De uitgestoken hand van Van Gaal

Pinterest LinkedIn Tumblr +
Deel dit artikel:

De pensionado’s in het Nederlandse voetbal kunnen het niet laten. Dick Advocaat, deze maand 73,  is vrolijk aan een nieuw seizoen bij Feyenoord begonnen. Guus Hiddink, bijna 74, heeft een nieuw baantje gevonden als bondscoach van Curaçao, een Nederlands eiland met een kleine 160.000 inwoners in de zuidelijke Caraïbische Zee. En nu wil warempel ook Louis van Gaal (69) terug naar het voetbalveld.

,,Als ze me benaderen, ga ik er serieus over nadenken’’, antwoordde Louis van Gaal zondag op een vraag van de NOS. Hij kwam niet in beeld, een bandopname ontbrak van zijn interesse in de opvolging van de naar Barcelona vertrokken Ronald Koeman als bondscoach. De mededeling alleen al was voldoende om een nationale discussie op gang te brengen. Een eerste opiniepeiling onder radioluisteraars verdeelde de kampen waarna een krappe meerderheid van 52 procent zich voor zijn terugkeer uitsprak.

In de NOS-voetbaltalkshow Studio Voetbal opende oud-international Rafael van der Vaart het debat met een gepeperd standpunt. ,,Ik vind Van Gaal veel te dominant. Met Ronald Koeman was de juiste mix gevonden tussen coach, staf en spelers”, stelde Van der Vaart.

Hij werd aan dezelfde tafel bijgevallen door een andere oud-international, Theo Janssen. ,,Waarom Dwight Lodeweges niet? In de huidige situatie is dat misschien wel de juiste man op de juiste plaats. Een soort Hansi Flick van Bayern München”, zei Janssen over de voormalige eerste assistent van Koeman, die voorlopig de scepter zwaait bij Oranje.

STANDPUNT SPELERS

Op de eerste dag dat ze samen waren voor een nieuwe cyclus in de Nations League bespraken ook spelers en technische staf van Oranje de nieuwe invulling ná Koeman. In wat ze daarover naar buiten brachten, ontbrak een warme steunbetuiging aan de interesse van Louis van Gaal. ,,Wij als spelers willen op dezelfde voet verder. We zijn zeer tevreden met Dwight en de rest van de staf. Wij gaan als spelers en staf open met elkaar om, wij zijn naar elkaar toegegroeid, we hebben samen iets opgebouwd. Wij vonden het belangrijk om de directie van de KNVB te laten weten hoe wij daarover denken”, zei aanvoerder Virgil van Dijk.

Dwight Lodeweges, een nuchtere 62-jarige oosterling, ging zelfs nog verder. Zonder enige remming schetste hij maandag een beeld van de wijze waarop Koeman vanaf begin 2018 met zijn staf heeft samengewerkt; een model dat nogal afwijkt van de werkwijze zoals we die kennen van Van Gaal, die als coach de spelers overal op de huid wilde zitten en op het trainingsveld in woord en gebaar strak de regie voerde.

MANAGER

Lodeweges: ,,Ronald opereerde als een manager. Hij liet al het grondwerk aan ons assistenten over. De tegenstanders bekijken, de trainingen voorbereiden en leiden, een plan voor speelwijze maken. Hij was zelf vooral bezig met het managen van het team. Geweldig zoals hij zijn staf volledig vertrouwde. Tot twee weken voor een volgende interlandperiode durfde hij ons los te laten. Dan kwam hij langs en zei: ‘Wat hebben jullie bedacht aan trainingsvormen, aan de manier waarop we onze tegenstanders moeten aanpakken. Zo maakte Ronald van elke interlandperiode een project.”

Veelzeggend  was misschien wel wat Lodeweges daar een tikkeltje cynisch aan toevoegde: ,,Maar als de KNVB nu iemand wil halen die 28 assistenten meeneemt, is dat prima.” Het was een hint, rechtstreeks verwijzend naar Louis van Gaal, die dweept met hem vertrouwde specialisten als de keeperstrainer en de video-analist.

VAN DIJK EN DEPAY

In  hun eerste afstandelijke reacties op de avances van Van Gaal hielden de spelers persoonlijke ervaringen nog onbesproken, naar buiten toe althans. Niet vergeten mag worden dat Van Gaal in de periode dat hij voor Oranje de weg plaveide naar de derde plaats op het WK van 2014, stelselmatig de roep om Virgil van Dijk negeerde. Hij vond Van Dijk, destijds spelend voor Celtic, te log, niet wendbaar genoeg bij verdedigende acties. Op het WK inspireerde Van Gaal Memphis Depay zodanig dat een jaar later een transfer naar Manchester United, naar Van Gaal volgde. Maar in Engeland draaide hun samenwerking op een mislukking uit.

De eerste vraag die zich nu aandient is of én hoe de KNVB ingaat op de uitgestoken hand van Louis van Gaal. Daarbij zal ook bekeken moeten worden welke andere gegadigden beschikbaar zijn. De spelers dringen bij de directie aan op snel uitsluitsel. Aan welk tijdpad ze daarbij denken is niet duidelijk. Tot en met Euro 2021, of moet het WK van eind 2022 het doel van de nieuwe bondscoach worden? 

KREDIET

In de publieke opinie mist Dwight Lodeweges het krediet dat een bondscoach nodigt heeft, zodra de resultaten, al dan niet incidenteel, tegenvallen. In zijn lange carrière als speler, als verdediger, was hij nooit actief voor een topclub. Go Ahead Eagles, de club in Deventer, de stad waar hij opgroeide, bleef hij lang trouw, onderbroken door wat jaartjes in Canada (zijn geboorteland) en de Verenigde Staten. PSV was de enige ‘grote’ club die Lodeweges coachte; vier maanden in 2009, als kortstondig opvolger van Huub Stevens, in een seizoen dat voor de Eindhovense club op de vierde plaats eindigde.

In de schaduw van Ronald Koeman heeft Lodeweges zich gemanifesteerd als een kundige trainer; in de beoordeling en benadering van spelers, in de voorbereiding van trainingen, op het veld en tussen de spelers. Tegenover de buitenwacht hoefde hij zich nooit te verantwoorden. Zijn eerste presentatie, maandag in Zeist, ging hem goed af, maar de rol die Lodeweges vanaf begin 2018 vervulde ziet er heel anders uit dan wat van een hoofdcoach van Oranje wordt verwacht. Niemand die dat beter beseft dan Dwight Lodeweges himself.

Interessant wordt daarom nu de vraag met welk type boegbeeld Oranje volgens Dwight Lodeweges het best verder kan opereren; zonder de harmonie aan te tasten, zonder de band tussen staf en spelers te verstoren. Het wordt een delicate keuze. Iets voor een flexibele persoonlijkheid als Ruud Gullit?

TWITTER; @hmees 

Share.

About Author

Leave A Reply