De geschiedenis van de WK-loting

Pinterest LinkedIn Tumblr +
Deel dit artikel:

Vanmiddag om 16 uur Belgische tijd heeft in het Kremlin in Moskou de loting plaats van het WK 2018. De Rode Duivels behoren tot de acht reekshoofden, maar dat kan zowel een zware als een gemakkelijke groep opleveren. Het belang van de loting kan daarom niet worden onderschat. Sommigen noemen het evenement zelfs spannender en leuker dan het WK zelf.
Lotingen zijn zo oud als het WK zelf. De eerste WK-loting had nauwelijks twee dagen voor de aftrap van het toernooi plaats. Het had immers afzeggingen geregend en het was afwachten welke landen in Uruguay opdaagden. Het was Yves, de kleinzoon van toenmalig Fifa-voorzitter Jules Rimet, die voor een onschuldige hand zorgde.
De loting had plaats in de kantoren van de Uruguyaanse voetbalbond en dat bleef een paar decennia zo. In 1958 verhuisde de gebeurtenis voor het eerst naar een tv-studio.
De meest memorabele loting was die voor het WK 1982 in Spanje. In het Congresso Palace in Madrid liep alles uit de hand. Sepp Blatter was voor het eerst ceremoniemeester en het angstzweet liep hem over het gezicht.
Er werden roterende trommels gebruikt om de zes Zuid-Amerikaanse deelnemers uit elkaar te houden, maar de machines lieten het afweten en de loting moest gedeeltelijk worden overgedaan. De machines werden opnieuw vervangen door mensenhanden.
Het was ook mijn eerste loting en straks wordt het nummer tien. Vier jaar later werden de teams in poules verdeeld in de studio’s van Televisa San Angel, nauwelijks twee maanden na een zware aardbeving in een indrukwekkend Maya-decor.
In 1990 huurde Italië voor het eerst beroemdheden in om het spektakel te verhogen. Luciano Pavarotti was erbij en ik smelt nog altijd bij het beeld van Sophia Loren, telkens ze een balletje uit de urne haalde en keek of ze elke voetbalfan wilde verleiden.
Vier jaar later waren het Franz Beckenbauer, de bokser Evander Hollyfield en acteur Robin Williams die de show stalen in Las Vegas. En het werd een echte show. De naam die het meest genoemd werd, was echter die van de afwezige Pelé. De enige voetballer die de Amerikanen kenden, mocht niet komen omdat hij kritiek had geuit op toenmalig Fifa-voorzitter Joao Havelange.
Frankrijk zorgde in 1998 voor een primeur: de loting had plaats in één van de WK-stadions. 38.000 toeschouwers woonden het evenement bij in het Stade Vélodrôme in Marseille. George Weah, Jean-Pierre Papin, Raymond Kopa en Marius Trésor waren de hoofdrolspelers.
Zuid-Korea probeerde vier jaar later medeorganisator Japan in Busan de loef af te steken. De vedette van de loting in Leipzig voor het WK 2006 werd Juanes, die er met ‘La Camisa Negra’ een wereldhit aan overhield.
In 2010 waren David Beckham en atleet Haile Gebrselassie de sterren van de avond in het International Convention Centre in Kaapstad. In Brazilië had de loting vlak bij het strand plaats in het Costa do Sauipe Resort, even boven Salvador. Het gespreksonderwerp was de jurk van presentatrice Fernanda Lima, die zich gekleed had om te gaan zonnen.
De twee vorige lotingen, in Zuid-Afrika en Brazilië, hadden bij meer dan 30 graden plaats. In Moskou sneeuwt het. Gary Lineker is straks de gastheer en kreeg daar heel wat kritiek voor. Lineker was in het verleden vaak heel negatief over Fifa, maar aanvaardde met beide handen de uitnodiging om straks de ceremonie te leiden. Niemand zegt neen tegen de World Cup.

Share.

About Author

Leave A Reply