zondag, mei 16

De ‘Wenger van Feyenoord’ voelt de druk

Pinterest LinkedIn Tumblr +

Bijna een jaar geleden, in februari vorig jaar, moest Arsène Wenger zijn vertrek bij Arsenal nog aankondigen toen zijn bijna ‘eeuwige’ dienstverband bij Feyenoord al associaties opriep met Giovanni van Bronckhorst. ,,Wij willen een club zijn zoals bijvoorbeeld Arsenal met Arsène Wenger. Dat beleid is een mooi voorbeeld. Feyenoord wil een club zijn die langer met een trainer werkt omdat wij niet geloven dat een trainerswissel iets oplevert”, zei Feyenoord-directeur Jan de Jong destijds in het Algemeen Dagblad.

De opvatting van Jan de Jong kwam naar buiten nadat hij pas honderd dagen aan het stuur stond bij de Rotterdamse club. Drie maanden later werd Wenger onder een erehaag van spelers stijlvol uitgeluid bij Arsenal, na 22 jaar. Bij Feyenoord komt zijn naam sindsdien nog regelmatig naar boven, steeds als het gaat om de toekomst van Giovanni van Bronckhorst.

Giovanni van Bronckhorst (43), liefkozend Gio genoemd, is inmiddels aan zijn vierde seizoen bezig als hoofdcoach van Feyenoord. Opnieuw is nu de vraag aan de orde, bij zowel supporters als media, of de Rotterdamse club ook na dit seizoen verder moet met hem. De discussie komt vooral voort uit  ongenoegen bij de meest fanatieke aanhang in Nederland.

Feyenoord ziet PSV en Ajax steeds verder van zich weglopen, sportief én financieel. In de Rotterdamse Kuip ontbreken volgens de clubleiding voldoende mogelijkheden om de concurrentie commercieel bij te blijven benen. Een nieuw stadion, enkele honderden meters verderop aan de oever van de Maas, gepland voor 2023, moet nieuwe inkomsten genereren. Maar ook exploderende verdiensten in de Champions League en riante transferopbrengsten verbreden de kloof binnen de traditionele top-3 van het Nederlandse voetbal.

LANDSKAMPIOEN IN 2017

Giovanni van Bronckhorst komt de eer toe dat hij Feyenoord in 2017 na achttien jaar weer eens naar de landstitel kon leiden. Van groot belang daarbij was de inspiratie van de teruggekeerde Dirk Kuijt. Zonder hem ging het prompt minder, maar nog altijd is Van Bronckhorst met het landskampioenschap van 2017, twee triomfen in het nationale bekertoernooi en twee Super Cupzeges in drie seizoenen ronduit succesvol geweest bij Feyenoord.

Voor menig fan én beleidsbepaler is het niet genoeg. Vandaar dat de discussie over de toekomst van Giovanni van Bronckhorst weer woedt nu het laatste half jaar van de lopende contracttermijn is ingegaan. Met name vanuit de investeerdersgroep Vrienden van Feyenoord wordt de druk opgevoerd. Binnen de Raad van Commissarissen vertolkt deze groepering een minderheidstandpunt, maar hun stem heeft aan gewicht gewonnen bij de nieuwe voorzitter van dit college.

UIT DE BOEZEM

In het nogal chauvinistische Rotterdam ligt de discussie extra gevoelig omdat Giovanni van Bronckhorst uit de boezem van Feyenoord voortkomt. Hij groeide er vanaf zijn zevende op als jeugdspeler en won er als speler de KNVB-beker voordat hij in 1998  bij Glasgow Rangers aan een succesvolle buitenlandse carrière begon. Overal waar hij speelde, meestal als linksback, vergaarde Van Bronckhorst landstitels en bekers – bij Rangers, bij Arsenal (onder Wenger!) en bij Barcelona waar hij onder Frank Rijkaard ook in de Champions League triomfeerde.

Als speler van Feyenoord droeg Van Bronckhorst, 106-voudig international, bovendien zijn steentje bij aan de finaleplaats van het Nederlands Elftal op het WK van 2010 in Zuid-Afrika. Met die status geniet hij veel krediet, maar ook Van Bronckhorst ondervindt nu hoezeer zijn positie onder druk staat door de waan van de dag. Hem wordt verweten onvoldoende leiderschap uit te stralen, dat de uitslagen tegenvallen, dat de nieuwe spelers in gebreke blijven, kortom dat er te weinig spelers beter zijn geworden in het tijdperk Van Bronckhorst. De kritiek zwol in december nog eens aan door puntenverlies (4) in de laatste twee competitiewedstrijd en kon slechts tijdelijk worden gesust met een zege op FC Utrecht in het KNVB-bekertoernooi.

