donderdag, september 29

Depay kan zich spiegelen aan Van Basten

Pinterest LinkedIn Tumblr +

Hoe moet het verder met Memphis Depay nu hij bij FC Barcelona nauwelijks nog aan bod komt, zelfs al draagt hij rugnummer 14?  Zeven weken voor de eerste WK-wedstijd, tegen Senegal, roept ook het invallersbaantje van Frenkie de Jong  twijfel op. Zullen ze straks in Qatar wel voldoende wedstrijdritme en competitiestrijd in de benen hebben?

Louis van Gaal zal zich vermoedelijk geen zorgen maken. Eerder al liet hij weten dat een reserveplaats in het clubvoetbal voor hem niet langer een argument is om spelers buiten de selectie van Oranje te houden. De wetten in het moderne topvoetbal brengen ook een bondscoach op ruimere gedachten.

Depay en De Jong zijn niet de enige Nederlandse internationals die bij hun club niét zomaar meteen bij de eerste elf horen. Matthijs de Ligt krijgt pas gaandeweg voet aan de grond bij Bayern München, Vincent Janssen maakt stapjes bij Antwerp, Ryan Gravenberch onderstreepte zijn vooruitgang in de hiërarchie van Bayern München met een doelpunt.

VOORDEEL

Marco van Basten wijst op de andere kant van de medaille. ,,Je kunt het ook zien als een voordeel. Wie niet of minder speelt, loopt minder kans geblesseerd te raken en zal op een WK nog gretiger zijn. Deze jongens zijn nu in hun hoofd nóg méér bezig met hun voorbereiding op het WK. Ik had zelf ook amper gespeeld bij Milan toen we in 1988 aan het EK in Duitsland begonnen”, schetst Van Basten zijn positie destijds.

Na een half jaar afwezigheid, vanwege zijn toen al zeurende enkelletsel, speelde Van Basten pas twee maanden voor de EK-start de eerste van nog zes wedstrijden bij Milan. Voor het EK achtte Rinus Michels hem aanvankelijk niet fit genoeg. John Bosman en Wim Kieft genoten zijn voorkeur voor de spitsposities. Toen Van Basten in een oefeninterland tegen Roemenië als linksbuiten werd opgesteld, overwoog hij zich terug te trekken. ,,Ga praten met Michels”, adviseerde Johan Cruijff hem.

Een gesprek was al niet meer nodig om Van Basten over te halen. Cruijff had hem al overtuigd. ,,Een EK is voor een voetballer te mooi om zomaar te laten schieten”, zei San Marco destijds. De eerste EK-wedstrijd, tegen Rusland met Bosman in de spits, ging verloren voor Oranje. Enkele dagen later resulteerden de gretigheid en eerzucht van Van Basten in drie treffers tegen Engeland en was ook voor hem het EK begonnen –  op gang gekomen naar roem en de titel.

WAARDEVOL

Memphis Depay zal zich spiegelen aan Van Basten. Hij weet hoe waardevol Louis van Gaal hem beschouwt voor Oranje. In meer dan 50 procent van alle Nederlandse goals in de voorbije seizoenen had Depay een aandeel, als schutter of als assist-leverancier. Op de topscorerslijst deelt hij de tweede plaats met Klaas-Jan Huntelaar, met 42 goals (in 80 interlands); nog maar acht doelpunten  verwijderd van de 50 van Robin van Persie.

Memphis Depay is pás 28. Hij heeft langdurige afwezigheid vanwege gescheurde kruisbanden doorstaan. Na PSV, Manchester United, Olympique Lyon en Barcelona moet hij nu uitkijken naar een volgende halte. Onderhandelingen met Juventus liepen op niets uit, Galatasaray werd genoemd als nieuwe club. ‘I have decided to stay  at  Barça! Fully committed to contribute to the club’s sporting success’, liet Depay vorige week via Twitter weten nadat de transfer-window op slot was gegaan.

Zo’n vastberaden voornemen wijst er niet op dat Depay nu nog aandringt op een transfer, bijvoorbeeld door met FC Barcelona contractontbinding overeen te komen en vervolgens als werkloos speler met een nieuwe club in zee te gaan. Anders dan Depay wordt Frenkie de Jong bij Barcelona nog wel ingezet door coach Xavi Hernández, zij het slechts als wisselspeler. Sergio Busquets en de talenten Gavi en Pedri krijgen de voorkeur in de middenlinie. Afgelopen weekeinde werden ze met lof overladen door Xavi. Het is een teken aan de wand voor Frenkie de Jong, die in 2019 naar Barcelona werd gehaald voor 86 miljoen inclusief bonussen. Ook over zijn aanvallers Lewandowski,  Dembélé en de nieuwe Braziliaan Raphinha is Xavi zo te spreken dat Depay voorlopig in de wachtkamer zit.

SELECTIE MET 32 SPELERS

Depay en De Jong zijn deze maand wel eerste keus als Oranje in twee wedstrijden voor de Nations League tegen Polen en België het laatste voorbereidingsblok voor het WK afwerkt. Van Gaal nam 32 spelers op in zijn voorlopige selectie. Daarin ontbreken de geblesseerden Wijnaldum, Danjuma Groeneveld, Luuk de Jong, Noa Lang en Wijndal. Vergeleken met de vorige interland-serie  zijn de PSV’ers Til en Teze plus Jerdy Schouten van Bologna niet geselecteerd. Hun WK-kansen lijken daarmee vervlogen.

De groep van 32 telt negen spelers die deze zomer een nieuwe werkgever hebben gekregen. Daartoe behoort ook Brian Brobbey, die een jaar geleden van Ajax naar RB Leipzig verhuisde en in de winter terugkeerde als huurspeler. Om hem langer te binden, moest Ajax 16 miljoen betalen. In zijn derde seizoen in Ajax-1 heeft Brobbey (20) nog altijd niet meer dan 12 wedstrijden in de Eredivisie gespeeld. Nog geen enkele keer heeft hij de volle 90 minuten meegedaan. Afgelopen zaterdag werd Brobbey na drie kwartier tegen Cambuur Leeuwarden vervangen. De klus was geklaard en eindigde bij 4-0.

Als spits heeft Brobbey nu voor het eerst de zegen gekregen van Van Gaal. De volgende schifting moet duidelijk wat dit betekent voor de positie van Stefan Janssen als international en WK-kandidaat.

Share.

About Author

Henk Mees (1948) was 25 jaar actief in de sportverslaggeving voor het Brabants Dagblad met als standplaats 's-Hertogenbosch. In die periode was hij twintig jaar lang vaste verslaggever van Oranje voor regionale krantencombinaties en deed hij ook verslag van Europa Cup-wedstrijden van Ajax, Feyenoord, PSV en AZ. Ook was Henk Mees actief op de EK's en WK-toernooien in de periode 1984-2000. Daarnaast versloeg hij twee keer de Tour de France (1980 en 1981), andere grote wielerwedstrijden en de Olympische Spelen van 2000 in Sydney, waarna hij verder ging in andere functies bij het Brabants Dagblad. Henk Mees schreef of werkte mee aan diverse voetbalboeken, onder meer over de geschiedenis van het Nederlands elftal en diverse Nederlandse clubs.

Leave A Reply