een groot deel van zijn jeugdopleiding door in Amsterdam, liefst zeven jaar voordat hij door Arsenal werd weggeplukt. Als een van de meest spraakmakende PSV-aanvallers dit seizoen debuteerde Donyell Malen (20) vrijdag in Oranje.

Malen verving in de selectie zijn geblesseerde clubgenoot Steven Bergwijn, ook al een oud-jeugdspeler van Ajax voordat hij als 13-jarige voor PSV koos. Donyell Malen beleefde een succesvol debuut. Hij schoot Oranje naar een voorsprong (2-3) nadat Duitsland dankzij een cadeau gekregen strafschop nog langszij had mogen komen.

Met Malen heeft Koeman de beschikking gekregen over extra aanvalskracht; naast Depay, naast Bergwijn, naast Babel, naast Justin Kluivert. Als dat de hiërarchie maar niet verstoort. Anders gaat straks ook de huidige lichting gebukt onder de ego’s binnen Oranje.  

TWITTER: @hmees

Share.

About Author

Henk Mees (1948) was 25 jaar actief in de sportverslaggeving voor het Brabants Dagblad met als standplaats 's-Hertogenbosch. In die periode was hij twintig jaar lang vaste verslaggever van Oranje voor regionale krantencombinaties en deed hij ook verslag van Europa Cup-wedstrijden van Ajax, Feyenoord, PSV en AZ. Ook was Henk Mees actief op de EK's en WK-toernooien in de periode 1984-2000. Daarnaast versloeg hij twee keer de Tour de France (1980 en 1981), andere grote wielerwedstrijden en de Olympische Spelen van 2000 in Sydney, waarna hij verder ging in andere functies bij het Brabants Dagblad. Henk Mees schreef of werkte mee aan diverse voetbalboeken, onder meer over de geschiedenis van het Nederlands elftal en diverse Nederlandse clubs.

Leave A Reply