maandag, december 23

De derby Antwerp – Beerschot: de kabouterdans, vrouwenkwesties en moppen tappen met Rik Coppens – Michel Schepers

Pinterest LinkedIn Tumblr +

De derby tussen Antwerp en Beerschot van zondag 25 oktober is een uitzonderlijk evenement, omdat een plaats in de top van het klassement op het spel staat. Zelfs het feit dat veel Antwerpsupporters nogal meewarig beweren dat het “echte” Beerschot al niet meer bestaat sinds Germinal in 1999 de club overnam, kan daar geen afbreuk aan doen.

 

Door de grote sportieve en financiële problemen waar zowel Antwerp als Beerschot jarenlang onder gebukt zijn gegaan, is een échte derby op topniveau – vooral voor supporters die geboren zijn na het midden van de jaren negentig – een uitzonderlijke gebeurtenis. Maar gedurende bijna honderd jaar werden er elk seizoen derby’s op het scherp van de snee betwist. Dat ging uiteraard steevast gepaard met de nodige Antwerpse humor.

De kabouterdans van Beerschot

Eén van de laatste voorbeelden daarvan is het verhaal van de kabouter die toenmalig Beerschot-coach Marc Brys inzette als motivator van zijn ploeg. In 2003 beschikte Antwerp over een ploeg die in gemiddelde lengte wel een stuk boven die van Beerschot uitstak. De Antwerpsupporters gebruikten gretig dat argument om te beweren dat Beerschot kansloos zou zijn.

Op de dag van Antwerp-Beerschot zette Brys in de kleedkamer een speelgoedkabouter neer en toen de spelers zich klaarmaakten om het veld op te lopen riep de coach: “Jullie gaan je toch niet belachelijk laten maken? Ze noemen jullie kabouters!” Het psychologische trucje had het nodige resultaat. Beerschot won met 0-4 en na afloop van de match gingen de spelers voor de neus van Antwerp-trainer René Desaeyere een kabouterdansje doen.

 

Vrienden bij de Entente Anversoise

Bij de supporters speelt die rivaliteit zeker nog, terwijl veel spelers allicht niet helemaal mee zijn met de historische waarde van een Antwerpse derby. Dat was vroeger wel anders. Zeker omdat de meeste spelers uit de grote omgeving van Antwerpen kwamen en elkaar door en door kenden. Daar zijn wel een paar leuke voorbeelden van te vinden.

 

In de jaren na WO II was Dis Van den Audenaerde als spits een gevierde (bij Antwerp) of gevreesde speler (bij de tegenstanders). Dis speelde vijf interlands als Rode Duivel, maar hij was ook een vaste waarde bij de Antwerpse Verstandhouding, destijds beter bekend als de “Entente Anversoise”. Zowel bij de Duivels als bij de Verstandhouding speelde hij geregeld samen met spelers van Beerschot. Dat kon wel eens een voordeel opleveren tijdens de derby’s, zoals blijkt uit volgend verhaal van de spitsvondige Dis Van den Audenaerde:

 

Blackmail plegen bij de vrouw van de tegenstander

 

“We speelden eens met de Antwerpse Verstandhouding in Rotterdam. Na de wedstrijd gingen we met de ploeg nog uit in een lokale dansgelegenheid. In die dancing was een fotograaf aanwezig die kiekjes maakte van de verliefde paartjes. Nu was er een Beerschot-speler redelijk intiem aan ’t dansen met zo’n Hollands meisje, ik zal er maar niet dieper op ingaan wie die speler was. We riepen de fotograaf en we zeiden: ‘trek die eens’.”

 

“De eerstvolgende Beerschot-Antwerp staan de ploegen klaar in het gangetje voor we op het veld lopen. We roepen de man in kwestie: ‘kijk eens, we hebben nog een cadeautje voor u’. En we laten hem de foto zien. Wel, die heeft niet al te best gespeeld die middag, hij dacht dat we ‘blackmail’ zouden plegen bij zijn vrouwtje.”

 

Moppen tappen tijdens de match met Rik Coppens

Mee dankzij de wedstrijden die ze decennialang met de Antwerpse Verstandhouding speelden, ontstonden bijzondere vriendschappen tussen spelers van Antwerp en Beerschot. Dat de coryfeeën Vic Mees en Rik Coppens het heel goed met elkaar konden vinden is algemeen bekend. Maar ook Jos Van Ginderen – echtgenoot van Tante Terry van TV – noemde zich een goeie vriend van Coppens en ze gingen geregeld samen een pint drinken. Dat had ook gevolgen voor hun onderlinge omgang tijdens de derby. Belangrijk is wel te vermelden dat Jos Van Ginderen afkomstig was van het landelijke Wildert bij Essen en Rik Coppens een echte stadsmus was.

 

“Ik was niet bang van Rik en hij waarschijnlijk niet van mij”, vertelde Jos ooit in een interview met het Antwerp Clubblad. “Als de bal niet in de buurt was probeerde hij mijn aandacht af te leiden met: ‘Kijk ginder eens, wat is dat daar?’ Of hij vertelde grappen. In mijn ogen was Coppens een van de allergrootsten die België ooit gekend heeft en het was voor mij dan ook een erezaak om hem af te stoppen.”

Het hieltje van Coppens: ‘Zo’n goal hebt gij op uwen boerenbuiten nog niet zien maken’

Jos haalde vervolgens een anekdote aan om te duiden hoe het er destijds aan toeging tussen hen beiden. “Tijdens een wedstrijd op Beerschot die we met 2-5 wonnen, maakte hij zijn fameuze doelpunt met zijn hiel. Het was de tweede keer dat Beerschot in onze backlijn was geraakt. Daarna komt hij naast mij lopen en ik zeg: ‘Jullie zijn toch nogal een chanceploeg, hé!’ ‘Ja natuurlijk, maar zo’n goal hebt gij op uwen boerenbuiten nog nooit zien maken’, antwoordde Rik droog.”

Jos kon er wel smakelijk om lachen. Dat was de sfeer van de Antwerpse Derby in de jaren vijftig, toen 25.000 toeschouwers het Kiel vulden en tussen de 30.000 en 40.000 naar de Bosuil afzakten.

 

Share.

About Author

Raf Willems (1960) noemt zichzelf voetbalschrijver met een boekenkast. Hij is uitgever en auteur van meer dan 40 boeken over ‘voetbal met een knipoog naar geschiedenis & samenleving’ en schreef voor het Nederlandse weekblad Voetbal International (1995-2000), de krant NRC Handelsblad (2001-2006) en de website Stichting meer dan Voetbal (2008-20014). Sinds 2014 Initiatiefnemer van voetbaldenktank & onlineplatform De Witte Duivel.

7 reacties

  1. Pingback: ADVANTPLAY เว็บสล็อตเว็บตรง

  2. Pingback: AMBLOTTO คืออะไร ?

  3. Pingback: mushroom gummies colorado

  4. Pingback: สมัคร LSM99

  5. Pingback: คลินิกปลูกผม

  6. Pingback: car detailing

  7. Pingback: pop over here

Leave A Reply