dinsdag, augustus 3

De mislukte flirt van PSV met Arjen Robben

Pinterest LinkedIn Tumblr +

Vroeger dan ooit is het dit seizoen in Europa menens voor PSV, dinsdag 23 juli al. Een koude start, hartje zomer. Het is niet eens een lichte warming up. Tegenstander in de kwalificatiefase voor de Champions League is FC Basel, nummer 29 op de Europese ranking, hoger gerangschikt zelfs dan PSV dat op 39 staat.

Twee weken voordat de Eredivisie van start gaat, is het de vraag of PSV al voldoende bewapend zal zijn voor de Europese campagne. Met enige verbeeldingskracht kan worden geopperd dat Arjen Robben hierin wel eens de meest gevoelige afwezige zou kunnen zijn.

Tot teleurstelling van PSV-coach Mark van Bommel kondigde Robben op 4 juli aan op zijn 35ste geen vervolg te geven aan zijn imposante voetbalcarrière. Robben was de grootste, in ieder geval de Oranje-speler met de grootste prijzencollectie in een lichting met Robin van Persie, Wesley Sneijder en Rafael van der Vaart. Bij zijn besluit liet hij zich leiden door zijn verstand, alle verleidingspogingen van Van Bommel ten spijt.

 Zowel de supporters van PSV als de coach hadden Robben graag teruggezien in Eindhoven, vijftien jaar nadat hij vandaar begon aan zijn Europese tournee langs Chelsea, Real Madrid en Bayern München. ‘Het contract ligt al klaar voor je, Arjen’, stond op 1 november 2016 al op een spandoek bij de Champions League-wedstrijd van PSV tegen Bayern München. Twee weken eerder bleef een vak met 4.000 aanhangers na de heenwedstrijd in München vol om speciaal Robben toe te juichen, ook al had PSV met 4-1 kansloos verloren in de Allianz Arena.  ‘Zelfs hun fans juichen jou toe, dat heb ik niet vaak gezien’, hield Bayern-keeper Manfred Neuer voor aan Robben toen ze gezamenlijk een afscheidsronde maakten.

GEHOOPT  

Ook al zijn we nu bijna drie jaar verder, en is Arjen Robben inmiddels 35 jaar en een paar blessures verder, hij was nog altijd van harte welkom geweest bij Mark van Bommel. ,,Ik had gehoopt dat hij zou komen. Bij de gesprekken die we daarover hebben gehad, heb ik ook besproken hoe ik het ervaren heb om terug te komen bij PSV”, zei de coach van PSV daar onlangs over.

In de mijmeringen van Van Bommel over de mislukte hereniging met Arjen Robben ontbrak de uitleg waarom hij behoefte had aan zo’n oude rot. Het antwoord laat zich raden. Van de ploeg die in het afgelopen seizoen langdurig de gele trui droeg in de Eredivisie, zijn Luuk de Jong en Daniel Schwaab vooralsnog de belangrijkste afvallers. Geen technisch gepolijste voetballers, ze gingen wel voorop in leiderschap – op het veld en in de kleedkamer.

MENTOR  

Als PSV een ontsnappingsroute zocht, vond Luuk de Jong altijd wel een opening. Met zijn kopballen, stuwkracht en inspiratie voorkwam hij menig puntverlies. Als mede-topscorer van de Eredivisie en als mentor van het team maakte De Jong veel indruk op FC Sevilla. Als bijna 29-jarige zal hij nu na twee mislukte buitenlandse avonturen (bij Borussia Mönchengladbach en Newcastle United)  in de Primera División hopen wel internationale kwaliteit te kunnen etaleren.

Minder ophef veroorzaakte het vertrek van de Duitser Daniel Schwaab, die drie jaar lang een stabiele kracht was in de defensie van de Nederlandse nummer twee. Hij werd zelden betrapt op een overtreding, nog zeldzamer waren de gele kaarten voor hem. Zo hield Schwaab (bijna 31 nu) de rijen gesloten. Zo’n zelfde rust droeg hij uit binnen de gemiddeld veel jongere spelersgroep.   

Het zijn precies díe eigenschappen van Luuk de Jong en Daniel Schwaab die bij Arjen Robben nooit een blessure veroorzaakten. Met hem had Van Bommel het wegvallen van twee steunpilaren kunnen compenseren. Naar het voorbeeld van de rol die Dirk Kuijt en Robin van Persie in hun nadagen bij Feyenoord vervulden, als een Dusan Tadic die Ajax vorig seizoen een lift gaf in zowel mentaal als voetbaltechnisch opzicht.

WIE STAAT EROP?

