donderdag, september 29

De zwanenzang van Lokeren Temse

Pinterest LinkedIn Tumblr +

De zwanenzang van Lokeren in het seizoen 19/20 was voorspelbaar. Toen ex-makelaar Louis De Vries Lokeren overnam van Roger “Mister Lokeren“ Lambrechts, waren er, zoals vaak bij een overname, veel mooie vooruitzichten. Of waren het luchtkastelen?

De trainersstaf was tiptop, althans volgens De Vries want hij had, naar eigen zeggen, op de bank, met De Boeck, Staelens en Veyt, drie ex-spelers die samen bijna 120 interlands telden. Die zouden succes zaaien volgens hem. Er kwamen vanuit alle windhoeken witte parels en sterkhouders toe. Maar er was helemaal geen zekerheid dat die een meerwaarde zouden brengen. Maar dat wist De Vries toen nog niet. En ze gingen jongeren gebruiken, maar dat gebeurde niet. En de oudjes die er waren (o.a. Marecek, Van Damme, De Witte, Nganga, Habibou), konden het tij niet keren. Ze gebruikten dat seizoen 35 (!!) spelers en lieten tijdens het seizoen nog 9 (!!) spelers vertrekken om aan centen te geraken. Maar einde seizoen 2019/2020 betekende ook het einde van Lokeren, want … (een voorspelbaar) faillissement!

Op Daknam zochten ze onmiddellijk bondgenoten om verder te kunnen gaan. Eerst was er contact met Vigor Hamme, waar het ook niet goed meer ging. Maar dat ging niet door. Hamme, een ex-tweedeklasser, zit nu ook al in 3de amateur te sukkelen. De volgende kandidaat was Temse. En die trapten er in, toch als je de situatie vanuit Temse-standpunt op dit moment bekijkt.

Lokeren Temse was geboren, ze moesten wel starten in 2de amateur, de reeks van Temse. Er kwam een mix van beide teams in het bestuur en in het beleid. De eerste ploeg zou spelen op Daknam en de jeugd op Temse. Van Lokeren wilden twee spelers blijven. Van Moerzeke, een jongere die al van het eerste team geproefd had, en Overmeire, de echte clubspeler, die er zijn carrière misschien ging afsluiten. Maar Overmeire heeft er geen enkele competitiematch meer gespeeld.

Van Temse bleven er twaalf spelers. Verder haalden ze ook dertien (!!) nieuwe spelers. Maar corona zorgde ervoor dat er geen volwaardige competitie gespeeld werd.

Dan begon het nieuwe seizoen 21/22. Er kwam een nieuwe trainer want Vanderstraeten mocht niet blijven na slechts vier gespeelde matchen (?!?!) in het voorgaande seizoen. Ze haalden Chris Janssens, een ex-international, tiens, hadden ze die al niet, ex-internationals ? En ondanks er amper vier matchen gespeeld werden, moesten er zestien (!!) spelers weg. Daar waren zeven (!!) van die twaalf Temse-spelers bij.

Tijdens dat nieuwe seizoen vertrokken er nog twee en na dat seizoen nog één. Van de twee overgebleven jeugdige Temse-spelers kreeg er één dit seizoen één invalbeurt en hij is nu ook vertrokken. Van Temse blijft dus niet veel meer over.

Ze haalden ook achttien (!!) nieuwe spelers voor en tijdens het seizoen. Met heel wat profspelers in de rangen en het wellicht grootste budget van de reeks waren ze de grote favoriet. Maar het liep moeizaam en trainer Janssens moest weg. Spaenhoven werd weggelokt bij 1ste amateurclub Tienen en werd de vervanger van Janssens in Lokeren. Maar dan was er iets met diens diploma en Spaenhoven moest weer weg. Dirinck pakte kort over en even later werd JP Vandevelde de trainer. Hij moest de eindronde winnen, maar een echte amateurclub, Sparta Petegem, werd kampioen. Lokeren Temse werd zelfs maar vierde, want nog twee andere amateurclubs, Ninove en Olsa Brakel, gingen hen vooraf. In de eindronde verloren ze van de club van Luc Nilis, Belisia Bilzen. Dus het wordt volgend seizoen weer een jaartje tweede amateurvoetbal.

Voor het komende seizoen zijn er, voorlopig, weeral vijftien (!!) spelers vertrokken. Maar er zijn, voorlopig, ook al elf (!!) vervangers aangetrokken.

Ik zeg vaak dat het nutteloos is dat je over een groot budget beschikt als je het verkeerd gebruikt. Het is toch op z’n minst raar dat je na vier matchen en één volledig (30+1 matchen) seizoen 42 (!!) inkomende transfers doet en er 32 (!!) laat vertrekken! En er waren in die periode dus vijf trainers aan de slag.

Hopelijk heb ik alles goed geteld en … de transferperiode is nog aan de gang! Zitten er misschien bonussen achter al die transfers, want je hoort van alles? Een goed sportief beleid is de belangrijkste zaak in een club, daar blijf ik bij. En dat staat bij Lokeren Temse nog niet op punt blijkbaar … Komend seizoen kun (moet !) je (ondanks al dat nutteloos weggegooid geld) met het grootste budget toch nog stijgen.

Maar wat als ze dan stijgen en de lonen nog eens omhoog moeten? Gaat de geschiedenis zich dan niet herhalen? Beerschot en RWDM kwamen van in de lagere reeksen ook onverbiddelijk naar 1B. Maar dan kwamen ze bij ploegen met een even groot budget en speelde de echte voetbalkennis een grotere rol. Ze hebben beide al steun moeten zoeken bij buitenlandse investeerders! Toch maar even bezinnen Lokeren Temse …

En wat in Temse, ze hadden beter zelf voortgedaan, zelfs al moesten ze wat lager gaan voetballen. Even was er de kroniek van een club die niet meer bestaat. Maar daar hebben ze wat aan gedaan want sinds vorig seizoen is er een nieuwe club in Temse, weliswaar in 4de provinciale, Maar de plaatselijke voetballiefhebbers kunnen toch opnieuw een pintje gaan drinken kortbij. En als ze daar de kop zouden spelen zal er ook wel wat volk komen kijken. Want daar wordt voetbal dan terug een spel en geen geldkwestie !

 

 

Share.

About Author

Eddy Vercammen heeft een ruime ervaring in het voetbal. Eddy was in het verleden werkzaam bij topclubs als Feyenoord en Racing Genk en mocht ook de Nederlandse voetbalbond tot zijn werkgevers rekenen. Zijn specialiteit ligt in het Belgische en Nederlandse voetbal, dat hij nog altijd tot diep in de kelderklassen volgt!

Leave A Reply