maandag, mei 20

De Paleizen van Koning Voetbal – NSK Olimpiejsky (6)

Pinterest LinkedIn Tumblr +

In dit boek neemt de woordvoerder van de Rode Duivels en voormalig verslaggever Stefan Van Loock u mee op zijn reizen naar 66 mythische Europese voetbaltempels. Elke week leidt Stefan u rond door de catacomben en het verleden van een voetbalpaleis waar daags nadien een belangrijke wedstrijd gespeeld wordt.

Deel zes: het Olimpiejsky, waar Club Brugge donderdag te gast is in de kader van de Europa League.

NSK Olimpiejsky, Kiev (70050 plaatsen)

Het nationale stadion in Kiev, dat bij grote gelegenheden ook de thuisbasis is voor de Oekraïense topclub bij uitstek Dinamo Kiev, bekleedde zowel in de Oekraïense geschiedenis als in het sociale leven van de stad een centrale rol.

Levend schaakspel

De immense arena wordt in 1923 gebouwd op de ruïnes van de Cherepanov-heuvel waar de Tsaar tien jaar eerder de laatste grote Russische Expo liet organiseren. Door de uitbreiding van de stad komt het stadion met 50.000 plaatsen, dat in de volksmond aanvankelijk Kransy of Rode stadion werd genoemd, geleidelijk aan in de uitlopers van de belangrijkste winkelstraat te liggen en wordt het officieel ‘Centraal stadion van de Oekraïense republiek’ genoemd. Zoals tal van andere bezienswaardigheden neemt ook het stadion een prominente plaats in de stad in. Een belangrijk gebouw op een belangrijke plek, met veel pracht en praal. Zelfs de loketten zijn met veel zin voor goede smaak opgetrokken en lijken zo weggeplukt uit het paleis van de tsaar. De officiële opening op 12 augustus 1923 wordt opgeluisterd met een levend schaakspel. Zelfs de paarden en ridders zijn echt.

Vijf jaar werk

Het complex wordt stapsgewijs uitgebouwd tot thuisbasis voor het in 1927 opgerichte Dinamo Kiev en moet in 1936 gebruiksklaar zijn wanneer het eerste kampioenschap van de nieuwe Sovjet-Unie van start gaat. De werken nemen echter meer dan vijf jaar in beslag en uitgerekend wanneer op 22 juni 1941 de openingsmatch tussen Dinamo Kiev en CSKA Moskou moet plaatsvinden, valt Duitsland Kiev binnen. Het stadion wordt tijdens de twee jaar durende bezetting verwoest, maar na het vertrek van de Duitsers in 1943 in negen maanden tijd opnieuw gebruiksklaar gemaakt. Na de oorlog, in september 1945, kan de langverwachte inhuldiging dan eindelijk plaatsvinden en wordt het, nadat het van 1944 tot 1962 de naam van partijleider Nikita Khrushchev droeg, omgedoopt tot Central Stadion.

Valeriy Lobanovskiy

Dinamo Kiev groeit er in geen tijd uit tot de sterkste club van de nieuwe natie genaamd Sovjet-Unie. In 1961 is het de eerste club buiten Moskou die de titel wint, gevolgd door eindwinst in de Europabeker voor Bekerwinnaars in 1975. Een prestatie die het in 1986 nog eens overdoet telkens met de legendarische Valeriy Lobanovskiy als coach. Dinamo Kiev heeft het drukst bezette stadion in de Sovjet-competitie. Tussen 1966 en 1970 wordt het zelfs uitgebreid met een tweede ring, waardoor de capaciteit verdubbelt tot 104.000 zitplaatsen.

Metalen pantser

Door zijn ligging in het centrum van de stad krijgt het stadion in de jaren tachtig ook een centrale rol in de samenleving. Ook op dagen dat er niet gevoetbald wordt, is het publiek welkom in wat dan officieel het Republican stadium heet. Mannen om op de staantribunes de actualiteit te bespreken, vrouwen om met de kinderwagen op de atletiekbaan rond het veld een wandelingetje te maken. Zolang niemand het veld betreedt, is het stadion van en voor het Oekraïense volk. Wanneer Oekraïne in 1991 onafhankelijk wordt, krijgt het stadion een nationale status en wordt vijf jaar later omgedoopt tot National Sports Complex Olimpiejski of Olympic stadium. Hoewel er nooit Olympische Spelen hebben plaatsgevonden, maar dat is op wel meer plaatsen het geval. Na Lobanovskiy’s dood in 2002 wordt het nieuwe en kleinere stadion van Dinamo Kiev naar hem genoemd. De onderhoudskosten aan het grote stadion, dat na nieuwe moderniseringswerken nog ‘slechts’ 83.000 plaatsen telt, lopen eind jaren negentig zo hoog op dat het oefencomplex wordt omgebouwd tot een volwaardig stadion waar Dinamo Kiev nu zijn competitiewedstrijden afwerkt, zij het zelden voor meer dan 10.000 toeschouwers. Voor grotere wedstrijden wijkt Dinamo nog altijd uit naar het grote Olympisch stadion waarvan de nationale ploeg de enige vaste bespeler is.

 

De paleizen van Koning Voetbal | Stefan Van Loock

Share.

About Author

Comments are closed.