Vreest Van Bommel dat hij op dit vlak nu met lege handen zit?  Uit zijn flirt met Arjen Robben kan de indruk ontstaan dat de huidige lichting hem op dit aspect vooralsnog weinig vertrouwen biedt. Bij de teruggekeerde maar nog niet volledige fitte Ibrahim Afellay lijkt het ook op zijn 33ste ondanks ervaring bij Barcelona, Schalke, Olympiakos en Stoke City nog altijd niet in zijn aard te liggen. Moet dat leiderschap van Nick Viergever komen, of van Jeroen Zoet die als keeper zowel letterlijk als figuurlijk op afstand staat?  Wie staat er op?

Voor die uitdaging heeft Arjen Robben bedankt. Het besluit om zijn voetbalcarrière te beëindigen bij een topclub als Bayern München getuigt van realiteitsbesef. De ‘man van glas’, die fysiek toch al zo kwetsbaar is, moet hebben gevreesd dat er bij PSV voor hem meer te verliezen was dan te winnen.

ONZEKERHEID

Twijfel aan het nieuwe PSV probeert Mark van Bommel zoveel mogelijk te nemen. Het lijkt veel op bluf, een eigenschap die hij als speler altijd al met zich meedroeg. Zo camoufleert hij zijn onzekerheid over de spelersgroep waaruit ook nog eens zijn kwalitatief beste aanvallende verdediger, de Spanjaard Angelino (terug naar Manchester City), is weggevallen.

De ogenschijnlijk nog weinig vertrouwen wekkende invulling van de selectie moet aan Van Bommel knagen. Aan de ene kant blijft de dreiging sluimeren dat internationals als Steve Bergwijn, Hirving Lozano (Mexico) en Gastón Pereiro (Uruguay) nog worden weggekocht, daartegenover staat de komst van nieuwkomers die nog geen indruk maakten.

Vooralsnog heeft PSV de selectie, naast Afellay, alleen kunnen aanvullen met de Portugese vleugelaanvaller Bruma (meestal reserve bij Red Bull Leipzig), de teruggehaalde spits  Sam Lammers, die verhuurd was aan Heerenveen, en drie nog vrij jonge verdedigers. Derrick Luckassen (24) is terug na een jaar te zijn verhuurd aan Hertha BSC waar hij weinig speelde. Ook twee anderen waren bij hun club geen eerste keus: de Spanjaard Toni Lato (Valencia) en de Fransman Olivier Boscagli (OGC Nice). Of zij mét de voormalige Duitse jeugdinternational Timo Baumgartl (23) van het gedegradeerde VfB Stuttgart in staat zijn PSV op het gewenste niveau te houden, is nog maar de vraag.

JOHAN CRUIJFF SCHAAL

De eerste aanwijzingen zullen deze week al naar buiten komen. Eerst tegen FC Basel, vervolgens zaterdag tegen Ajax met als inzet de Nederlandse Super Cup, de Johan Cruijff Schaal. De competitie begint een week later. Dan zal PSV wel meer zicht hebben op de gevolgen van de internationale transferhandel.

Om zich in te dekken tegen een nog altijd mogelijk vertrek van Bergwijn (Ajax ? Sevilla? Bayern?) heeft PSV al aangeklopt bij Feyenoord. De Rotterdamse club weigert tot nu toe international Steven Berghuis te verkopen. Naarmate de tijd dringt en de eerste uitslagen PSV tot spoed aanmanen zal de belangstelling wel toenemen.

Naar buiten toe laat John de Jong, de technisch manager van PSV, zich nog altijd niet opjagen. ,,Mijn opdracht is om aan het einde van de transferperiode, eind augustus, een goede selectie te hebben”, stelde De Jong op het tv-kanaal van de club. Eind augustus? Dan pas? Zijn woorden zouden geruststellend moeten klinken, maar bij plotselinge tegenvallers kan de roep om directe actie snel krachtiger worden.

TWITTER: @hmees

Share.

About Author

Henk Mees (1948) was 25 jaar actief in de sportverslaggeving voor het Brabants Dagblad met als standplaats 's-Hertogenbosch. In die periode was hij twintig jaar lang vaste verslaggever van Oranje voor regionale krantencombinaties en deed hij ook verslag van Europa Cup-wedstrijden van Ajax, Feyenoord, PSV en AZ. Ook was Henk Mees actief op de EK's en WK-toernooien in de periode 1984-2000. Daarnaast versloeg hij twee keer de Tour de France (1980 en 1981), andere grote wielerwedstrijden en de Olympische Spelen van 2000 in Sydney, waarna hij verder ging in andere functies bij het Brabants Dagblad. Henk Mees schreef of werkte mee aan diverse voetbalboeken, onder meer over de geschiedenis van het Nederlands elftal en diverse Nederlandse clubs.

Leave A Reply