‘HET WENT NOOIT’

De clubleiding houdt hem nog altijd de hand boven het hoofd en Van Bronckhorst zelf blijft de druk trotseren. Ongevoelig blijft hij er niet onder. Op de vraag wat het met hem doet, zo’n veelbesproken trainer te zijn, antwoordde Van Bronckhorst in het AD: ,,Laat ik het zo zeggen: ik kan er niet aan wennen. Ik kan er best mee omgaan, het is eerder lastig voor mijn omgeving. Deze keer is het wel heel veel, vind ik. Het is niet zo dat ik me onaantastbaar voel. Ik begrijp de discussie echt wel, daar heb ik begrip voor. Maar haar het went nooit als mensen over je praten. Mensen die dit niet gewend zijn, voelen niet wat ik voel. Als half Nederland een mening over je heeft, weet je pas hoe dat voelt.”

In hetzelfde interview laat Van Bronckhorst doorschemeren dat hij al nadenkt over een trainersbaan buiten Feyenoord. ,,Die ambitie heb ik wel. Er werd al gesproken over een rol als die van Arsène Wenger. Dat ik hier, net als bij Arsenal, heel lang zou kunnen blijven. Maar in het voetbal kan het snel gaan. Dat is voor mij ook zo. Ik wil als trainer ooit in het buitenland werken.”

BESCHADIGDE VOORDEUR

Het initiatief daartoe heeft hij nog niet genomen, voor zover bekend. Het is nu wel te laat om nog onbeschadigd het vertrek aan te kondigen, oordeelde voetbaljournalist Henk Hoijtink in zijn column in Trouw. ‘Ik sprak hier tegen het einde van vorig jaar de vurige hoop uit dat Feyenoord-trainer Giovanni van Bronckhorst zijn afscheid zelf zou kunnen en mogen regisseren. Dat hij zo verstandig zou zijn om na dit seizoen bij de chronisch beperkte club te stoppen, en dat hij die beslissing tijdig en als duidelijk de zijne naar buiten zou kunnen brengen. Helaas, het is te laat: dat kan niet meer. (…) Ja, iedereen zegt dat hij door de voordeur moet kunnen vertrekken, ook zij die suggereren dat hij niet zo’n goede trainer is, tactisch ook niet zo goed, omdat Feyenoord niet zo goed voetbalt. Door de voordeur, ook zo’n sjabloon. De voordeur is al afgebladderd, hangt scheef in zijn sponning – en er zal nog meer aan gewrikt en beschadigd worden.’

Ondertussen gonzen in Rotterdam al de scenario’s rond voor zijn opvolging. Daarin komt nadrukkelijk Dick Advocaat voor, die vorige week bij FC Utrecht zijn vertrek aankondigde, vermoedelijk ingegeven doordat steeds duidelijker wordt dat John van den Brom hem straks gaat opvolgen. Advocaat, in augustus 72 jaar, wordt genoemd als de nieuwe hoofdcoach onder wie Dirk Kuijt en/of Robin van Persie een nieuwe stap zouden kunnen maken op weg naar het hoofdtrainerschap.

Zo lokt elke discussie weer nieuwe gesprekstof uit. Maar daarover repte Feyenoord-directeur Jan de Jong niet op de nieuwjaarsbijeenkomst van de club op dinsdag 15 januari. ,,Ergens in februari gaan we met Gio praten over de toekomst. Maar we hebben wel nieuws, want Feyenoord gaat met directe ingang een samenwerkingsverband aan met FC Dordrecht”, aldus De Jong.

FC Dodrecht? Een naburig clubje, dat als hekkensluiter in de Eerste Divisie nog nauwelijks duizend toeschouwers trekt en zelden talenten voortbrengt. De receptiegasten keken elkaar vragend aan. Het werd plotseling erg stil in de Kuip.

TWITTER: @hmees

Giovanni van Bronckhorst verlaat het veld na een nederlaag in de laatste eredivisie-thuiswedstrijd van 2018. © Yannick Verhoeven / Orange Pictures / Photo News

Share.

About Author

Henk Mees (1948) was 25 jaar actief in de sportverslaggeving voor het Brabants Dagblad met als standplaats 's-Hertogenbosch. In die periode was hij twintig jaar lang vaste verslaggever van Oranje voor regionale krantencombinaties en deed hij ook verslag van Europa Cup-wedstrijden van Ajax, Feyenoord, PSV en AZ. Ook was Henk Mees actief op de EK's en WK-toernooien in de periode 1984-2000. Daarnaast versloeg hij twee keer de Tour de France (1980 en 1981), andere grote wielerwedstrijden en de Olympische Spelen van 2000 in Sydney, waarna hij verder ging in andere functies bij het Brabants Dagblad. Henk Mees schreef of werkte mee aan diverse voetbalboeken, onder meer over de geschiedenis van het Nederlands elftal en diverse Nederlandse clubs.

Leave A Reply